2009. augusztus 11.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nagyvárosi legendák Hollywoodból

Híres filmek és legendás színészek a szereplői, mindenki ismeri a sztorit, de senki sem tudja, hol hallotta, szájról szájra terjed, de sokszor az sem biztos, hogy igaz, mégsem egyszerűen pletyka. Nagyvárosi mítoszok Hollywoodból, amiket valamilyen formában minden filmrajongó ismer.

Az urban legend nagyvárosi folklórtörténet, amelyek az embereket érdeklő vagy megijesztő legváltozatosabb témákhoz kapcsolódik. A szót a Jan Harold Brunwald angol professzor vezette be 1981-ben. Általában vagy hihetőnek hangzó, vagy annyira morbid és meglepő történetek, hogy az emberek egymás között terjesztik. Manapság annyira népszerűek, hogy könyvek és weboldalak is foglalkoznak a témával. Miért pont Hollywoodot és a film világát kerülnék el a nagyváros mítoszok, íme a három legmeglepőbb legenda az Álomgyárból.

Walt Disney nem halt meg, hanem hibernálták, mínusz 180 fokra lehűtve fekszik Disneylandben.

1966 december 15-én az újságok szerte a világon lehozták a nagy mesélő Walt Disney halálát, mégis egy hónappal később már megindult a szóbeszéd, hogy nem is halt meg hanem mesterségesen lefagyasztották és majd akkor ébresztik fel, ha felfedezték a rák ellenszerét. Egyesek azt is tudni vélik, hogy a hibernálókamra a floridai Disneylandban, a Karibi kalózok vasút alatt rejlik. A legenda alapját az jelentheti, hogy Disney híres volt arról, hogy aggódott a saját halálán, és mivel rajzfilmjeiben és az általa megálmodott vidámparkban a szelleme él tovább, nehéz elképzelni a végleges, fizikai halálát. Ugyanakkor az orvosi szakvélemény szerint a halál oka a tüdőrákhoz kapcsolódó keringési rendellenesség, de ezt sosem hozták nyilvánosságra és a temetés és teljes titokban zajlott. Mindez még tovább növelhette a Walt Disney halála köré szőtt legendát.

Harrison Ford ácsként dolgozott a Star Wars - Új reménység forgatásán, így lett belőle Han Solo.

A forgatáson egy jóképű férfi, Harrison Ford készítette a díszleteket, ezért megkérték, hogy Carrie Fishernek segítsen a szerepe felolvasásakor a végszavakkal és annyira meggyőző volt, hogy George Lucas felajánlotta neki Han Solo szerepét, amivel elindult a sztárság útján. Ez a legenda azért terjedhetett el és válhatott népszerűvé, mert bizonyíték arra, hogy Hollywoodban minden lehetséges, bárkiből lehet sztár, csak jókor kell jó helyen lenni. Mint a sokszor a valóság kicsivel unalmasabb: Harrison Ford a hatvanas évektől statisztaként és kisebb szerepekben megjelent, sőt játszott tévésorozatokban is. Mégsem úgy nézett ki, hogy beindul a karrierje, ezért kitanulta az asztalos szakmát, hogy el tudja tartani a családját. Éppen George Lucas házában dolgozott, amikor felajánlottak neki egy mellékszerepet a rendező egyik első filmjében, az American Graffitiben. Még így is csak szerepet olvasni hívták be a Star Wars első részének szereplőválogatására, amikor Steven Spielbergnek föltűnt, mennyire illik rá Han Solo kapitány szerepe és elérte, hogy a gyakorlatilag teljesen ismeretlen színész kapja a film egyik legfontosabb szerepét. A folytatás mára már filmtörténet.

Szimba egy mozdulata nyomán az Oroszlánkirályban a szálló por a SEX szót formázza.

Amikor Szimba, Pumba és Timon fekszik és nézik a csillagokat, az oroszlán elsétál a szikla széléhez és a mancsa nyomán a kavargó porból a S-E-X szót vélte kiolvasni egy négyéves kisfiú, ami botrányhoz és a legenda kialakulásához vezetett. A rajzfilmek és animációs filmek esetében gyakran előfordul, hogy kis poénokat vagy utalásokat csempésznek be egy ártatlan jelentbe, de többszöri megnézés után biztos: egyáltalán nem egyértelmű a döntés, valójában az ember azt lát bele, amit szeretne. A Disney stúdió hivatalos magyarázata szerint nem a SEX, hanem az SFX betűsorról lehet szó, ami a speciális effektusokat jelenti, és így csak egy rajzoló ártatlan tréfája. Akár így van, akár úgy a készítőket megvédték, a mese nézettségének és ismertségének pedig biztos nem tett rosszat.

Rengeteg más legenda kapcsolódik még Hollywood világához és a filmekhez: Marilyn Monroenak hat lábujja volt? Richard Loeper Hollywood urban legends című könyve ezeket dolgozza fel szórakoztató formában. Egyetlen hibája, hogy egyelőre egyedül angol nyelvterületen jelent meg, de a filmrajongóknak jó hír, hogy az interneten megrendelhető.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei