2009. augusztus 15.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szerelem második látásra - Dustin Hoffman a hódító szerepében

2009. augusztus 6-tól látható a mozikban Dustin Hoffman és Emma Thompson legújabb közös filmje, a Szerelem második látásra, melyben a new yorki Harvey Shine utolsó esélyét kísérhetjük végig. Az Oscar-díjas színészek a kortól független újrakezdés lehetőségét és a szerelem erejét, jelentőségét bizonyítják Joel Hopkins romantikus drámájában.

Az író-rendező Joel Hopkins nevét eddig még nem sokan hallhatták, hiszen összesen három filmet rendezett. Második filmje, a Vőlegény nyúlcipőben az európai és tengerentúli kritikusokat egyaránt meggyőzte arról, hogy a rendező tehetséges: Joel Hopkins 2002-ben elnyerte vele a legígéretesebb újoncnak járó BAFTA-díjat. Sikere óta azonban nem hallatott magáról. Legújabb filmje, a Szerelem második látásra (Last Chance Harvey) 2009. augusztus 6-tól tekinthető meg a magyar mozikban. Kétségtelen, hogy a nem túl tapasztalt rendező tudja, hogyan kell beindítani karrierjét: olyan forgatókönyvet tudott írni, amihez két legendásan jó és elismert színész elfogadta a felkérést. Emma Thompson és Dustin Hoffman neve hallatán mindenki a legjobbra számít, és természetesen az Oscar-díjas színészek nem okoznak csalódást.

A történet főszereplője két olyan ember, akik nincsenek megelégedve jelenlegi életükkel, és ez nem is csoda. Harvey Shine, a new yorki reklámfilmzene-szerző élete vakvágányra jutott: felesége elhagyta, lányától eltávolodott, zenészként soha nem futott be, és jelenlegi állása is veszélyben van. Harvey utolsó esélye a munka megtartására, hogy lánya londoni esküvőjéről hamarabb visszamegy Amerikába. Kisiklott élete csúcspontjaként lánya a nevelőapját kérte meg, hogy az oltár elé kísérje. Harvey megpróbál elmenekülni, de lekési a gépét, így a reptéri bárban köt ki. Itt ismerkedik meg Kate-tel, a negyvenes éveiben járó közvéleménykutatóval. Kate élete sem olyan, mint amilyet kamaszként megálmodott magának: élete jelentős részét a munkája, az anyjával való kapcsolata és a vakrandik teszik ki.

Kate és Harvey az első találkozáskor elmentek egymás mellett, de a legérdekesebb, hogy a második találkozáskor csak Harvey emlékszik a nőre, vagy legalábbis Kate tetteti, hogy nem maradt meg benne a rideg, visszautasító, goromba Harvey képe. Sok film készült már a szerelemről, de többnyire fiatal fiúk vagy férfiak próbálják meghódítani a fiatal lányokat, nőket. A Szerelem második látásra újdonsága és nagyszerűsége mégsem abban rejlik, hogy a fiatalságukat maguk mögött hagyó idősödő férfi udvarol a nála ugyan fiatalabb, de szintén nem fiatal nőnek, hanem abban, ahogyan ezt Dustin Hoffman és Emma Thompson előadásában láthatjuk. Van egy bája a kissé rámenős, még mindig sármos, őszülő, alacsony Harvey-nak, amint a nála magasabb, fiatalabb angol nőnek udvarol. Szerelemről filmet forgatni ma már csak annak szabad, aki tud valami újat, mást mutatni, hiszen a klisékre épülő szerelmes, romantikus történetekből már sokaknak elege van. Ez a film garantáltan eltér a többitől, és nem csupán a szereplők kora miatt.

Nem értem még el azt a kort, hogy hitelesen tudjak beszélni a negyven fölötti szerelem bájáról, csodájáról és szépségéről, de ha oda érek, örülnék, ha részem lehetne valami hasonlóban. Mert mit látunk a vásznon? - valós, nem hibátlan embereket, akik felismerik utolsó esélyüket, és ahelyett, hogy megrémülnének tőle, szorosan ragaszkodnak hozzá. A szerelem nem korhoz kötött, Kate és Harvey ezt be is bizonyítják. Eddig két főszereplőről esett szó, de van egy harmadik is: London. Aki ismeri a brit fővárost, az meglepődhet azon, ahogyan a kamera a várost láttatja. A néző belülről szemléli Londont, Harvey szemszögéből, aki számára minden csodálatos. London, mint a szerelem városa eddig sokak számára ismeretlen volt. Nem a szokásos látványosságokat mutatja meg a film, hanem azokat a helyeket, ahol szerelembe lehet esni. A Szerelem második látásra megmutatja, hogy a szerelemhez és romantikához nincs feltétlenül szükség Párizsra.

Egy sikeres filmet az tesz felejthetetlenné, ha nem csak a főszereplők játéka lenyűgöző, de a kisebb szerepek is kimagaslóak. A Szerelem második látásra ennek a kritériumnak is megfelel. Harvey volt feleségét Kathy Baker alakítja. Jane nem szerelmes már volt férjébe, de első sorban közös gyermekük miatt még mindig aggódik érte. Jane férjét James Brolin játssza, aki a megtestesült férfiasság. Harvey mellett Brian hatalmasnak, erősnek tűnik, ami még inkább kiemeli Harvey elesettségét. Harvey és Kate kapcsolata mellett az egyik legszebb a Harvey és lánya (Liane Balaban) közötti kapocs. Csalódottság és sértettség mindkét fél részéről indokolt, mégis szeretettel és odaadással tudnak egymásra nézni.

Szerelem, szeretet, emberi kapcsolatok, lehetőségek és utolsó esélyek - ezzel várja a mozikba augusztus 6-tól a nézőket a Szerelem második látásra című romantikus dráma Dustin Hoffman és Emma Thompson főszereplésével.

***


Szerelem második látásra (Last Chance Harvey)
Szereplők: Dustin Hoffman (Harvey Shine), Emma Thompson (Kate), Liane Balaban (Susan), James Brolin (Brian), Kathy Baker (Jane)
Rendező: Joel Hopkins
Forgatókönyvíró: Joel Hopkins
Zene: Dickon Hinchliffe
Producer: Nicola Usborne, Tim Perell
Operatőr: John de Borman
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2009. augusztus 6.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei