2009. augusztus 16.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Fanboys: Rajongók háborúja - Óda a rajongáshoz

A Star Wars rajongók Halloweenkor Darth Vadernek öltöznek, szabadidejükben Boba Fettről vitatkoznak. Kívülről talán szánalmas vagy nevetséges, de ez egy életforma: geeknek, megszállott rajongónak lenni. A Fanboys - Rajongók háborúja róluk szól, és egy kicsit nekik.

2007-ben, két évvel a vélhetően utolsó Star Wars epizód, a Sithek bosszúja után, néhány lelkes, ismeretlen filmes kiegészítette a SW univerzumot egy új szemszöggel, a fanatikus rajongóéval. Mert nem egy ember verekedett fénykarddal otthon, húzott vödröt a fejére Darth Vadert játszva, álmodozott a bikinis-láncos Leia hercegnőről. A Fanboys négy főhőse is ilyen, amikor útra kel, hogy ellopják George Lucastól a Baljós árnyak munka-változatát, mert a barátjuk haldoklik és bemutatót már nem fogja megélni. A keserédes alaphelyzet felveti a felnőtté válás kérdéseit is: ki kell-e nőni a rajongásból és felelős - talán unalmas - jó polgárrá válni, meddig álmodozhat valaki az anyja garázsában lakva vagy egy képregényboltban dolgozva.

A Fanboys mégsem dráma, hanem igazi road movie, bizarr és vicces dolgokon kell átverekedniük magukat, lerobban a kocsi, letartóztatják őket, többször verekedésbe keverednek, míg eljuthatnak a Skywalker Ranch-re, George Lucas főhadiszállására. Nincs túl sok kapcsolat a kalandok között, az SW életérzés és poénok tartják össze, így háttérismereteket igényel. Miért nem indul be elsőre a kocsin a turbó? Miért rettegnek, amikor beleesnek George Lucas házának szeméttárolójába? Aki vágja a válaszokat, az nem csak megmosolyogja a filmet, hanem teli szájjal nevet és jóleső büszkeséggel tölti el, hogy lám ő is tudja, amit illik. Még boldogabb lesz, ha rájön, hogy rövidke szerepekben feltűnnek ismerős arcok: az ügyész Lando Calrissian, a doktornő a kórházban maga Leia hercegnő, csak az idő nem múlt el nyomtalanul felettük.

Kevésbé lehetnek boldogok a Star Trek rajongók, mert míg az SW fanok kedvesen lúzerek, a Trekkie-k kócos fogú, lenyalt hajú idióták. De ismerve a két tábor közti klasszikus rivalizálást, ennyi kell, és a trekkie-knek megjelenik a filmben William Shatner alias James T. Kirk kapitány is egy rövid jelentben. Szükség is van a húzónevekre, ha cameo szerepben is, mert a négy főszereplő színész teljesen ismeretlennek számít, csak a Hutchot játszó Dan Vogler hasonlít kísértetiesen Jack Black-re.

A Fanboys legnagyobb hibája mégsem a színészi alakítás, a sértő kép a rajongókról vagy az itt-ott kicsit ellaposodó történet, hanem, hogy a készítők, vagy még inkább a producerek nem voltak elég merészek. Nem hittek abban, hogy elegek lesznek a SW poénok a sikerhez, így kiegészítették filmet a tucat-amerikai vígjátékok alkotóelemeivel, olcsó viccekkel, altesti humorral, amin egyébként sem lehet nevetni, de ebben az esetben különösen elrontja az összhatást. Ettől a Fanboys felemás, félszívvel készült, ami azért szarvashiba, mert rajongani csak teljes szívvel lehet.

***


Fanboys - Rajongók háborúja
Eredeti cím: Fanboys
rendező: Kyle Newman
szereplők: Sam Huntington, Chris Marquette, Dan Fogler, Jay Baruchel
forgatókönyvíró: Ernest Cline, Adam F. Goldberg, Dan Pulick
zeneszerző: Mark Mothersbaugh
operatőr: Lukas Ettlin
Hossz: 90 perc
Forgalmazó: Odeon

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei