2009. augusztus 27.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Leonardo DiCaprio és Ridley Scott Szép új világa

Aldous Huxley 1932-ben írt klasszikusából, a Szép új világból Ridley Scott már jó ideje szeretne filmet csinálni, és most, miután Leonardo DiCaprio produkciós cége vásárolta meg a könyv megfilmesítési jogait, valószínűleg a színész főszereplésével készíti el legújabb sci-fi adaptációját.

Ami már biztos, hogy Ridley Scott, akinek már nem is kell olyan sokat várni az egyik kedvenc színészével, az ausztrál verőlegénnyel, Russel Crowe-val forgatott legújabb Robin Hood adaptációjára, végre kézhez kaparintotta a lehetőséget, hogy celluloid szalagra varázsolja egy régi álmát. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindezt másik kedvenc színészével, Leonardo DiCaprióval teheti meg.

Maga a műfaj nem áll távol a rendezőtő, gondoljunk csak a Szárnyas fejvadászra, vagy az Alien első részére. Ez utóbbi, kifulladóban lévő szériát egyébként talán ismét a mester fogja újjáéleszteni, már ha lesz valami az egyre húzódó ötödik részből, mely manapság divatos módon nem szimplán folytatás lesz, hanem a Scott által jegyzett első résznek mutatja majd be az előzményeit.

A meszkalinnal szoros barátságot ápoló Huxley egy nemzedék, s annak egyik jeles képviselője, Jim Morrison kedvence volt, köszönhetően Az érzékelés kapui (The Doors of Perception) című művének. De nem kevésbé népszerű a Szép új világ című műve is, mely utópia, s egyben gúnyirata az uniformizálódó, érzéketlenné váló társadalomnak, melynek tagjai az író elképzelése szerint a jövőben kasztrendszerben élnek, s a testi örömökön túl szívesen áldoznak a drogok, kiváltképp a szóma oltárán.

Ebben a világban bukkan fel egy igazi őskövület, a Shakespeare-t olvasó "vadember", aki még nem lombikban fogant, hanem természetes módon és éppen ezért a bazári majom csúfondáros sorsára jut. Hogy DiCaprio ezt a figurát játssza-e, azt még nem lehet tudni, de az már biztos, hogy a színészkedés mellett a produceri feladatokat is magára vállalta a projektnél. A forgatókönyvet az Apocalyptót is jegyző Farhad Safina készíti majd, így ez a tény is egy újabb garanciát jelent arra, hogy az irodalmi alapanyag méltó kezekbe került.

A Szép új világból egyébként készült már két filmadaptáció 1980-ban és 1998-ban. Az utóbbi feldolgozás még Leonard Nimoy, alias Spock szerepeltetésével sem kapott nagyobb visszhangot. Azt pedig, hogy a regény mennyire kultikus, mi sem jelzi jobban, mint hogy például A pusztító című, Sylvester Stallone és Wesley Snipes főszereplésével készült 1993-as sci-fi akciófilmben rengeteg utalást találunk a könyvre. Elég ha csak a harmadik főszereplő, Sandra Bullock filmbéli karakterének nevére gondolunk (Lenina Huxley).

Ezen kívül rock musical is készült már a Szép új világból 1994-ben Németországban, továbbá az Iron Maiden innen vette ezredfordulón megjelent albumának címét (Brave New World). Úgyhogy most már valóban csak a méltó szélesvásznú adaptáció hiányzik a sorból, mely Scott és DiCaprio bábáskodása alatt végre megvalósulni látszik.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei