2009. augusztus 28.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Férj és féleség, Gyors meló, Il Divo

Olaszos héttel zárul a nyár a magyar mozikban, hiszen 2009. augusztus 27-től láthatunk egy politikai életrajzot és egy hangulatos vígjátékot is az itáliaiaktól. Szintén Európát képviseli a Gyors meló című francia akciófilm, az amerikai filmgyártás termékeiből ezen a héten pedig egy habkönnyű vígjáték ad ízelítőt Uma Thurman főszereplésével.

Férj és féleség

Az életvezetési tanácsokat adó rádiós műsorvezető, Dr. Emma Lloyd akarva akaratlan szétválaszt egy házasulandó párt, mivel remek tanácsaival sikerül lebeszélnie a menyasszonyt az esküvőről. A hoppon maradt vőlegény bosszúból egy internetes adatbázisban saját magát jelöli meg a műsorvezető férjeként, ami nem kevés komplikációt okoz, leginkább Dr. Lloyd és leendő férje kapcsolatában. A szálakat tehát el kell varrni, ám a vitás felek találkozása csak még több bonyodalomhoz vezet.
A film erénye, hogy a főszerepben Uma Thurman-t láthatjuk, aki egyébként inkább a kemény és vonzó nő szerepében szokott emlékezeteset alakítani, ez viszont egy újabb lehetőség, hogy komikaként is bizonyítson. Partnerei Colin Firth, aki a tőle megszokott elegáns úriember figurát hozza, és Jeffrey Dean Morgan, akire a P.S. I love you című filmből, és a Nancy ül a fűben sorozatból emlékezhetünk.

Eredeti cím: Accidental husband
Szereplők: Uma Thurman (Dr. Emma Lloyd), Jeffrey Dean Morgan (Patrick Sullivan), Colin Firth (Richard Bratton)
Rendező: Griffin Dunne
Forgatókönyvírók: Clare Naylor, Mimi Hare és Bonnie Sikowitz
Zene: Andrea Guerra
Forgalmazó: Palace Pictures

*


Gyors meló

A Dél-Spanyolországból nagy mennyiségű cannabis-t és kokaint szállító és Európa-szerte terjesztő drogbandába épül be a titkosrendőrség képviseletében Marek, aki a vad, de lelkiismeretes szuperzsaru minden stílusjegyét magán hordozza. A véget nem érő bevetés során azután persze többször meglegyinti a lebukás szele, és igen zűrös akciókban kell részt vennie, míg a közelébe jut, hogy a busás összegekkel kecsegtető drog-business-t meghiúsítsa, és korábban meggyilkolt társáért is bosszút állhasson.
A Gyors meló elsősorban a száguldás, a gyönyörű autók és a pörgős akciófilmek szerelemeseit célozza meg, ugyanakkor igyekszik ennél a műfajnál még egy kicsit többet nyújtani, ezért krimihez illő pontossággal és realitással mutatja be az európai drog-terjesztés hálózatát és az ezt leleplezni igyekvő összehangolt és igen veszélyes rendőri akciókat.

Eredeti cím: Go fast
Szereplők: Roschdy Zem (Marek), Olivier Gourmet (Jean-Do Paoli), Jean-Michel Fête (Méco), Evariste Kayembe-Beya (N’Diaye)
Rendező: Olivier Van Hoofstadt
Zene: Alexandre Azaria
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Il Divo - A megfoghatatlan

A sok találgatás, "hogyan történhetett ez és ez a politikai esemény" megközelítésű film között néhány felbukkan egy-két, a szikár valóságra koncentráló alkotás, ezek egyike az olasz Kereszténydemokrata Párt vezetőjének és hazája hétszeres miniszterelnökének, Gulio Andreottinak az életét feldolgozó Il Divo - A megfoghatatlan című film. A karakterközpontú életrajzi alkotás történetfolyama leginkább azok számára lesz igazán érthető és élvezhető, akik valamennyire otthonosan mozognak az olasz politika eseményeiben. Ugyanakkor ez ne riasszon el senkit, hiszen a központi téma itt nem az adott ország belpolitikája elsősorban, hanem egy félve tisztelt, nagyhatalmú ember formálódásának története. A főszerepben látható Toni Servillo-t (Gomorra, A felesleges ember) játékáért az Európai Filmakadémia a legjobb férfi alakítás díjával jutalmazta tavaly, a rendezés pedig a Cannes-i Filmfesztivál különdíját nyerte el a 2008-as évben.

Eredeti cím: Il Divo
Szereplők: Toni Servillo (Gulio Andreotti), Anna Bonaiuto (Livia Danese), Paolo Graziosi (Aldo Moro), Flavio Bucci (Franco Evangelisti)
Rendező és forgatókönyvíró: Paolo Sorrentino
Zene: Teho Teardo
Forgalmazó: Best Hollywood

*


Vénasszonyok nyara

A hatvanas éveiben járó Giovanni, aki egyedül gondoskodik 100 év körüli édesanyjáról, Valeriáról, amúgy sem könnyű feladatai között vállalja, hogy megvendégeli a mama kedves barátnőit, és bár eleinte aggodalommal tekint a látogatás elébe, végül hangulatos, kellemes együttlétet sikerül összehoznia.
Az olaszos stílusjegyekre, vidámságra, evésre, nagy beszélgetésekre és a család fontosságára hegyezi ki magát a Vénasszonyok nyara című film, de remélhetőleg azért történik is benne valami. Mert ez így szép és jó, de hova akar kilyukadni? Hogy az idősek is emberek, és ők is képesek magukat jól érezni? Nahát! Csak bizakodni merek, hogy ennél több mondanivalót is csomagolt filmjébe a rendező-író-főszereplő Gianni di Gregorio, ha már a Velencei Filmfesztivál zsűrije szerint ő készítette a legjobb filmet 2008-ban?!

Eredeti cím: Pranzo di ferragosto
Szereplők: Gianni di Gregorio (Giovanni), Valeria de Franciscis (Valeria), Maria Cali (Maria), Grazia Cezarini Sforza (Grazia)
Rendező: Gianni di Gregorio
Forgatókönyvírók: Gianni di Gregorio és Simone Riccardini
Forgalmazó: Cirko Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei