2009. szeptember 2.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Férj és féleség - Sablonos romantikusfilm-féleség

Férfi és nő egymásba szeret, majd némi félreértés és kalamajka után egymás karjába borulnak, hogy boldogan éljenek, amíg meg nem halnak. Ezért az érzelmességért és szórakoztatásért szerethetőek a romantikus komédiák. De mi van, ha egy filmben megvan ez a történet, de se nem szívhez szóló, se nem vicces? Baj, és erre példa a Férj és féleség.

Aki nem tudja, tanítja - tartja a közhely, és úgy néz ki ez különösen igaz a szerelmi és párkapcsolati tanácsadókra, ezt filmek és sorozatok igazolják, elég mondjuk a Randiguru vagy a Le a szerelemmel című film, esetleg a Férfi fán terem című sorozat csetlő-botló főhősére gondolni. Ezt a közel sem eredeti témát használja fel újra a Férj és féleség című film is, de ez a fajta teljes újrahasznosítás csak a műanyag palackok esetében környezet, vagy nézőbarát megoldás.

Emma Lloyd a rádiós szerelmi tanácsadó férjhez menni készül, de egy meggondolatlanul adott tanács miatt magányos tűzoltó, Patrick Sullivan sajátos bosszút talál ki: meghackeli a nyilvántartó rendszert és így papíron "feleségül veszi" a nőt. Igazi bájos romantikus filmhez illő alaphelyzet, ahol a befejezés már az ötödik percben egyértelmű, de ez nem feltétlenül baj, ha az oda vezető út érdekes.

Sajnos a három teljesen kezdő forgatókönyvíró ebben a kérdésben csúfosan megbukott, mert a történet túlzottan erőltetett, sablonos, néhol még ésszerűtlen is. A Patrick szomszédságát képező indai család erősen sztereotip, de rajtuk legalább lehet nevetni.
Ilyen körülmények között a színészek csak kapálóznak, amit rossz nézni, mert alapjába véve tisztességes szereplőgárdát sikerült összeválogatni. Uma Thurman jó színésznő, de egyszerűen nem áll neki jól a romantikus karakter, főleg ha még rosszul is van megírva, így ripacskodik és túljátssza. Kate Hudson vagy Meg Ryan arcával Emma Lloyd talán hitelesebb és szerethetőbb lett volna.

A férjjelölt Colin Firh ki tudja, hányadszor játszhatja el az elegáns, kedves, kicsit unalmas férfit, és ha továbbra is így folytatja, örökre Mr. Darcy marad. A mellékszerepekben felbukkanó Sam Shepard és Isabella Rossellini esetében már csak egy kérdés merül fel: miért vállalták ez el? Igazából Jeffrey Dean Morgan, a grizzlymedve termetű tűzoltó az, aki miatt - legalábbis női szemmel - mégis fogyasztható a Férj és féleség. A Watchmenből megismert Edward Blake/Komédiás lejátszik mindenkit, bár vele is kiszúrt a forgatókönyv, kissé faragatlan, és nehéz hinni a lángoló szerelmének, ha előző menyasszonyát nagyjából két pillanat alatt felejtette el. Mégis olyan bájt tud vinni a tűzoltó szerepébe, ami létfontosságú egy romantikus komédiának készült filmben és így alapvetően mégis pozitív érzést hagy maga után, ami nagy szó a felsorolt negatívumok ellenére.

De nem lehet szó nélkül elmenni a magyar cím, a Férj és féleség-rémség mellett. Véletlen férj - nagyjából így hangzana a hű fordítás, amelyen nem próbálja meg valaki a nyelvi leleményességét bármi áron kiélni. Mert ez a magyar cím még sokkal rosszabb, mint maga a film, és ez teljesítmény.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Farkangyal 2009-09-05 15:21:09
Maestro! EZ neked tetszett?! Te nagy bögre lehetsz, nem mész felvonulni?
nem
regisztrált
Maestro 2009-09-03 10:22:55
Nekem nagyon tetszett férfi létemre. Érdemes megnézni, legalább egy kicsit kikapcsol közben mindenki! Annyira nem is csöpögős! :-)
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei