2009. szeptember 4.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Hajsza a föld alatt, Két szerető, Kiságyúk

A 2009. szeptember 3-i héten Denzel Washington és John Travolta látványos föld alatti hajszája, Joaquin Phoenix legutóbbi és állítólag utolsó alkotása és egy a filmipar ripacsait kigúnyoló dán vígjáték közül válogathatunk a mozikban, senkinek nem lehet oka panaszra sem a minőséget, sem a mennyiséget illetően.

Hajsza a föld alatt

A tömegközlekedési járművek közül talán a metró esetében a legkiszolgáltatottabbak az utasok, és éppen ezt használja ki néhány bűnöző, hogy túszokat ejtsen egy metrószerelvény elrablásával. A tárgyalásra a rablók vezetője az egyik diszpécsert szemeli ki, aki tíz körömmel próbál ragaszkodni köztisztviselői, hétköznapi mivoltához, ebben a helyzetben mégis egy akcióhőstől elvárható magabiztosságot és önuralmat kell tanúsítania.

Tony Scott rendezőnek olyan fordulatos akció-krimiket köszönhetünk, mint Az utolsó cserkész, a Kémjátszma és A közellenség. Az egyik főszerepre a műfajban már abszolút járatos Denzel Washington-t kérte fel, a gonosz karaktert pedig a kamionos bajusszal ellátott John Travolta alakítja ebben a feldolgozásban, ami az azonos című, 1974-es, Walter Matthau főszereplésével készült krimin alapszik.

Eredeti cím: The taking of Pelham 123
Szereplők: Denzel Washington (Walter Garber), John Travolta (Ryder), Luis Guzmán (Phil Ramos), John Turturro (Camonetti)
Rendező: Tony Scott
Forgatókönyvíró: Brian Helgeland
Zene: Harry Gregson-Williams
Forgalmazó: Intercom

*


Két szerető

Leonard aggódó szülei otthonában próbálja magát túltenni előző sikertelen kapcsolatán, saját tehetetlenségén és depresszióján, unalmas életén és céltalanságán - kevés sikerrel. A családi vállalkozás biztosít számára egy kihívásokkal távolról sem kecsegtető állást a ruhatisztító üzletben, és ennek kapcsán ismerkedik meg az igen készséges és érdeklődő Sandra-val is. Mindez azonban nem elég ahhoz, hogy a férfit felrázza a kábaságból, ehhez az életébe betoppanó szőke démonra, Michelle-re van szükség, aki úgy tűnik, Leonard védelmére és támaszára szorul, egyúttal pedig vonzerejével teljesen meg is vadítja őt.

A kétségek között őrlődő agglegényt Joaquin Phoenix alakítja, aki ellentétben a rapperkedéssel egyértelműen itt, a vásznon, színészi játék közben van igazán a helyén, a hangulat megteremtésében pedig partnernői, Gwyneth Paltrow és Vinessa Shaw (40 nap és 40 éjszaka, Börtönvonat Yumába), valamint az édesanyját alakító Isabella Rosselini vannak leginkább segítségére.

Eredeti cím: Two lovers
Szereplők: Joaquin Phoenix (Leonard), Gwyneth Paltrow (Michelle), Vinessa Shaw (Sandra), Isabella Rosselini (Ruth)
Rendező: James Gray
Forgatókönyvírók: James Gray és Ric Menello
Forgalmazó: Budapest Film

*


Kiságyúk

Tonny egy moziban töltött délutánnal szeretné élvezetesebbé tenni a gyerekláthatást, ami amúgy is ritkán adatik meg neki, amikor azonban a várt jó kis film helyett egy borzadványt kénytelen elszenvedni fia és lánya társaságában, az amúgy sem hűvös vérmérsékletéről ismert apa mérgében előbb feldúlja a mozit, majd úgy dönt, magától a rendezőtől kér elégtételt. A művészi önkifejezés illúzióiban lebegő alkotó azonban nem egykönnyen ismeri be tévedését.

Kinek ne lett volna része abban a negatív élményben, hogy hosszú időn keresztül készül egy film megnézésére, a forgatásról szóló információk és pár másodperces előzetesek megtekintésével töltött várakozás egyre elviselhetetlenebb és egyben fájdalmasan élvezetes a filmbemutatóig, aztán egy összecsapott, várakozásait abszolút alulmúló mozit tolnak az arcába, amikor a minimum, hogy vérben forgó szemekkel hörgi döbbenten ülve a vászon előtt: eeeez mi?! Ennek az alaphelyzetnek az átérzése, valamint az alkotói oldal viccesen szatirikus ábrázolása teszi érdekessé a Kiságyúk című filmet, melynek főbb szereplőit, Ulrich Thomsen-t (Ádám almái, Allegro) és Nikolaj Lie Kaas-t (Testvéred feleségét…, Zöld hentesek) már ismerhetik azok, akik néha elkalandoznak a dán filmek vizeire, ez az alkotás pedig még egy újabb érv az ilyen típusú képzeletbeli utazgatás mellett.

Eredeti cím: Sprængfarlig bombe
Szereplők: Ulrich Thomsen (Tonny), Nikolaj Lie Kaas (Claus), Line Kruse (Klara)
Rendező: Thomas Villum Jensen
Forgatókönyvíró: Anders Thomas Jensen
Zene: Jeppe Kaas
Forgalmazó: Grant Film Kft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei