2009. szeptember 11.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozipremierek: A végső állomás, Kísértetjárás Connecticutban

A rettegésre vágyó mozilátogatók két amerikai horror közül is választhatnak a 2009. szeptember 10-i héten, jön A végső állomás legújabb verziója, és egy kísértettörténet, a vidámabb szórakozást preferálóknak egy angol szatíra nyújt kikapcsolódást, a magyar film szerelmeseit pedig a Rózsaszín sajt várja a mozikban.

A végső állomás 3D

Nick és barátai egy autóverseny lelátóján élvezik a látványt, amikor a fiúnak különös víziója támad egy szörnyű balesetről, amely során a nézőtéren ülők borzasztó halált halnak egy becsapódó kocsi miatt. A látomás hatására Nick rábeszéli társait a távozásra, így éppen néhány másodperccel ússzák meg a valóban bekövetkező szörnyű balesetet, ám hamarosan rá kell jönniük, hiába cselezték ki a halált, életüknek hamarosan egyesével nem kevésbé brutális vége szakad.

Jeffrey Reddick forgatókönyvíró úgy tűnik, nem nagyon szeretne elszakadni a balesetből menekülők következetes halálának témájától, hiszen miután 9 évvel ezelőtt megalkotta A végső állomás első részének egyébként valóban csavaros és egyszer izgalmas horror-történetét, újabb és újabb bőrt húz le a témáról. A folytatások színvonala sajnos egyre alacsonyabb volt az utóbbi években, a legújabb darab különlegességét is leginkább a 3D-s látvány adja majd.

Eredeti cím: The final destination
Szereplők: Bobby Campo (Nick O’Bannon), Shantel VanSanten (Lori Milligan), Nick Zano (Hunt Wynorski), Haley Webb (Janet Cunningham)
Rendező: David R. Ellis
Forgatókönyvírók: Jeffrey Reddick és Eric Bress
Zene: Brian Tyler
Forgalmazó: Intercom

*


Kísértetjárás Connecticutban

A Campbell család gyanúsan alacsony áron jut hozzá egy jó fekvésű, tágas, remek állapotú connecticuti házhoz, de különösebben nem firtatják ennek okát, hiszen a helyszín ideálisnak tűnik, hogy rákbeteg fiukat, Matt-et kezeltessék a közeli klinikán. Már berendezkedtek, mikor kiderül, hogy a ház egykor ravatalozóként működött, és ha ez nem lenne elég, rendszeresen szeánszokat is tartottak benne, méghozzá sikeresen. Az egyszer megidézett holtak pedig nem távoznak egykönnyen, sőt, szeretnék társaságukat tovább gyarapítani. Nem finomkodnak a módszerekben, hogy meggyőzzék Matt-et: minél hamarabb legyen szíves csatlakozni hozzájuk.

A hasonló szellemidézős tucat-horrorokhoz képest a Kísértetjárás Connecticutban című filmet az teszi különösen félelmetessé és izgalmassá, hogy a sztori megtörtént eseményeken alapul, ráadásul a rák témájának egyedi feldolgozásával további szívszorító és gyomorforgató csavarokat is tartalmaz.

Eredeti cím: The haunting in Connecticut
Szereplők: Virginia Madsen (Sara Campbell), Kyle Gallner (Matt Campbell), Martin Donovan (Peter Campbell), Elias Koteas (Popescu atya), Amanda Crew (Wendy)
Rendező: Peter Cornwell
Forgatókönyvírók: Adam Simon és Tim Metcalfe
Zene: Robert J. Kral
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Egy kis gubanc

Az angol külügyminiszter láthatóan nincsen a helyzet magaslatán, amikor egy villáminterjúban az újságírók közel-keleti helyzetre vonatkozó szenzációhajhász kérdésére úgy próbál pongyola választ adni, hogy véletlenül egyértelmű utalás csúszik ki a száján egy hamarosan bekövetkező konfliktusra vonatkozóan. A brit és az ügyben abszolút érintett amerikai külügyminisztérium szorgos munkatársai persze azonnal összegyűlnek, és igyekeznek minél változatosabb formában köszörülni a csorbát, ám mindhiába, a káosz csak egyre nő.

Az Egy kis gubanc humorban és pörgős párbeszédekben igen gazdag angol szatíra, ami az iraki háború kirobbanásának körülményeit dolgozza fel sarkított és önkritikus formában, szereplői egytől egyig alaposan kidolgozott és fájdalmasan vicces karikatúrák. Armando Iannucci filmje a "röhögjünk a saját nyomorunkon és bénaságunkon"-elv alapján készült, ez a humormódszer pedig az elmúlt 50 év politikai gegjei alapján igencsak hatásosan szokott működni.

Eredeti cím: In the loop
Szereplők: Peter Capaldi (Malcolm Tucker), James Gandolfini (George Miller generális), Tom Hollander (Simon Foster), Gina McKee (Judy Molloy), Anna Chlumsky (Lisa Weld), Paul Higgins (Jamie MacDonald)
Rendező: Armando Iannucci
Forgatókönyvírók: Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci, Tony Roche és Ian Martin
Forgalmazó: Cirko Film

*


Rózsaszín sajt

A 19 éves Dani első tapasztalatait szerzi meg a női nemmel kapcsolatban, és helyzetét nem könnyíti meg minden lében kanál apja, aki egyedül neveli őt. Sőt, a nála évtizedekkel fiatalabb lányokat kergető, tapintatlan és hímsoviniszta nőgyógyász inkább elrettenő példaként szolgál fia számára, aki így, viszonyítási pont és pozitív minta híján egyre kevésbé tudja, mit is szeretne és ő maga hogyan szeretne viselkedni, leginkább csak az egyértelmű számára, hogyan nem.

Tóth Barnabás eddig rövidfilmekben próbálgatta szárnyait rendezőként, színészként pedig például a Legényanyában láthattuk, színházban jelenleg is folyamatosan szerepel több párhuzamos darabban. A Rózsaszín sajt esetében kemény fába vágta a fejszéjét, egyrészt mivel a felnövekvés-történetek mindig különösen nagy érzékenységet és hitelességet igényelnek mind készítői, mind résztvevői oldalról, másrészt mert egyszerre minden területen próbál érvényesülni, hiszen a főszerep eljátszása és a rendezés mellett a forgatókönyvet is ő maga írta.

Szereplők: Tóth Barnabás (Dani), Bezerédi Zoltán (Tibor/apa), Douceline Derréal (Isabelle), Pikali Gerda (Patrícia)
Rendező: Tóth Barnabás
Forgatókönyvírók: Tóth Barnabás, Hamvas Dániel és Frank Rizzo
Zene: Pirisi László
Forgalmazó: Mozinet

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei