2009. szeptember 13.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Colin Firth, Gryllus Dorka és Tóth Orsi filmje is nyert Velencében

2009. szeptember 12-én, szombaton kiosztották a 66. Velencei Filmfesztivál díjait. A filmművészet legnagyobb elismerésének számító Arany Oroszlánt idén az izraeli Samuel Maoz Lebanon című filmje kapta. Díjazták Colin Firth és Ksenia Rappoport alakítását, de díjat kapott a prostituáltat játszó Tóth Orsi és a gyógytornászt alakító Gryllus Dorka filmje is.

2009. szeptember 12-én véget ért a 66. Velencei Filmfesztivál, ami azt jelenti, hogy gazdára találtak az idei díjak. A fesztivál egyik legnagyobb nyertesének a 49 éves Colin Firth tekinthető, aki saját bevallása szerint megkapta élete legnagyobb elismerését. Tom Ford A Single Man című filmjében Colin Firth egy a párját gyászoló meleg tanárt alakít. A díjnyertes film Christopher Isherwood regénye alapján készült. A korábban divattervezőként ismertté vált Tom Ford a fesztiválon debütált mint rendező. "Egyetemesnek" titulált filmjével azonnal sikert aratott.

A legjobb színáésznőnek járó Volpi Kupát Ksenia Rappoport vehette át, aki a La Doppia Ora című Giuseppe Capotondi-filmben egy Olaszországban élő szlovén nőt alakít.

Velence nagy nyertesei közé sorolható a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díjjal büszkélkedhető izraeli rendező műve, a Lebanon. Samuel Maoz filmje az 1982-es izraeli háború első néhány napját eleveníti föl. A Lebanon érdekessége, hogy nagyrészt egy tank belsejében játszódik, és négy fiatal katona köré épül a történet.

A legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlánt az iráni rendezőnő, Shirin Neshat kapta a Women Without Men című, iráni nőkről szóló filmjéért, melyben Tóth Orsi egy prostituált szerepét kapta. Nem csupán egy magyar vonatkozású film kapott díjat a 2009-es Velencei Filmfesztiválon. A zsűri különdíját Fatih Akin Soul Kitchen című vígjátékának ítélték, amelyben Gryllus Dorka mint gyógytornász szerepel.

Marcello Mastroianni-díjat kapott a legjobb fiatal színésznőnek ítélt Jasmine Trinca, aki a Michele Placido által rendezett Il Grande Sogno-ban kapott szerepet. Osella-díjjal jutalmazták Todd Solonodz Life During Wartime című filmjének forgatókönyvét és Sylvie Olivé Mr. Nobody-ban végzett operatőri munkáját.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
haha 2009-09-13 15:56:50
Ha colin firth egy, a haláltáborban meghalt párját gyászoló néger meleget alakított volna, a film minden díjat elnyert volna...
szánalmas....
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei