2009. szeptember 16.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Pedro Almodóvar múzsái

Hamarosan érkezik a spanyol rendező legújabb, Megtört ölelések című filmje, immár a negyedik, melyet Penélope Cruz szereplésével készít. A színésznőt már korábbi közös munkáik során Almodóvar legújabb múzsájának kiáltották ki, de persze nem ő az egyetlen, akivel szívesen és gyakran dolgozik együtt, nézzük meg, kik még azok a színészek és színésznők, akik pályája összefonódik az övével.

Carmen Maura

A spanyol nemesi családból származó Carmen Maura, aki a napokban ünnepli 64. születésnapját, énekesnőként kezdte karrierjét, és az 1960-as évek legvégén kezdett színészkedni. Nevét akkor ismerte meg a közönség, mikor feltűnt Pedro Almodóvar első, Pepi, Luci, Bom és más lányok a tömegből című filmjében 1980-ban, és innentől egy évtizeden keresztül elmaradhatatlan részévé vált a rendező alkotásainak. Öt közös filmet készítettek együtt ekkoriban, ám az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén után a kettőjük viszonya megromlott, és Maura hosszú időn keresztül távol maradt Almodóvar köreitől, egészen a 2006-os Volver-ig. A színésznő köztes időszakban készített filmjei sem a közönség, sem a kritikusok köreiben nem alkottak fergeteges sikert, és tény, hogy díjait, az Európai Filmakadémia legjobb női alakításért járó jutalmát, és a Cannes-i Filmfesztivál elismerését is Almodóvar-al közös munkáinak köszönheti.

Közös filmek: Pepi, Luci, Bom és más lányok a tömegből; Áldott mélységek; Mit vétettem, hogy ezt érdemlem?; A vágy törvénye; Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén; Volver
Különösen érdemes: Pepi, Luci…

Cecilia Roth

Az ő nevét sokkal ritkábban szokták Almodóvar-al közösen emlegetni, pedig Maurá-hoz hasonlóan első pillanattól, a Pepi, Luci… óta része a rendező karrierjének, összesen 5 filmet készítettek együtt, amelyek az argentin színésznő karrierjének legfontosabb állomásai voltak. Játéka a legnagyobb hangsúlyt az 1999-ben megjelent Mindent anyámról című filmben kapta, melyben egy fiát gyászoló anya visszatér züllött fiatalkorának helyszínére, hogy felkutassa egykori barátját, és elmondja neki halott gyermekük történetét, ezt a színészi feladatot pedig megfelelő érzékenységgel és átéléssel teljesítette. Az elmúlt egy évtizedben azonban nem találtak ismét egymásra a spanyol rendezővel, és Roth Argentínában, Mexikóban és egyéb spanyol filmekben építi tovább immár több mint 30 éves, lendületes karrierjét.

Közös filmek: Pepi, Luci, Bom és más lányok a tömegből; Szenvedélyek labirintusa; Áldott mélységek; Mit vétettem, hogy ezt érdemlem?; Mindent anyámról
Különösen érdemes: Mindent anyámról

Victoria Abril

A madridi születésű, jellegzetes arcú színésznő több spanyol filmből, például az Antonio Banderas által rendezett 3 évvel ezelőtti Forró záporból, vagy a Lábad között című Javier Bardem-el közös alkotásból is ismerős lehet. Pedro Almodóvar 1990-ben, a Kötözz meg, és ölelj! című film elkészítésekor dolgozott vele először együtt, és játékával igencsak elégedett lehetett, hiszen a későbbiekben még kétszer megismételték a közös munkát. A legemlékezetesebb ezek közül a Tűsarok című dráma egy önző anya és gyenge akaratú lánya szélsőséges és fájdalommal teli kapcsolatáról, ami élvezettel boncolgatja Almodóvar legkedvesebb témáját, a női lélek rejtelmeit.

Közös filmek: Kötözz meg, és ölelj!; Kika; Tűsarok
Különösen érdemes: Kötözz meg, és ölelj!

Marisa Paredes

Éppen az előbb magasztalt Tűsarok című film másik női főszereplője, a sikeres énekes/színésznőt és szívtelennek tűnő anyát alakító Marisa Paredes, akinek szintén nem ez az egyetlen Almodóvar irányítása alatt készült filmje. 1983-ban jelent meg az Áldott mélységek című alkotás, ami egy rendhagyóan működő apácazárdában játszódik, ebben dolgoztak először együtt, később pedig Paredes főszerepet kapott a Titkom virágában is, valamint az Ördöggerinc című filmben, amelyben Almodóvar rendezés helyett produceri teendőket látott el. Egyébként többnyire inkább mellékszerepekben láthatjuk őt, nem csak Almodóvar, de egyéb rendezők filmjeiben is, a nagymamát alakította például Roberto Benigni Az élet szép című Oscar díjas alkotásában, és Az ezredes úrnak nincs, aki írjon című Gabriel García Márquez adaptációban is játszott, különleges kisugárzásával, fényes mosolyával pedig mindig magára irányítja a figyelmet.

Közös filmek: Áldott mélységek; Tűsarok; Titkom virága; Ördöggerinc; Mindent anyámról
Különösen érdemes: Tűsarok

Antonio Banderas

Talán nem túlzás a legnagyobb nemzetközi karriert befutott spanyol-ajkú színésznek nevezni Antonio Banderas-t, aki bizony szintén Pedro Almodóvar oltalma alatt bontogatta szárnyait. Persze az "oltalmat" ebben az esetben nem szabad szó szerint érteni, a rendező irgalom nélkül dobta bele a mély vízbe a fiatal színészt, és bár első közös filmjükben, a Szenvedélyek labirintusában még csak mellékszerepet osztott rá, a későbbiekben Almodóvar nem félt teljes filmet építeni a fiatal tehetség vállaira. Kitűnő példa erre A vágy törvénye című alkotás, amelyben a rendező filmjeiben megszokottól eltérően nem nők, hanem két férfi, a "promiszkuitásban élő" Pablo (akit a rendező saját magáról mintázott) és a Banderas által alakított őrülten szerelmes Antonio kapcsolatát mutatja be. A ’90-es évek elején, amerikai karrierjének beindulásakor Antonio Banderas felhagyott a spanyol filmjátszással, de addig a rendező öt különböző filmjében is szerepet vállalt.

Közös filmek: Szenvedélyek labirintusa; Matador; A vágy törvénye; Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén; Kötözz meg, és ölelj!
Különösen érdemes: A vágy törvénye

Javier Cámara

Mivel Almodóvar többnyire a női lélek titkait boncolgatja, kevés férfit szerepeltet filmjeiben, de ha férfiszínészeinek sorát végiggondoljuk, feltétlenül szükséges megemlékeznünk a szerepvállalásaiban igen bátor Javier Cámara rendszeresen kiemelkedő alakításairól a spanyol rendező filmjeiben. Első alkalommal mindjárt főszerepet játszott a Beszélj hozzá! című felkavaró drámában 7 évvel ezelőtt, méghozzá egy kórházi ápoló szerepében, aki a hű szerelmes odafigyelésével gondoskodik kómában fekvő betegéről, és tenné ezt az örökkévalóságig, ha ki nem derülne, hogy a lány időközben teherbe esett. Legközelebb Cámara csinos sminkben és női öltözékben, egy transzvesztitát játszva tűnt fel a Rossz nevelés című nem kevésbé rendhagyó, ám minden pillanatában élvezetes alkotásban, és szintén a spanyol rendező tanácsára vállalt szerepet Sarah Polley és Tim Robbins szívfájdító szerelmi történetében, A szavak titkos életében, melynek direktori feladatait Almodóvar produceri minőségében Isabel Coixet-re bízta.

Közös filmek: Beszélj hozzá!; Rossz nevelés; A szavak titkos élete
Különösen érdemes: Beszélj hozzá!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Veszják 2009-09-17 14:02:54
ah, látom.
nem
regisztrált
Veszják 2009-09-17 13:55:07
Cruz hol van?

Csatlakozott:

2008-10-03

Írt kommentek:

29 db

Fyfike 2009-09-17 05:37:50
Beszélj hozzá!; Rossz nevelés; A szavak titkos élete

Mindhárom filmet láttam, és merem ajánlani mindenkinek, nagyon tetszettek.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei