2009. szeptember 22.Hajdú Károly
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rózsaszín sajt - Az első fogás Tóth Barnabástól

Létezik az a tipikus elsőfilmes hiba, amit sok fiatal szerző-rendező képes elkövetni: mindent el akar mesélni már az első "nagyfilmjében". A Rózsaszín sajt szerencsésen elkerüli ezt a buktatót, egyszerű történetet próbál elmondani mindenféle művészieskedés nélkül.

Tóth Barnabás gyerekszínészként kezdte pályáját, olyan rendezők keze alatt, mint Xantus János, Bereményi Géza vagy Szabó Ildikó. Huszonéves filmrajongóként kezdett rövidfilmeket forgatni, melyek közül több is (Vonaton, (terep)SZEMLE, Egy szavazat) sikeresen szerepelt egy-egy fesztivál alkalmával. Ezeket a rövidfilmeket igen jó érzékkel leginkább egy poénra épülő narratívából építette fel, ahol a filmvégi csattanó legtöbbször egy addig észrevétlen momentumra hívta fel a figyelmet.

Várható volt tehát, hogy hamarosan megjelenik első önálló nagyjátékfilmjével, amely a rövidfilmekhez hasonlóan komoly témát fog szórakoztató módon tálalni. A Rózsaszín sajt műfaját tekintve igen összetettnek mondható, leginkább egy romantikus tinivígjátékba oltott "így jöttem" történetként lehetne meghatározni. Ami miatt mégsem lesz a filmnek limonádé íze, annak oka a személyességében keresendő. Tóth Barnabás nemcsak írója, producere, rendezője a filmnek, hanem a főszerepet is saját maga játssza. Személyes kézjegyével olyan rendezői elődöket követ, mint Charlie Chaplin, Orson Welles, Clint Eastwood, vagy épp Woody Allen.

A film középpontjában Dani (Tóth Barnabás), a huszonéves romantikus lelkületű orvostanhallgató áll, aki épp személyiségfejlődésének kritikus szakaszához érkezett, ráadásul egyszerre többhöz is. Először is ott van a Nagy Szerelem megtalálása, akivel ideje lenne már túlesni az első szexuális aktuson, de kevés hozzá az önbizalom és a sajtszagú lányok is riasztóak egy érzékeny orrú fiúnak. Emellett ott van a nőgyógyász apja (Bezerédi Zoltán), aki kényszeredetten próbálja fiát saját képére formálni (sikerorientált, nőfaló, hiú), holott ő köszöni szépen, ebből nem kér. Mindezek mellett még hátra van Dani saját művészi énjének felfedezése is (különleges hang drum hangszerével), melyhez egészen franciaországi gyökereiig kell utaznia, hogy távol önző apjától végre saját eredményeket érjen el az életben: egy sikeres koncert, és egy vérbeli francia MILF (szexkedvelő édesanya) befogadó karjai.

A Rózsaszín sajt egyszerű, bár kissé erőltetett szimbolikát használ, ennek ellenére érződik rajta egy sor olyan könnyed ötletesség, amely kiemeli a filmet hasonló kaliberű társai közül. Ilyen például a címben szereplő sajt is, amely nem egyébre utal, mint a női nemi szervre, vagy Dani hangszere, ami ugyancsak hasonló szimbolikát hordoz. Az operatőri munkát (Przemslaw Niczyporuk) dicséri a francia táj már-már idillikus fényképezése (HD), ami által érzékelhetővé válik az otthontól való távollét felszabadító érzése. A film zenei világát leginkább a hang drum kellemes, lágy ütései határozzák meg, amin maga Dani is játszik, s valahogy olyan ez a hangszer, mintha képes lenne bármilyen hangulatot előcsalogatni egy-egy jelenetből.

Ebben az évben ez a második olyan magyar film (az első Nagy Viktor Oszkár: Apaföld-je volt), amely az apa-fiú kapcsolat problémáját helyezi központba. A Rózsaszín sajt egy igazi ősdrámát dolgoz fel, amely az emberiséggel mondhatni egyidős: a szülőktől való leválás már-már archetipikus mítoszát. Ezt az ősrégi történetet meséli el nekünk személyes élményeit is beleszőve a szerző.

***


Rózsaszín sajt
Műfaj: romantikus vígjáték
Hossz: 93 perc
Gyártás éve: 2009
Korhatár: 16 év
Rendező: Tóth Barnabás
Forgatókönyv: Tóth Barnabás, Hamvas Dániel, Frank Rizzo
Zene: Pirisi László
Operatőr: Przemslaw Niczyporuk
Producer: Hábermann Jenő
Vágó: Lemhényi Réka
Szereplők: Tóth Barnabás, Bezerédi Zoltán, Pikali Gerda, Douceline Derréal, Olivier-Jacques Bernard

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei