2009. szeptember 27.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozipremierek: Megtört ölelések, District 9, Derült égből fasírt

A 2009. szeptember 24-i héten több várva-várt film is érkezik a magyar mozikba, köztük Pedro Almodóvar legújabb filmje Penélope Cruz főszereplésével, a Distict 9 című sci-fi, ami máris botrányt robbantott ki az érintett országokban, valamint a Derült égből fasírt című animációs mese is most kerül bemutatásra.

Megtört ölelések

Mateo Blanco világtalan író és exrendező, akit ügynöke, és annak fia pátyolgat, de napjait céltalanul és üresen éli meg. Mikor ügynöke elutazik, egymásra maradnak a fiatal Diego-val, és egy titokzatos régi ismerős felbukkanása okán Mateo végre megnyílik: elmeséli, hogyan alakult át Harry Caine-é, hogyan veszítette el látását, és ugyanakkor élete értelmét is. A történetben főszerepet játszik a gyönyörű Lena, egy multimilliomos boldogtalan és csapdába esett szeretője. Pedro Almodóvar nem vált hűtlenné korábbi munkáihoz, és legújabb alkotásában is hozza a tőle megszokott csavaros történetet és kiváló minőséget, amiben jelentős szerepe van a jól bevált színészeknek, Penélope Cruz-nak, és a Rossz nevelésben már látott Lluís Homar-nak.

Eredeti cím: Los abrazos rotos
Szereplők: Lluís Homar (Mateo Blanco/Harry Caine), Penélope Cruz (Lena), Blanca Portillo (Judit García), Tamar Novas (Diego), José Luis Gómez (Ernesto Martel), Rubén Ochandiano (Ray X)
Rendező és forgatókönyvíró: Pedro Almodóvar
Zene: Alberto Iglesias
Forgalmazó: Budapest Film

*


District 9

Számtalan sci-fi dolgozta már fel a földönkívüliek és az emberek találkozását, de újszerű megközelítés a District 9-é, miszerint a hozzánk érkező alienek ugyan eredetileg nem ellenségesek és támadó szándékúak, de külsejük és titokzatosságuk (honnan jöttek és milyen céllal?) és önhibájukon kívül elhúzódó itt-tartózkodásuk mégis kiváltja a toleranciára (főleg csoportosan) képtelen emberek agresszióját. Innentől pedig nem pusztán akciófilm státuszra, hanem társadalomkritikai babérokra tör Neill Blomkamp filmje, ami egy sajátos, elgondolkoztató pluszt ad a District 9-nak, ám felmerül a kérdés: lehet-e egy fenékkel megülni két lovat? Nos, az alkotók legalábbis megpróbálják, az eredmény pedig, hogy a látványos akciójelenetek mellett egy erős gondolati szál csíráját is megkapjuk, amit tovább érlelhetünk magunkban, miután lepörögtek a képsorok.

Eredeti cím: District 9
Szereplők: Sharlto Copley (Wikus Van De Merwe), Jason Cope (Grey Bradnam), Nathalie Boltt (Sarah Livingstone), Sylvaine Strike (Dr. Katrina McKenzie), John Sumner (Les Felman)
Rendező: Neill Blomkamp
Forgatókönyvírók: Neill Blomkamp és Terri Tatchell
Zene: Clinton Shorter
Forgalmazó: Palace Pictures

*


Az admirális

Az orosz történelmi eposz középpontjában a hazájában finoman szólva is vegyes megítélésnek örvendő Kolcsak-tengernagy áll, akinek az első világháború forgatagában, köszönhetően határozottságának és ügyességének, szépen ível felfelé katonai karrierje. A háború stációi és az admirális politikai tettei mellett szerepet kap a filmben egy szerelmi szál is, Kolcsak ugyanis, bár maga is családos ember, elszereti első tisztje csinos feleségét, mindenkit igen kellemetlen és kilátástalan helyzetbe hozva ezzel. Az orosz filmgyártás legnagyobb költségvetésű alkotása azoknak az évtizedekkel ezelőtti, látványos, számtalan statisztát mozgató csata- és báljelenetekkel színesített történelmi filmeknek a mintájára készült, amelyek mára maguk is legendákká váltak.

Eredeti cím: Адмиралъ (Admiral)
Szereplők: Konstantin Khabenskiy (Alekszandr Kolcsak), Elizaveta Boyarskaya (Anna), Sergey Bezrukov (Kappel tábornok), Vladislav Vetrov (Sergey Timirev), Anna Kovalchuk (Sofia)
Rendező: Andrei Kravchuk
Forgatókönyvírók: Vladimir Valutsky és Zoya Coudrie
Zene: Gleb Matvejchuk
Forgalmazó: Best Hollywood

*


Vérvonal

Két szálon futó nyomozás szemtanúi lehetünk: egy ritka agybetegségben elhunyt négy éves kislány apja kutatja, mi vezethetett gyermeke halálához, vele párhuzamosan pedig egy férfi meggyilkolásának ügyében indít vizsgálatot a rendőrség, Erlendur nyomozó vezetésével. Lassan fény derül rá, hogy a két eset összefüggésben van, az okok pedig a múltban, és a genetikai kísérletekkel kapcsolatban keresendők. Ez a téma különösen aktuális Izlandon, ahol a kicsiny lakosság csekély mértékben változó génkészlete remek táptalajt nyújt az ezzel foglalkozó tudományág vizsgálódásának és fejlődésének. Ugyanakkor nem csak a Vérvonal című filmért rajongó izlandiakat érinti a napjainkban egyre gyakrabban felmerülő géntechnológia kérdése, hanem a világ bármely országában megállja a helyét, és elgondolkodtató lehet.

Eredeti cím: Mýrin
Szereplők: Ingvar Eggert Sigurðsson (Erlendur), Björn Hlynur Haraldsson (Sigurður Óli), Ágústa Eva Erlendsdóttir (Eva Lind), Atli Rafn Sigurðsson (Örn)
Rendező és forgatókönyvíró: Baltasar Kormákur
Zene: Mugison
Forgalmazó: Szimpla Film Kft.

*


Free Rainer - A te tévéd is hazudik

Rainer kizárólag magával foglalkozó, önző és rosszindulatú tv-producer, aki egyre kevésbé tud megfelelni a csatorna által támasztott elvárásoknak, és a szakmai lejtőn lefelé száguldva nehezen tud elképzelni bárkit, aki elégedetlenebb lehet vele, mint ő saját magával. Egy napon mégis találkozik egy ilyen emberrel, Pegah-val, akinek nagyapját a Rainer által készített tv-show alázta meg, és kergette öngyilkosságba. A nő autójával belerohan a producer kocsijába, és a mély benyomást gyakorló találkozás után együttesen nekilátnak, hogy megváltoztassák a mindkettejük életét megkeserítő televízió világát. A főszerepben látható Moritz Bleibtreu számos filmből ismerős lehet, ilyen többek között A lé meg a Lola, az Elemi részecskék, vagy az Ágnes öcsénk.

Eredeti cím: Free Rainer
Szereplők: Moritz Bleibtreu (Rainer), Elsa Schulz Gambard (Pegah), Milan Peschel (Phillip), Gregor Bloéb (Maiwald)
Rendező: Hans Weingartner
Forgatókönyvírók: Katharina Held és Hans Weingartner
Zene: Adem Ihlan és Andreas Wodraschke
Forgalmazó: Anjou Lafayette

*


Derült égből fasírt

A fiatal Flint kicsi gyerekkora óta egyre újabb technikai találmányok kiötlésével tölti az idejét, gyártmányai azonban amekkora újdonságnak számítanak, ugyanakkora galibát is okoznak egyúttal. Nincs ez másként akkor sem, amikor Flint úgy dönt, lakóhelye egyhangú étkezési szokásait az égből hulló ínycsiklandó falatokkal dobja fel - a felhők közül potyogó hamburgerek eleinte még csak némi csodálkozást váltanak ki a városkában, ám az utcákat elárasztó puding, az épülettömbnyi vajas-juharszirupos palacsinta, és a hegynyi zselédesszert teljesen felfordítja a lakók életét.

Eredeti cím: Cloudy with a chance of meatballs
Rendezők és forgatókönyvírók: Chris Miller és Phil Lord
Zene: Mike Motherbaugh
Forgalmazó: Intercom

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei