2009. október 1.Simon-Sögüt Zsuzsanna
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Pippa Lee négy élete - Rebecca Miller harmadik filmje

A Pippa Lee négy élete Rebecca Miller harmadik rendezése. Miller mindegyik filmjében a női lélek rejtelmeit vizsgálta, s ez most sincs másképp. Olyan izgalmas és mégis hétköznapi témák kerülnek boncolgatásra, mint az anya-lánya kapcsolat, a megcsalás vagy a barátság. Habár Pippa Lee története korántsem átlagos, mégis úgy érezzük, hogy a jelenetek nagy része akár velünk is megtörténhet.

A Pippa Lee-t alakító Robin Wright Penn neve nem csak férje - a szintén híres színész- Sean Penn kapcsán juthat a mozi kedvelők eszébe. Emlékezetes alakítása a Forrest Gump Jennyjeként, már 1994-ben hírnevet és elismerést hozott a most 43 éves színésznőnek. Legújabb filmjében egy olyan középkorú nőt alakít, aki látszólag boldog és kiegyensúlyozott életet él 30 évvel idősebb férjével, akit Alan Arkin személyesít meg.

A férj betegsége miatt vidékre költöző család élete teljesen megváltozik a kisváros nyugdíjas lakói között. Pippa múltja és jelene összefolyik a vásznon, és bár a film műfaja drámaként van megjelölve, többször húzzuk mosolyra a szánkat a drámaian komikus, vagy komikusan drámai szituációk láttán. A film több neves színészt felvonultat a mellékszereplők sorában, kezdve Keanu Reeves-től, Winona Ryder-en át Julian Moore-ig, akik nélkül a film nyilvánvalóan kevesebb lenne, ám az igazi katarzist mégis a főszereplő alakítása hozza meg a nézőnek. Nincsenek hatásvadász jelenetek, nagymonológok, csak egyszerűen elmesélt, félresikerült életek; öngyilkosság, erotikus kalandozások, gyógyszerfüggő anya, alvajárás.

Tanúi lehetünk annak, milyen változásokon megy át egy nő kamaszkorától egészen addig, míg azt hiszi már nincs több dolga, mint nyugodtan ülve várni, hogy nagymama legyen. Pippa belső monológjaiból és saját narrációjával kísért visszaemlékezéseiből lassan összeáll a kép a nézőben és a főszereplőben is, lassan megértjük, hogy mi okozza a nő életében az ellentmondások sorát. Közel az ötvenhez, egy kibontakozó új szerelem reményében Pippa végre elkezdhet élni. Komikus elemekkel és öniróniával megspékelve haladunk a happy end felé, amikor hirtelen minden jóra fordul, a konfliktusok elsimulnak és Pippa Lee elautózik a boldogság felé.

Ez a film egyike a mostanában újra népszerű, események helyett inkább dialógusokra és az élmények megélésre fókuszáló filmeknek. Nem csak nőkről és nem csak nőknek.

***


Pippa Lee négy élete
Eredeti cím: The Private Lives of Pippa Lee
Bemutató (USA): 2009. július 10.
Magyar bemutató: 2009. október 8.
Műfaj: Dráma
Rendező: Rebecca Miller
Forgatókönyvíró: Rebecca Miller
Szereplők: Robin Wright Penn, Alan Arkin, Winona Ryder, Keanu Reeves, Monica Bellucci, Julianne Moore, Maria Bello, Blake Lively
Filmstúdió: Icon Entertainment

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei