2009. október 11.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Utolsó jelentés Annáról - Egy igaz ember története

Mészáros Márta pályája során szívesen készített szorosan a történelmi eseményekhez kötődő filmeket, és örömmel mutatott meg erős női egyéniségeket. Legújabb filmje, az Utolsó jelentés Annáról remek színészi alakításokkal kiegészítve tartalmazza mindezt.

Kéthly Anna nem igazán él a magyar köztudatban, pedig szociáldemokrata politikusként a második nő volt a férfiak uralta parlamentben, aki mindig bátran kiállt azért, amiben hitt. Mészáros Márta húsz-huszonöt évvel ezelőtt olvasott róla, és már akkor megállapította, hogy egy fantasztikus nő volt, aki eltűnt a történelem süllyesztőjében. A franciák vagy az angolok már öt filmet készítettek volna Kéthly Annáról mondta, érzékeltetve, milyen kiemelkedő asszony volt.

A film mégis egy felirattal kezdődik, miszerint, ami a vásznon lezajlik, az kitalált történet. Kéthly Anna életével történészek foglalkoznak, sok mindent meg lehet tudni róla, de Mészáros Márta a dokumentumokat, memoárokat háttérnek használta fel, hogy elmeséljen egy történetet. Anna valóban Brüsszelben élt, és előfordult, hogy ügynökök hasonló módon környékezték meg az emigráció fontosabb személyiségeit, de innentől kezdve minden fikció: Faragó Péter azzal a megbízással érkezik Belgiumba, hogy bírja rá Annát a hazatérésre. Kettejük különleges párbajának a története az Utolsó jelentés Annáról. Sándor Pál, a film producere fogalmazott úgy, hogy azért vállalta el a filmet, mert érdekelte egy hitétől vezetett asszony története, valamint Péter és Anna kapcsolata.

Kéthly Anna rendületlenül kitart elvei mellett, hiába húzná vissza a szíve Budapestre, a hite, amiben hisz, az fontosabb számára. Faragó Péter nem politikus, irodalomtörténész, de szükség van rá, mert ő Anna nagy szerelmének unokaöccse, és a hasonlóság meglátszik. A nagypolitika hátterében emberek, életek, szerelmek állnak. Az Utolsó jelentés Annáról kevés helyszínen, kevés tényleges akcióval mutatja ezt meg, archív felvételekkel tarkítva, a színészi alakításra bízva mindent.

Mészáros Márta szívesen dolgozik újra és újra a már megszokott szereplőkkel, mégis főszereplőnek számára új embereket választott. Eszenyi Enikővel ismerték egymást, de együtt még nem dolgoztak. A színésznő alakítása megszolgálta a bizalmat, egyszerűen lenyűgöző, egyszerre mutatja meg Kéthly Anna korát, magányát, ugyanakkor a benne rejlő erőt is érzékelteti egy-egy szemvillanással, gesztussal. A filmet látva érthető miért nyilatkozta Mészáros Márta, hogy "Ha nincs Enci, nem csinálom meg a filmet!" Külön kihívást jelentett, hogy Enikőnek a forgatás nagy részében idősebbnek kellett tűnnie, máskor meg fiatalabbnak, és mivel nem állt rendelkezésre olyan költségvetés, mint mondjuk a Benjamin Button különös élete című film esetében, az átalakulás mélyebbről jött, Eszenyi Enikő például egy idősek otthonában gyűjtött tapasztalatokat.

A Faragó Pétert játszó színész sem megszokott arc Mészáros Márta filmjeiben, Fekete Ernő ugyanis inkább színházból ismert, őt Kováts Adél ajánlotta (a nő, aki a filmben a brüsszeli kapcsolat a Belügyminisztériummal), és tökéletese helytállt a filmben. Pont attól lesz izgalmas Péter és Anna harca, hogy kezdetben mindketten teljesen meg vannak győződve a saját igazukról, de végül nem az idős asszony inog meg, ő erősebb, mint a férfi. Fekete Ernő alakításában meg lehet kedvelni Pétert a film végére, függetlenül attól mit tett, mennyire bizonyult butának, naivnak. Teljesen átérezhető a sok semmiség, egy hamarabb bekötött telefon, egy útlevél, ami szinte észrevétlenül hálózta be a férfit, tette végül, besúgóvá úgy, hogy közben rendületlenül állította: ő nem politizál.

Az Utolsó jelentés Annáról nem ad olyan átütő, csontig ható képet a besúgásról, az informátor feladatáról, mint mondjuk a Mások élete, de visszahozza a köztudatba egy erre méltó nő nevét és sorsát, vagy ahogy Mészáros Márta mondta: "Remélem a film után sokkal elevenebb alakja lesz a történelemnek"

***


Utolsó jelentés Annáról
Rendező: Mészáros Márta
Forgatókönyv: Mészáros Márta, Pataki Éva
Producer: Sándor Pál
Szereplők: Eszenyi Enikő, Fekete Ernő, Cserhalmi György, Hámori Gabriella, Kováts Adél, Czinkóczi Zsuzsa, Hollósi Frigyes

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei