2009. október 13.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Julie&Julia - A főzés varázsáról

Két korszak, két regény, két nő és, ami összeköti őket: a főzés öröme. A konyhában nem csak a csodálatos ételek készülnek el, hanem ezen keresztül a két asszony jobban megtalálja önmagát, helyét a világban. A Julie&Julia finom és ellenállhatatlan film, mint a receptek, amiket elkészítenek.

Nora Ephron a romantikus filmek királynője, a Harry és Sally, a Szerelem hálójában a romantikus komédiák minden pozitívumát felvonultatta, a gyengéi nélkül. Most mégsem klasszikus szerelmes filmet forgatott, a férfi-női kapcsolat helyett párhuzamosan fut két történet, amelyek két nő életének megváltozását mutatják be méghozzá a főzés témája köré szőve. Jamie Oliver és a hétköznap esténként a tévében konyhában sürgölődő celebek mutatják, hogy a főzésnél egy dolog jobb, nézni ahogy más főz. Főleg, ha valami jellegzetes, nemzeti étekről van szó. A Napsütötte Toscana című regény és film az olasz konyha szépségeit mutatta be, és most a Julie&Julia-ban a francia gasztronómia kerül terítékre.

Julia Child életében minden rendben van, diplomata férjével Párizsba költözik, de a hétköznapokban nem tud mit kezdeni magával, amíg egy napon beiratkozik egy főzőtanfolyamra és kiderül, hogy zseniális szakács. Julie Powell álmaiban író, de egy könyvét sem fejezte be sosem, és egy unalmas, fárasztó hivatali munkát végez. Legnagyobb öröme a főzés, melyhez Julia Child szakácskönyve ad alapot. Elhatározza, hogy 365 nap alatt elkészíti mind az 524 receptet, és egy blogon számol be az élményeiről.

Julia és Julie voltaképpen nem is ismerik egymást, a rajongó és a körülrajongott viszonya az övék. Az életnek (és Nora Ephronnak) a dramaturgia érzékét dicséri, hogy a valódi életben sosem találkoztak, csak a virtuális világban, annak ellenére, hogy elméletileg megtörténhetett volna, pedig a párhuzamos történeteknél nagy a kísértés egy ilyen befejezésre. Ahogy a készítők elkerültek egy másik kínálkozó csapdát is: a Julie&Julia se nem vígjáték, se nem dráma. Az ételek elkészítései, még esetleges elrontása is, édes és könnyed, mint a vaníliás cukor, ugyanakkor a háttérben pont annyi dráma körvonalazódik mindkét asszony életében, amennyi citrom kell egy jó süteményhez. Julia meddőségére és gyermek iránti vágyára csak utalások vannak, míg végül Julie Powell megmenti a házasságát, amiről a nagy főzőcskézés közben már-már elfeledkezett.

A keserédes vonal megteremtésében nagy szerepe van annak is, hogy Nora Ephron nem két tipikusan romantikus komédiába illő főszereplőt választott. Meryl Streep valószínűleg a világon bármit képes eljátszani, és Julia Childként az első percekben kicsit eltúlzottnak tűnik, de ahogy halad előre a film, a nagysága - fizikailag és temperamentumban is - szükséges ahhoz, hogy elképzelhető legyen a sorsa a férfiak uralta '50-es, '60-as években. Amy Adams is inkább a drámai vonalat erősíti, érzékeny és törékeny már az arca is, remek kontraszt az életerős Meryl Streeppel, akivel ráadásul már játszottak is együtt hasonlóan ellentétes szerepet a Kétely című filmben. Stanely Tucci és Chris Medina, a két férj a háttérbe szorul két ilyen nő mellett, ez a való életben is így történne, ezért haloványabb jelenlétük a filmben könnyen megmagyarázható.

A legfontosabb szereplők nem is szerepelnek a stáblistán: a különböző fogások. Olyan gusztusosan vannak elkészítve és fényképezve, hogy összefolyik a nyál az ember szájában tőle és megkordul a gyomra. Nora Ephron filmje óda az ételekhez és a női önmegvalósításhoz, egy kis vajjal krémesre keverve.

***


Julie&Julia - Két nő, egy recept
Eredeti cím: Julie&Julia
Rendező: Nora Ephron
Forgatókönyvíró: Nora Ephron
Zeneszerző: Alexandre Desplat
Operatőr: Stephen Goldblatt
Producer: Nora Ephron, Laurence Mark, Amy Robinson
Szereplők: Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei