2009. október 14.Sziliczi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hasonmás - Surrogates: Műfaji zűrzavar

Bár kétségtelenül remek alapból dolgozhattak a Terminator 3 forgatókönyvírói és rendezője, mégsem sikerült egy vérbeli sci-fi akciófilmet összerakni. Bruce Willis hozza a kötelezőt az idősödő, de még mindig kemény zsaru szerepében, de ő is kevés ahhoz, hogy évek múlva is úgy emlékezzünk a Surrogates-re, mint színészi pályafutásának egyik ékkövére.

Alapvetően minden adott volt ahhoz, hogy egy jó kis akció-sci-fit láthassunk; a képregényből adaptált történet izgalmas, tele lehetőséggel, a színészi anyag megfelelő volt pláne úgy, hogy Bruce Willis személyében az egyik legjobb régi motoros akciósztárt sikerült megszerezni, valamint a 80 millió dolláros forgatási költség is elegendőnek tűnt arra, hogy vizuálisan is kapjunk valamit a pénzünkért.

A történet szerint a nem túl távoli jövőben feltalálták az úgynevezett hasonmásokat, amiket mindenki az otthon biztonságában a foteljából irányíthat a gondolataival. Természetesen ezek a robotok sokkal impozánsabb külsővel rendelkeznek, mint operátoraik és emellett több mindent is megtehetnek strapabíróságuk miatt. A fordulat akkor következik be, amikor valaki elkezdi a hasonmásokat gyilkolni és ebbe a tulajdonosuk is belehal.

A forgatókönyvírók már a Terminator 3-4 részeinél sem remekeltek, de ott a remek CGI technológia kreálta vizualitással és egyáltalán azzal, hogy egy kultuszfilm folytatását készítették el, eladható lett a film, itt azonban szembetűnő az egyszerűség. Több irányt is megcélozhattak volna műfajok tekintetében, azonban mintha ők sem egészen tudták volna, hogy mit szeretnének csinálni. A sci-fi jelleg szinte csak a háttértörténetben, a robotok jelenlétében és egy-két monitorban domborodik ki, ez pedig édes kevés ahhoz, hogy a műfajt kiaknázza. Az akció lényegileg egy autós üldözés és egy helikopteres robbanás, és néhány jelentéktelen lövöldözés, emellé viszont elsütve az összes akciófilm klisé (a nyomozó csak azután oldja meg az ügyet, hogy felfüggesztik, a feleségével a végére egymásra találnak, egyszemélyben menti meg a világot). Egy izgalmas krimit is ki lehetett volna hozni belőle, azonban a fordulatok előre sejthetőek, az első néhány információ töredékből tudató ki áll az egész mögött, emellé az előzetesben lelőtték rögtön a poént, ami érthetetlen egy ilyen filmnél.

A színészi játékról nincs sok mondanivaló, nagyrészt a hasonmások vannak képernyőn és azért valljuk be, egy merev, kifejezéstelen arcú robotot nem embertpróbáló feladat eljátszani. Az egyetlen pozitívum tényleg Bruce Willis tökös, John McClane-t idéző karaktere, amely bár semmi újat nem hoz, mégis megunhatatlan.

Kár a filmért, mert rengeteg potenciál van a történetben, fejtegethették volna Asimov nézőpontjából a robotok létét, vagy Philip K. Dick Kamera által homályosan című regénye alapján is, amikor is felmerülhet az, hogy mi történik, ha más van a robot mögött, mint akinek kiadja magát. Még azt is el tudtam volna képzelni, hogy egy társadalmi-moralizálós sci-fit kapjunk ugyancsak Asimovot hívva segítségül, de sajnos egyiket sem sikerült megragadni.

***


Hasonmás
Eredeti cím: Surrogates
Szereplők: Bruce Willis (Tom Greer), Ving Rhames (a próféta), Radha Mitchell (Peters), Rosamund Pike (Maggie)
Rendező: Jonathan Mostow
Forgatókönyvírók: Michael Ferris és John D. Brancato
Operatőr: Oliver Wood
Zene: Richard Marvin
Forgalmazó: Fórum Hungary

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Béla 2009-10-15 12:53:19
Tegnap láttam a filmet. Az utolsó 20 perc jó volt, egyébként egyet értek a cikk írójával; nem hozták ki belőle, amit lehetett volna.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei