2009. október 16.Peiker Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Woody Allen retro - Annie Hall

2009. október 1-jén a Pataky Művelődési Központ új filmklubjának nyitófilmje Woody Allen 1977-es, Annie Hall című klasszikusa volt. A Varietas delectat XVI. - A változatosság gyönyörködtet című válogatás kezdő darabja az első a nagy klasszikusok sorában.

"Nem akarok ahhoz a klubhoz tartozni, amelyik engem elfogadna tagnak". Kezdi elbeszélését Alvy Singer, a New York-i komédiás, Woody Allen neurotikus, paranoid, zsidó intellektuell alteregója. Véget ért szerelmekről mesél, s a reakcióról, amit egyes nők kiváltottak belőle. Akik ragaszkodtak, azok elől menekült, akik elszaladtak, azok után vágyódott. A címszereplő Annie Hall a bájosan és zavartan csetlő-botló Chippewa Falls-i színésznő palánta jött, látott, és porrá törte főpojácánk szívét. Kapcsolatuk epizódjait mutatja be a film ad hoc jelleggel, miközben bepillantást nyerünk Woody Allen jellemzően sznob-fricskázó, populáris kulturális utalásoktól hemzsegő, jellegzetesen énközpontú világába.

Az 1970-es évek Woody Allen filmjei sajátos hangulattal bírtak, és volt bennük valami közös, a rendező személyén kívül, természetesen. New York dicsőítése áradt a néző felé, rendezőnk úgy istenítette imádott városát, hogy nekünk is egyből kedvünk lett volna odaszaladni. Woody Allen állandó múzsája pedig egy évtizeden keresztül Diane Keaton volt, aki hűségesen testesítette meg a kissé hibbant, erősen sznob, de mindezek mellett hihetetlenül szeretnivaló értelmiségi nőt, egészen közös életművük utolsó darabjáig, az 1979-es Manhattanig. Az Annie Hall egykori szerelmük krónikája, s egyben legnagyobb sikerük, mely többek között elnyerte a Legjobb filmnek és a Legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat is.

A film a kritikusok és a közönség közös kedvence lett: romantikus, vicces, okos, és elgondolkodtató. Egy kapcsolat anatómiáját boncolgatja, s természetesen nem kap választ a feltett kérdésekre. Természetesen mi, nézők is megkísérelhetjük összerakni a filmbeli kirakós darabjait, Alvy Singer és Annie Hall életének közös metszetét.

A Pataky Művelődési központ filmklubja december 17-ig igazi változatossággal várja a nézőt, többek között Tarkovszkij, Werner Herzog, Marcel Carné és Tarr Béla rendezők örökzöldjei tekinthetők meg.

***


Annie Hall
Műfaj: filmszatíra
Hossz: 93 perc
Gyártás éve: 1977
Rendező: Woody Allen
Szereplők: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts, Carol Kane

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei