2009. október 19.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Fel! - Mindenkinek van egy álma...

Számtalan színes lufi repít el egy házat, rajta egy zsémbes öregúrral és egy kövér kisfiúval a kalandokig, mert az álmok beteljesítéséhez sosem lehet túl öreg vagy túl fiatal az ember. A Pixar legújabb filmje, a Fel! az emberekről és az álmokról mesél a megszokott bájjal és fantáziával.

Már-már közhelynek számít, hogy a Pixar Animation Studios filmjeivel az elmúlt tizennégy évben egyszerűen nem tudott hibázni, vitatkozni csak azon lehet, hogy kinek melyik a személyes kedvence. Megújították és megváltoztatták az animációs filmeket, mert a korábbi meséktől távol álló témákat, szereplőket és műfajokat is biztos kézzel használták fel az egyszerűen hibátlan animációs technikával. Legújabb alkotásuk, a Fel! bátran átlépett még egy korlátot, és elérte az evolúció csúcsát: először szól rólunk, emberekről.

Főhőse egy mogorva bácsika, aki hagyományos logikával sosem lehetne egy mesefilmben központi figura, mert gyerekfejjel nehéz vele azonosulni, nem vidám, nem kedves, nem szép. Mr. Fredricksen magányosan él, felesége már meghalt, azelőtt, hogy beteljesíthették volna a nagy álmukat és eljutottak volna Paradise Falls-ba. Hogy ez az álom az életükben sosem teljesülhetett be, azt a Fel! pár perces, szöveg nélküli részben mutatja meg. Ez a valaha látott legmeghatóbb animált képsor, benne van a felnőtté válás, a sok meghozott döntés, azok a hétköznapi gondok és boldogságok, amik mellett lassan eltelt az idő, elfelejtődött a közös álom. Nem szörnyű, nem tragikus ez, egyszerűen az élet ilyen.

Ettől a kissé melankolikus felhangtól az egész film alatt nem lehet szabadulni, még akkor sem, ha ezután egy kalandfilm forgatókönyve következik: Mr. Fredricksen elindul, hogy bármi áron elérje az álmok földjét jelképező Paradise Falls-t. Innentől már minden generáció tátott szájjal figyel, mert nincs olyan gyerek, aki ne gondolt volna arra, hogy milyen jó lenne sok színes lufival elrepülni, hát Mr. Fredericksennek az egész háza elszáll a lufikkal, ráadásul egy potyautassal, az ügyetlen és túlsúlyos Russellel a fedélzetén. Útjuk során találkoznak beszélő kutyákkal, egy egzotikus óriásmadárral, és egy halottnak hitt, őrült felfedezővel.

De a kalandok nem csak egymásra vannak dobálva, az idős férfi jellemének a fejlődése adja meg az ívét a történetnek, az önző mániától addig a pontig, amikor a háza a lufikkal végleg eltűnik a felhők között, és ezzel elszakad a múlttól. Mr. Fredricksen kiállhatatlan, néha gonosz, de tudott szeretni, igazán összetett figura, ami ritka, mert a mesék általában csak kívülről tiri-tarkák, belül mindig fekete-fehérek. Ha a Fel! a mesék világában játszódna, akkor a fiatal főhős a feleségével és saját fiával indult volna el Paradise Falls-ba, hogy a kalandok után ott boldogan éljenek, amíg meg nem halnak, de a Pixar alkotói ezúttal húsvér emberekről és a valódi életről beszéltek. A mogorva öregúr, és a körülötte lábatlankodó gyerek kettőse igazi filmes sablon és remek humorforrás miközben csendesen egymásra találnak, megmentik egymást szó szerint és átvitt értelemben is.

Közben azért az alaphelyzet keserédessége ellenére millió lehetőség van a nevetésre, az ősmadár mókásan ostoba, a beszélő állatok végre nem emberként, hanem estünkben teljesen kutyaként gondolkoznak, ami szavakkal kimondva nagyon vicces, és végül még a két hetven feletti bácsika közelharcára is sor kerül. A Fel!-t ezek a kalandok élvezetessé teszik még a legkisebb korosztály számára is, bár a kifejezetten nekik szánt poénok nem mindig vannak összhangban a film egészével.

A Fel! látványvilága tökéletesen illeszkedik a történethez és a hangulathoz, azon már meg sem érdemes lepődni, ahogy borzolja a szél a kisfiú haját, vagy hogyan tudnak több érzelmet rajzolni egy szögletes, idős arcra, mint amennyit egy színész el tudna játszani. A 3D csak egy lehetőség, nem elengedhetetlen az élvezethez, nincsenek látványos jelenetek, csak csendesen beleépül a filmbe. Plusz meglepetés a Fel! előtt levetített zseniális animációs rövidfilm, a Részben felhős. Az animációs filmek világában jelenleg a Pixar csak saját magával versenyezhet, és a győztes mindig a néző, akinek megvalósítják minden álmát.

***


Fel!
Eredeti cím: Up
Rendező: Pete Docter, Bob Peterson
Forgatókönyvíró: Bob Peterson, Pete Docter
Zeneszerző: Michael Giacchino
Vágó: Kevin Nolting
Szereplők: Edward Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai, Bob Peterson, Delroy Lindo

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei