2009. október 19.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Iskolázás - A legjobb iskolában játszódó filmek

A szeptemberről sokaknak jut eszébe az iskola, vagy, mert még kénytelen ott tölteni a napjai nagy részét vagy, mert már elmúltak azok a napok. Ezt az érzést filmekkel is lehet fokozni, nem kevés emlékezetes alkotás játszódik oktatási intézményekben.

Szívmelengető édes nosztalgia, esetleg összeránduló gyomor és kellemetlen érzések - de valamilyen maradandó emléke szinte mindenkinek van az iskolai évekről, hisz az ember életének első tizenpár éve általában a padban telik el. Ezt a közös élményt felhasználva lehet táncolni-énekelni, kritizálni a tanár-diák viszonyt, a felnőtté válás súlyos kérdéseit feszegetni, vagy csak emlékeket idézni. Minden korosztály talál világképének, hangulatának, múltjának megfelelő filmet, netán jobbnál jobb ötleteket, hogy mihez kezdjen a suliban.

A High School/Szerelmes hangjegyek sorozat a legfiatalabb korosztály szerint a világ legjobb filmje, míg az idősebbek számára a gimi cukorkaszínű, mesterkélt közege túl édeskés, túl irreális és a szereplők problémáival sem igazán képesek azonosulni. Kiskamasz lányoknak és fiúknak azonban a tanulság aktuális és fontos: vállalják fel magukat az iskolában, mert akkor minden sikerül, még a szerelem is, mindezt zenével és tánccal fűszerezve. Az identitás-keresés következő lépése, amikor gyerekekből nyitott szemmel és szívvel járó felnőtteket próbál egy tanár nevelni. A Holt költők társasága több generáció számára meghatározó film, bizonyára rengetegen álmodoztak a saját unalmasnak ítélet magyaróráikon Mr. Keatingről. A szigorú szabályok és tények helyett a szabadság és a mának élés romantikus eszméje vonzó, és bár tanárról és diákok iránti felelősségéről felnőttként talán már másként vélekedik az ember, a Holt költők társaságának alapgondolata most is megkapó, a film pedig egyszerűen jó.

Az iskolában játszódó alkotások nagy hányadát teszik ki azok, amelyekben egy fiatal, tapasztalatlan, esetleg női tanárnak kell megküzdenie az ördögi gyerekekkel, akikről közben kiderül, hogy nem a rosszindulat hajtja őket, csak senki sem figyelt oda rájuk eddig igazán. A Veszélyes kölykök, az Osztály, vigyázz és Apácashow 2 diákjait látva felmerülnek a legszebb emlékek a kisebb-nagyobb diákcsínyekről, megúszott büntetésekről, felbosszantott tanárokról. Mégis az erkölcsi tanulság is megvan, lehetsz rossz magaviseletű vagy rossz tanuló, ki kell hoznod magadból a legtöbbet, és ez könnyebben sikerül, ha van, aki hisz benned. Remélhetőleg az éppen padokat koptató nebulók ezektől a filmektől azért inkább az utóbbihoz kapnak bíztatás, mint újabb iskolai stiklikhez.

Az iskola nem csak pozitív, értékes helyként jelenhet meg a mozivásznon-tévéképernyőn, hanem az elvárások, a korlátozás, a személyiség elnyomásának színtereként is, ahol a tanárok csak a rendszer kiszolgálói. Francois Truffaut Négyszáz csapás című önéletrajzi ihletésű filmjének főhősével nem törődnek sem az önnön problémáikkal küzdő szülők, sem a kegyetlen tanárok, így inkább csavarog. A Ha... angol kollégiumba járó diákjai oktatóiktól csak elnyomást, álszent papolást, testi fenyítést kapnak, ezért eldurvulnak az események, míg a befejezésben három fiú egy tetőről gépfegyverrel lövi az istentiszteletről kilépő professzorokat és szülőket. A Ha... így provokatív, az 1968-as diáklázadásokhoz kapcsolódó alkotás, amely olyan vérbeli tekintélyellenes embernek volt a kedvenc alkotása, mint Tupac Shakur.

Felnőtteknek, akik évek, akár évtizedek távlatából úgy érzik mennyivel könnyebb is az iskola, mint a valódi, nagybetűs élet érdemes visszanézni kamaszkori naplójukat vagy belenézni a Bambanő című filmbe. Érzékletesen és tanulságosan mutatják be ugyanis, hogy hiába a kor és az ezzel járó tapasztalatok, mégsem könnyű újra az iskola falai között, főleg, ha szerelem is van a dologban, és a problémák csak kívülről tűnnek banálisnak.

Az iskoláról, diákévekről szóló filmek így végül nem csak ezt a világot idézik fel, hanem segíthetnek abban is, hogy a néző ne feledkezzen el saját fiatalságáról, hogy lélekben kicsit örökre gyerek maradjon.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei