2009. október 24.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Utolsó idők - a 40. Magyar Filmszemle legnagyobb nyertese a mozi

Mátyássy Áronnal valami új érkezett a magyar filmművészetbe. Ez mindenki számára egyértelművé válhat, ha megnézi a fiatal, tehetséges, Arany Orsó díjjal jutalmazott rendező első nagyjátékfilmjét, az Utolsó időket. Újszerű a téma, a szereplőválasztás és a képi világ, mégsem távolodik el a nézőtől. Október 22-től egyszerre jelenik meg a vásznon szeretet, bűn, büntetés és bűnhődés.

Autizmus a filmvásznon - erről valószínűleg mindenkinek az Esőember jut eszébe. Sokan Raymond történetén keresztül ismerkedtek meg az autizmussal. Dustin Hoffman és Tom Cruise közös játékából számos jellemzőjét megismerhette a néző az addig háttérbe szorult, tabunak számító betegségnek. Azt is megtudhattuk, hogy mint számos más betegség, az autizmus nem gyógyítható, de kezelhető. Éppen ezért fontos, hogy egy autista speciális ellátásban részesüljön, gyermekkorától kezdve megfelelő fejlesztést kapjon. De mi történik akkor, ha az autista gyermek nem részesül speciális ellátásban? Szakemberek szerint ebben az esetben kényszerei foglyává válhat, ami akadályozhatja az önálló életet.

Speciális intézet és szakemberek nyújtotta segítség sajnos nem mindenkinek adatik meg, de a szerető család sem áll ott mindenki mellett. Mátyássy Áron első nagyjátékfilmje, az Utolsó idők Priskin Iván (Kádas József) és autista nővére, Eszter (Vass Teréz) történetét mutatja be. 1997-ben egy ukrán határ menti faluban él a két testvér, akik elvesztették szüleiket. Iván autószerelő, és gázolajat hoz át a határon. Nővére, Eszter a mindennapi rutinnak él. Otthonuk egy nyomasztó falu, ahonnan szinte lehetetlen kitörni. Szegénység, beletörődés, tehetetlenség, romlottság, reménytelenség és érdektelenség jellemzi környezetüket. Már ez is elegendő lenne egy nyomasztó film elkészítéséhez, de az igazi dráma egy esős délutánon kezdődik, amikor valaki megerőszakolja Esztert.

A rendőrség nyomoz (legalábbis megpróbálja elhitetni Ivánnal), de a nyomok kihűltek, így tehetetlenné válnak. Iván azonban nem adja fel a harcot. Az Utolsó idők rendkívül összetett (próbál lenni): nem csupán a megtorlásról és a bosszúvágyról szól, hanem arról az útról is, amit Iván, Eszter és a többi szereplő megtesz. Ezzel csak egy probléma van: mindehhez kevés a 90 perc, így kidolgozott képet nem kapunk, a néző csak belepillanthat a mindennapi borzalmakba. Magány és elhagyatottság - ezek jellemzik a falut és a benne élő embereket. Nem számíthatnak senkire és semmire, csak az épülő országutat várják, ami reményeik szerint összeköti őket a nagyvilággal. Iván az egyedüli, aki hosszú ideig tartja magát, de mikor szerelme, Ilus (Földes Eszter) a nagyvárosba költözik, a maffia megfenyegeti, és a rendőrségtől sem kérhet segítséget, végleg kettesben marad nővérével. Nincs kihez fordulnia, így kénytelen cselekedni.

Az Utolsó időket október 22-én mutatták be a mozikban, de már sikeresnek mondható. Arany Orsó díjat, Zöld Holló díjat és a Legjobb filmzenének járó díjat kapott a 40. Magyar Filmszemlén. A kérdés már csak az, hogy a közönség hogyan fogadja a legújabb magyar filmdrámát. Minden esélye megvan a közönségsikerre: a szereplőválasztás jobb nem is lehetne, a zene hibátlan, az operatőri munka pedig végig következetes. Gyönyörű képeken keresztül ismerhet meg a néző egy olyan helyet, ami az országban bárhol lehet, hiszen a természet romlatlansága, tisztasága és szépsége mellé mindenütt az emberi romlottság és tisztátalanság társul. Mátyássy Áron csupán elsőfilmes alkotó, így kétségtelenül sokat kell még tanulnia, de ha így folytatja, nagy jövő áll előtte.

***


Utolsó idők
Szereplők: Kádas József (Priskin Iván), Vass Teréz (Priskin Eszter), Földes Eszter (Ilus), Szalay Marianna (Léna), Csomós Mari (Szukics anyja), Lukáts Andor (doktor)
Rendező: Mátyássy Áron
Forgatókönyvíró: Mátyássy Áron
Zene: Márkos Albert
Producer: Bodzsár István
Operatőr: Herbai Máté
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2009. október 22.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei