2009. október 30.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Gamer - Játék a végsőkig

A jövőben egy új, kegyetlen számítógépes játék jelenik meg a piacon, a neve Slayer. Ennek segítségével a játékosok élő embereket irányítva csatában élhetik ki agresszív, gyilkos ösztöneiket, amit a világon milliók néznek. A Gamer rémisztő és véres képet fest az emberiségről és jövőjéről.

Napjainkra a videojátékok már hozzátartoznak a mindennapi élethez, és úgynevezett belsőnézetes verekedős, lövöldözős játékok már klasszikusnak számítanak. Mindez elsőre indokolni látszik a film kérdésfelvetését: mi lesz, ha az emberek nem válnak békésebbé, de a technika még durvább játékokat tesz lehetővé? A Gamer című film által felvázolt jövőben az emberi agysejtek nanorobotokkal cserélhetők fel - ami eredetileg a gyógyítást szolgálja, de a technológia segítségével irányítani lehet más hús-vér embereket, afféle avatarként használva őket.

Erre az eljárásra a két játék is épült, kezdetben volt a Society, ahol bárki kiélhette azokat a vágyait, amelyeket a valódi életben nem. Aztán kiderült, hogy az emberekben a gyilkolás vágya a legerősebb, és megszületett a Slayers. Halálraítélt rabok lőnek és pusztítanak irányítóik nevében, és aki harminc ütközetet megnyer, az visszakapja a szabadságát. A főszereplő is egy ilyen avatar, Kable, akinek már csak háromszor kell győznie és hazamehet a családjához.

Nagyjából így lehetne összefoglalni a Gamer lényegét, de sajnos ez a mondanivaló, sőt az értelmezhető történet a filmben másodrendű. A rendezők, Mark Neveldine és Brian Taylor nevéből a rutinos mozibajáró már sejtheti, mire számíthat, hiszen a Crank - Felpörögve 1-2 alkotópárosáról van szó. Az akciófilm megújítóinak szokták titulálni őket, és nem hazudtolták meg magukat a Gamer esetében sem: látványos, pörgős, durva és kicsit abszurd mozit készítettek. A viharos gyorsasággal változó képek, a találó, dübörgő zene - van minden Marilyn Mansontól a Bloodhound Gangen át Sinatra-ig - zsigerig hatoló élményt okoznak,a színek és vérben bővelkedő, jól megkomponált harci jelenetek tökéletesen adják vissza, hogy egy számítógépes játékról van szó.

A legjobban eltalált karakter a valódi világ programozója, a Slayer tervezője Ken Castle, akit a Dexter című sorozatból Michael C Hall alakít. Castle egyszerre zseniális, infantilis és Bill Gates paródiája plusz megindokolja az egész filmet: egyszerűen ilyen kegyetlen az emberi természet. A vér és a kegyetlenségek mellett a humornak és filmes utalásoknak is van helye a Gamerben. Amikor Castle Frank Sintatra Under my skin című dalát énekli és a fegyencek jelentik a tánckart mellette, utalva a Jailhouse Rock című filmre, a teljesen abszurd és valószínűtlen, pont ezért vicces.

Aki viszont mindezt nem értékeli, és logikára, karakterekre, értelmes történetre vágyik, annak egyértelműen élvezhetetlen a Gamer. Semmi eredeti nincsen benne, az alapötlet leginkább olyan, mintha a Halálfutam és a Menekülő ember című filmeket ollózták volna össze. A forgatókönyv csak az akciójelenetekre helyezi a hangsúlyt, ami közötte történik, az teljesen felesleges és kidolgozatlan. Vizuálisan annyira a klipeket és a számítógépes játékokat idézi, azon korosztály számára, akinek ez a mindennapi élet része talán követhető, de a hétköznapi néző csak kapkodja a fejét és nem ért semmit. A főszereplő Ken Kable még Gerard Buttler alakításában is csak egy sematikus figura, akivel nem lehet együtt érezni, erre sem időt, sem lehetőséget nem ad a film.

Végeredményben azonban, akár élvezhetőnek ítéli valaki a filmet, akár nem, mégis marad némi rossz érzése a másfél óra leteltével, mert akármilyen kegyetlen is tud lenni emberi természet, akkor sem ezt a jövőt szánja senki az emberiségnek.

***


Gamer - Játék a végsőkig
Eredeti cím: Gamer
Rendező: Brian Taylor, Mark Neveldine
Forgatókönyvíró: Mark Neveldine, Brian Taylor
Zeneszerző: Robb Williamson, Geoff Zanelli
Operatőr: Ekkehart Pollack
Vágó: Peter Amundson, Fernando Villena
Szereplők: Michael C. Hall, Gerard Butler, Kyra Sedgwick, John Leguizamo

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei