2009. november 2.Szíjjártó Anita
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A csúf igazság - Avagy a tökéletlen férfi és nő

Szép, okos és nem kritizál. A tökéletes nő legfontosabb ismérvei... legalábbis A csúf igazság című amerikai romantikus vígjáték szerint. És mi a helyzet a tökéletes férfival? Vonzó, orvos és macskapárti. Ezek igen jól hangzó frázisok, ám belátható, hogy túl szépek, hogy igazak legyenek. És különben is: az élet kiszámíthatatlan... a szerelem még inkább.

Abby Richter (Katherine Heigl) sikeres producer, határozott, precíz és bizonyos értelemben konzervatív nő. Mike Chadway (Gerard Butler) szabad szájú műsorvezető, aki mindig megmondja a kíméletlen igazságot. Mi történik, ha ők ketten találkoznak? Egy újabb álomgyári produkció "Az ellentétek vonzzák egymást" szlogenre építve. Abby vágyik a tökéletes férfira, akinek elcsábításához egy kis személyiségformálásra van szüksége. Ebben segít Mike, a pasiügyek szakembere. Azonban egy kis hiba kerül a gépezetbe: a film elején oly visszataszító, szemérmetlen macsó és a kissé esetlen, okoskodó, merev nő egymásba szeret.


A csúf igazság


A kérdés nem új: milyennek kell lennie az ideális nőnek? A film előszeretettel épít a sztereotípiákra, gondoljunk csak Mike négy szabályára: dögös, nevet a férfiak viccein - minőségtől függetlenül, nem irányít és nem panaszkodik. Abby próbál ilyen lenni, de a végén csak kibújik a szög a zsákból. Ami a színésznő alakítását illeti, véleményem szerint nem élezte ki elég jól a valódi egyénisége és a vágyott nő szerepe közti különbséget. Nem érezzük, hogy Abbytől teljes mértékben távol állna az a fajta "nőideál", melyet igyekszik megtestesíteni Colin (Eric Winter) kedvéért. Nem tűz és víz a két egyéniség - ebből is látszik, hogy egy nő nemcsak egyfajta lehet: a szende szűz álarca mögött ott szunnyad a démoni domina.

Ugyanez a kettősség lelhető fel Mike személyiségében is. A képernyő elbírja a "nagy arcát", a kemény szövegeit, a "csúf igazság" leplezetlen kimondását, ellenben a magánéletben épp olyan nőt keres, aki ellen a műsorában "kampányol", azaz Abbyt. Meg kell hagyni Gerard Butler remekül hozza ezt a szerepet (is). Egyszer szerethető figura, máskor pedig a nyers modoráért kinyílik a bicska a nők zsebében - főleg Abbyében.


A csúf igazság


A film sablonosságán dob egy kicsit az elején és a végén hallható két sláger: Katy Perry Hot ’N’ Cold, valamint Flo Rida és Kesha Right Round című dala. A poénok vagy inkább poénocskák általában elég laposak, eredetinek egyáltalán nem mondhatók. Talán egy emelhető ki a sorból: a céges vacsora és a "különleges" fehérnemű kapcsolata. Aki nem hiszi, járjon utána.

Említést kell még tenni az "eszményi férfiról" is, azaz Colinról. Az alkotók nem bízták a véletlenre: megkeresték Hollywood 30-as szépfiúját, ráadtak egy orvosi köpenyt és a kezébe nyomtak egy macskát - a végeredmény maga a Tökély. Egy ideig. Aztán Abby ráeszmél, hogy mit ér egy olyan Adonisz, aki nem az igazi valóját szereti, hanem egy kreált, művi lényt. A "megmondom, hogy szeretem, nem mondom meg, hogy szeretem" játék után Abby és Mike végül egymásra találnak, s a befejezés happyend - ahogy ez lenni szokott.

Önmagában véve kellemes, téli esték hangulatát feldobó, nevetős, utálós-imádós film ez, kikapcsolódásnak remek. Filozófiai eszmefuttatásokat meg úgysem vár az ember egy romantikus vígjátéktól. Egy tanulsága azonban mégis van, és bármennyire elcsépelt közhely, megszívlelendő: Ne akarj más lenni, mint aki vagy!

***


A csúf igazság
Eredeti cím: The Ugly Truth
Szereplők: Katherine Heigl, Gerard Butler, Eric Winter
Rendező: Robert Luketic
Forgatókönyvíró: Nicole Eastman, Karen McCullah Lutz, Kirsten Smith
Zeneszerző: Aaron Zigman
Operatőr: Russel Carpenter
Producer: Kimberly di Bonaventura, Gary Lucchesi, Deborah Jelin Newmyer
Vágó: Lisa Zeno Churgin
Hossz: 96 perc
Gyártás éve: 2009

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei