2009. november 3.Sziliczi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

1 - Elsőre No.1

Megszületett végre az első magyar sci-finek titulált film Pater Sparrow rendezésében, mely Stanislaw Lem: Az emberiség egy perce című novellájának átdolgozásaként született. Remélhetőleg lerakja az alapkövet a műfaj - eddig nem létező - magyar berkein belül.

Az alaptörténet már megmozgatja az ember fantáziáját, mint tette azt Pater Sparrow-éval is; létezik egy fiktív könyv eszerint, melynek kritikája maga a novella és az emberiség egyetlen percét öleli fel és veszi számba. Ezt gyúrta át kicsit Sparrow és Góczán Judit, hogy filmre is adaptálható legyen a Lem korábbi kijelentése szerint megfilmesíthetetlen sztori.

Egy könyvesboltbéli megmagyarázhatatlan eseményre próbál logikus választ találni a Valóságvédelmi Hivatal elkötelezett ügynöke (Mucsi Zoltán) persze kevés sikerrel. Valami csalást vél a háttérben meghúzódni, ezért vallatásnak veti alá a bolt dolgozóit, remélve, hogy megtörnek és megadják a keresett válaszokat. Itt kezdődik a csodálatos utazás az elme és az álmok világában, amit a főszereplők élnek meg, miközben a hivatal egy műszer segítségével próbál turkálni az agyukban alvás közben.

Az összetett és kissé komplikált történet valamint a hangulatot remekül tükröző látványvilág olyan filmélményt ígér, amely a moziból kijőve még órákkal később is hatása alatt tartja a nézőt és minél mélyebbre ásva próbálja összerakni a kirakós darabjait, annál jobban belebonyolódik. Végre ismét született egy olyan mű, amely elgondolkodtat.

***


1
Bemutató: 2009. november 5.
Rendező: Pater Sparrow
Író: Stanislaw Lem
Forgatókönyvíró: Góczán Judit, Pater Sparrow
Hossz: 91 perc
Szereplők: Mucsi Zoltán, Sinkó László, Kerekes Vica, Mácsai Pál, Balázs Zoltán, Krzysztof Rogacewicz, Czukor Balázs, Haumann Máté, Bíró Krisztina

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei