2009. november 5.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: Karácsonyi ének, Páros mellékhatás, Szobafogság, 1

Igen színes és változatos filmek közül válogathatunk a 2009. november 5-i héten: az ünnepi filmdömping első követe a Karácsonyi ének, csodás tengerparti tájakra kalauzol a Páros mellékhatás, Mark Ruffalo és Adrien Brody egy stílusos vígjátékkal szórakoztatja a nézőket, és két nagyon ígéretes magyar vonatkozású alkotás is megtekinthető lesz.

Karácsonyi ének

Charles Dickens angol író eredeti művét A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas címmel 1843 Karácsonya előtt ismerhette meg a közönség, és azonnal szívébe zárta a zsugori történetét, akit különböző életszakaszainak szellemei látogatnak meg egy magányos, hideg éjen, és tökéletesen megváltoztatják a gondolkozását. A Karácsonyi ének mondanivalója azóta sem évült el, számtalan feldolgozás formájában találkozhattunk vele újra és újra, felnőttek és gyerekek kedvencévé vált. Most Robert Zemeckis, a Forrest Gump és a Vissza a jövőbe rendezője gondolta újra a történetet animációs formában, olyan színészek eredeti szinkronjaival, mint Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth és Robin Wright Penn, nálunk azonban magyar nyelven kerül vetítésre.

Eredeti cím: Christmas Carol
Rendező és forgatókönyvíró: Robert Zemeckis
Operatőr: Robert Presley
Zene: Alan Silvestri
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Páros mellékhatás

Jason és Cynthia középosztálybeli amerikai házaspár, akik a válást fontolgatják. Kapcsolatuk megmentésére azonban látnak még egy utolsó lehetőséget: párterápia paradicsomi körülmények között egy trópusi szigeten. Barátaik, három másik pár egy remek nyaralás reményében követik őket a mesés szigetre, ahol azonban hamar kiderül, hogy a terápiás foglalkozások nem csak lehetséges időtöltést jelentenek a fürdőzés és napozás mellett: a részvétel kötelező az ide látogatók számára. Persze a jól működőnek tűnő kapcsolatokról is gyorsan lehullik a máz, és a szereplők hamar egymás torkának ugranak. A szemet gyönyörködtető helyszínen készített vígjátékban Vince Vaughn a forgatókönyv elkészítése mellett az egyik főszerepet is elvállta, de feltűnik a filmben a Szex és New York Charlotte-jaként megismert Kristen Stewart, a Veronica Mars címszereplője, Kristen Bell és Jean Reno is.

Eredeti cím: Couples retreat
Szereplők: Jason Bateman (Jason), Kristen Bell (Cynthia), Vince Vaughn (Dave), Kristin Davis (Lucy), Jean Reno (Marcel), Jon Favreau (Joey), Faizon Love (Shane)
Rendező: Peter Billingsley
Forgatókönyvírók: Vince Vaughn, Jon Favreau és Dana Fox
Operatőr: Eric Alan Edwards
Zene: A.R. Rahman
Forgalmazó: UIP-Duna Film

*


The Brothers Bloom - Szélhámos fivérek

Stephen és Bloom nevelőszülőknél cseperedett testvérpár, csak egymásra számíthatnak. Felnövekedve évek óta a Stephen által kiagyalt trükkös szélhámosságokból tartják fenn magukat, és partnerük is akad a titokzatos robbantási szakértő Bang Bang személyében, ám Bloom gyomra egyre nehezebben veszi be a csalásokat. Testvére unszolására mégis beleegyezik egy utolsó dobásba: a terv szerint egy bolondos örökösnő kasszáját könnyítenék meg 2,5 millióval egy kalandos világkörüli utazás során, nem számolnak azonban Penelope éles eszével és vonzerejével sem, ráadásul korábbi mentoruk is ellenük fordul, és mindent megtesz, hogy keresztülhúzza a számításaikat. Végül nem tudni ki kit ver át, mindannyian csak azon igyekeznek, hogy minél kevesebb sérüléssel és persze lehetőleg minél több pénzzel keveredjenek ki az általuk kavart kalamajkából.

Eredeti cím: The Brothers Bloom
Szereplők: Mark Ruffalo (Stephen), Adrien Brody (Bloom), Rinko Kikuchi (Bang Bang), Rachel Weisz (Penelope), Maximilian Schell (Diamond Dog)
Rendező és forgatókönyvíró: Rian Johnson
Operatőr: Steve Yedlin
Zene: Nathan Johnson
Forgalmazó: Budapest Film

*


Szobafogság

Charlotte szülei válása után talaját vesztett kamasz, aki anyjával él, de igen erős ellenszenvvel viseltetik iránta. Nagyon is kötődik viszont a szekrényében rejtegetett titokzatos múltú, vonzó idegenhez, szinte egyetlen életcéljává válik, hogy a férfi tetszését elnyerje. Az idegen az anya tudta nélkül él ott, így meglehetősen szűk a mozgástere a lakásban - ezt úgy küszöböli ki, hogy a falakon kívül "hivatalosan" is megismerkedik a nővel, és hamarosan legálisan, probléma nélkül közlekedhetne rejtőzködése helyszínén. Charlotte azonban, aki őrülten féltékeny az anyja és vágyai tárgya között kialakuló szenvedélyes kapcsolatra, mindent megtesz annak érdekében, hogy bármilyen úton-módon véget vessen az egyre morbidabbá váló helyzetnek.

Eredeti cím: Pinprick
Szereplők: Laura Greenwood (Charlotte), Rachael Blake (Miriam), Nagy Ervin (Reyer), Rátóti Zoltán (Alex)
Rendező és forgatókönyvíró: Daniel Young
Operatőr: Szecsanov Martin
Zene: Hegyi Dávid, Kalotás Csaba és Márkos Albert
Forgalmazó: Skyfilm

*


1

A reálisan nehezen megválaszolható bűnügyek szakértője, Phil Pitch ügynök egy ritkaságairól ismert könyvesbolt teljes árukészletének meglovasítása után nyomoz. A furcsa az esetben az, hogy a könyvek nem csak egyszerűen eltűntek, hanem egy szempillantás alatt az "1" című kötetre cserélődtek le, melyen sem szerző, sem kiadó nincs megjelölve. Az ügynök, akinek feladata, hogy a megmagyarázhatatlanra is mindenképpen emberi elmével felfogható, a valóság talajához kötődő értelmezést adjon, azonnal kegyelmet nem ismerő vallatásnak veti alá a bolt személyzetét és a titokzatos látogatót, akinek hatására az esemény bekövetkezett. Eredmény helyett azonban ő is, és a néző is a varázslatos könyv hatására kialakuló, álom és realitás határán mozgó látomásoknak lehet csak elbűvölt szemtanúja. Pater Sparrow párját ritkítóan ötletes és egyedi megvalósítású filmje Stanislaw Lem Az emberiség egy perce című novellájából táplálkozik.

Szereplők: Mucsi Zoltán (Phil Pitch), Sinkó László (Swan Tamel), Mácsai Pál (Al F. Eveson), Kerekes Vica (Maya Satin), Czukor Balázs (Agnus Andersen), Haumann Máté (Tom Keats), Krzysztof Rogacewicz (Doktor Anselmi)
Rendező: Pater Sparrow
Forgatókönyvírók: Pater Sparrow és Góczán Judit
Operatőr: Tóth Widamon Máté
Zene: Szesztay Dávid
Forgalmazó: Mozinet

*


A legbátrabb város

1919. januárjában, az I. világháborút záró bizonytalan időszakban cseh katonai alakulatok átlépték az Ipoly folyónál meghúzott demarkációs vonalat, és Balassagyarmat elfoglalására készültek. Nem számítottak azonban a helyiek és a közelben állomásozó magyar haderő összefogására, akik együtt sikeresen őrizték meg magyar fennhatóság alatt a várost, a helyszínen lezajlott kisebb csata azonban halálos áldozatokat is követelt. Az eseményekről Matúz Gábor, az Echo tv műsorvezetője készített dokumentumfilmet, melyet történészek kommentárjai és rekonstruált jelenetek színesítenek, Szersén Gyula narrálásával.

Szereplők: Dánielfy Zsolt, Gáspár Tibor, Kelemen István, ifj. Jászai László, Deáky Szandra, Szakács Tibor
Rendező és forgatókönyvíró: Matúz Gábor
Operatőr: Schödl Dávid
Zene: Bükki Bence
Forgalmazó: Közép-európai Média Intézet

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei