2009. november 6.Sziliczi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Moon - A Hold sötét oldalán

Magyarországra el sem jutott az utóbbi évek egyik legjobb alternatív sci-fi filmje, mely Athéntól Seattle-ig egész pontosan 10 Filmfesztivál díját nyerte el több kategórián belül is. Némi Űrodüsszeia 2001, lelki drámával és az izolált magány bemutatásával fűszerezve.

Rendkívül kevés olyan sci-fi készül manapság, amely nem mainstream témaköröket dolgoz fel, vagy merít korábbi művek ötleteiből, pedig az űr és a jövő kimeríthetetlen lehetőségeket hordoz magában. Közhellyel élve végtelenek, akár csak az univerzum. Azonban, ha készülnek is ilyenek, azok minimális közérdeklődésre tartanak számot. Üdítő kivételt jelentett legutóbb a District 9 - bár azért ebben is megjelentek az akciófilmes motívumok, vágások, ám a történet abszolút egyedi és üzenete aktuális. Világszerte óriási siker lett köszönhetően a fent említetteknek és a profi reklámkampánynak, ami megelőzte, illetve Peter Jackson nevének.

Még több ilyenre lenne szükség, mert a sci-fi méltatlanul elhanyagolt műfaj lett, pedig stílusának és lehetőségeinek hála, szimbolikusan, finomabb eszközökkel lehetne bemutatni a társadalom aktuális problémáit. Nem a néző arcába dörgölve, hanem árnyalva, elgondolkodtatva, mint tették azt a XX. század nagy sci-fi- és utópia-írói Asimovtól Huxley-n és Orwellen át Lemig.


Moon


Pont ilyen a Moon című film is. A lényegileg első nagy filmjét rendező Duncan Jones rögtön mélyvízbe vetette magát, hiszen bonyolult témához nyúlt; az ember mindentől és mindenkitől elzárt magányát dolgozta fel egy apró összeesküvés-elmélettel egybegyúrva, a klasszikus sci-fi és a krimi határai közt lavírozva. A történet szerint Sam Bell egy holdbázis egyetlen személyzete, melynek feladata egy ásvány gépesített kitermelése. Munkáját egy - elég kezdetleges - mesterséges intelligencia is segíti. Három éves szerződése hamarosan lejár, amikor rohamosan elkezd romlani az egészsége, majd egy rutinút során balesetet szenved a holdjáróval és mikor felébred, nem emlékszik arra hogyan került vissza a bázisra. Ekkor derül fény olyan titkokra, amelyeket az üzemeltető cég szándékosan leplezett eddig. Bell rájön, hogy a 3 éves ciklus lejártával mindig újabb klónt ébresztenek, akik az eredeti Sam Bell emlékeit kapják meg, és a Földdel való kommunikáció sosem élő, hanem évtizedes felvételek.


Moon


A film természetesen nem egy új Űrodüsszeia, hiszen az elsőfilmes "gyerekbetegségek" itt is megjelennek, de elenyésznek, mivel a nyomasztó egyedüllét hangulata rögtön beszippant, az operatőr jól játszik a térérzékeltetéssel és a rendelkezésre álló pénzből is egészen jól megoldották a technikai részleteket, nem hat műanyagnak a holdbázis. GERTY, a fedélzeti számítógép egyértelműen utalás az Űrodüsszeiából HAL 9000-re, bár szerepe közel sem annyira negatív, mint elődjéé. Kevin Spacey zseniális, visszafogottan intonáló hangja adja az igazi karakterét a gépnek.

Sam Bell szerepében Sam Rockwellt láthatjuk, aki hiába remek színész és játszott már számtalan filmben, a nagy áttörés valahogy sosem jött el neki. Talán a Galaxis útikalauz stopposoknak-ból lehet ismerős egyeseknek. A Moonban tökéletesen alakítja a magányos, magában (és a virágaival) beszélő férfit, és egy pillanatig nem tűnik úgy, hogy színészkedik, teljesen átadja magát a szerepnek. Mindezt tetézi azzal, hogy a film 20. perce után már kétszer van a vásznon (a klónjával együtt) és míg az új Sam kemény, válaszok után kutató, karakán személyiség, addig az eredeti Sam kissé esetlenebb, barátságosabb ember. A köztük lévő jól megírt dialógusok viszik előre a cselekményt lényegileg, közben pedzegetve a barátság, a család, és az élet témaköreit.

Érthetetlen, hogy miért nem kerül bemutatásra egy egyedi, minőségi sci-fi, miközben az unalomig ismételt, egy kaptafára íródott szerelmi történetek, vagy a butábbnál butább vígjátékok garmadáját importálják, válogatás nélkül.

***


Moon
Rendező: Duncan Jones
Író: Duncan Jones
Forgatókönyv: Nathan Parker
Gyártás éve: 2009
Műfaj: sci-fi
Szereplők: Matt Berry, Robin Chalk, Sam Rockwell, Dominique McElligott

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei