2009. november 12.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

2012 - Látványorgia és apokalipszis

A Holnapután rendezője újabb rendkívül látványos akciófilmjében keresi a választ, miért is ér véget a maják megdöbbentően pontos és hiteles, tökéletesen megkomponált naptára a 2012-es évben, és mi történne akkor, ha anyabolygónk néhány könnyen elképzelhető, elképesztő méretű természeti csapás segítségével próbálna véget vetni a rajta élősködő civilizációnak.

Jackson Curtis (John Cusack) író, akinek katasztrófáról szóló könyve olyan gyengén muzsikál a könyvpiacon, hogy kénytelen egy orosz ex-boxoló limuzin-sofőrjeként biztosítani a megélhetését. Feleségétől (Amanda Peet) elvált, gyerekeitől pedig eltávolodott, így nagy eseménynek számít, amikor a 2012-es évben kislányát és tinédzser fiát a Yellowstone Park-ba viszi kempingezni. Itt találkoznak egy őrült rádióssal (Woody Harrelson) aki az apokalipszis eljövetelét jósolja provokatív műsorában, Curtis viszont üres agymenésnek tartja a valóban kétes formában előadott jövőképet. Azt persze nem tudhatja, mivel szigorúan bizalmas kormánytitokként kezelik, hogy geológusok a világ több pontján a Föld magjának erőteljes hőmérséklet-emelkedését tapasztalják évek óta a bolygók különös együttállásának következtében, ez pedig semmi jót nem jósol az emberiségnek.


2012


A baj akkor kezd mindenki számára nyilvánvalóvá válni, amikor a szokásos, Richter-skálán osztályozható rengések helyett a föld szó szerint megnyílik a legnagyobb városok alatt, az óceánban is tapasztalható kéregmozgások pedig sosem látott méretű szökőárakat okoznak az összes kontinens partjainál. Bár a menekülés lehetetlennek látszik, a vezető nemzetek kormányai erre is felkészültek: sérthetetlen bárkákat építettek, hogy megmenekítsék a világ végétől azt a néhány szerencsést, akik az emberiség jövőjének letéteményesei. A bejutás elbírálása pedig inkább realista, mint humánus: nem rátermettségen és nem is szerencsén, csupán a bankszámla egyenlegén múlik.

Tekintettel arra, hogy a forgatókönyv meg sem próbál eltérni az akciófilmes sablonoktól, a történet kevés érdeklődést válthat ki egészen addig, amíg az akciójelenetek egyre gyorsabb egymásutánban el nem kezdik követni egymást, szerencsére ez viszont elég hamar bekövetkezik. Ez az egysíkúság egyrészt azért is sajnálatos, mert minden apokalipszis-történet magában hordozza egy jó velős társadalomkritika lehetőségét, másrészt azért, mert a színészeknek is nagyon kevés mozgásteret adnak a klisékből álló párbeszédek. Márpedig még emlékszünk arra, hogy a főszerepben szemét meregető John Cusack a valódi színészi játékra is képes volt valaha, Woody Harrelson pedig manapság is rendszeresen bizonyítja, hogy jóval többet tud, mint egydimenziós nyálcsorgató csövesek eljátszását, ezért egy ejnye-bejnye a minimum, ami a script-et jegyzőknek kijár.


2012


A Holnapután rendezője, Roland Emmerich azonban ezúttal sem elsődlegesen a történetre, hanem a következmény minél látványosabb bemutatására helyezte a hangsúlyt. A 2012 elsődleges vonzerejévé így az olyan megdöbbentően szép és tűpontos képek válnak, melyektől a néző az orrában érzi a megnyíló föld szagát és süti az arcát a kitörő vulkánok forrósága, így tulajdonképpen az operatőr és a látványtervező érdeme, hogy mégis érdemes beülni a filmre. Mert minden negatívum ellenére igenis érdemes: azon pillanatok miatt, amikor a nézőbe belefojtják a lélegzetet az újabb és újabb félelmetességükben gyönyörű képek, amelyek kimeríthetetlenül ötletes változatokban tárják elénk, ahogy a természet kíméletlenül ismét úrrá lesz a civilizáció felett.

***


2012
Műfaj: akciófilm
Hazai bemutató: 2009. november 12.
Rendező: Roland Emmerich
Forgatókönyvírók: Roland Emmerich és Harald Kloser
Zene: Harald Kloser és Thomas Wanker
Szereplők: John Cusack (Jackson Curtis), Amanda Peet (Kate Curtis), Thandie Newton (Laura Wilson), Woody Harrelson (Charlie Frost), Danny Glover (Thomas Wilson elnök), Chiwetel Ejiofor (Adrian Helmsley), Oliver Platt (Carl Anhauser)
Forgalmazó: Intercom

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-10-27

Írt kommentek:

2 db

Basilides Barna 2009-11-13 22:38:43
no de gyerekek...!...
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei