2009. november 13.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: A próféta, Tiszta napfény, 2012

A 2009. november 12-i héten, bár korábban úgy tűnt, elindult a karácsonyi filmáradat, nélkülöznünk kell az ünnepi témájú alkotásokat. Helyettük a Don Quijote modern feldolgozása, egy kőkemény, díjnyertes francia dráma, egy kissé morbid amerikai történet, és egy káprázatosan látványos akciófilm várja a moziba látogatókat.

A próféta

Malik El Djebana mindössze 19 éves, amikor 6 esztendőnyi börtönbüntetésre ítélik, így tulajdonképpen a rabok között válik felnőtté. Számára is meglepetés, hogy milyen hamar hozzászokik új környezetéhez, miután pedig egy idősebb rabtársa, és egy korzikai banda is a szárnyai alá veszi, kidolgozza a boldogulás útját. Kimenői alkalmával saját, veszélyes üzletbe kezd, és mivel tudtában van kilátástalan és jövő nélküli életének, megpróbálja a legkevesebből is kihozni, amit csak lehet. A film rendezőjét, Jacques Audiard-t, aki A számat figyeld című filmet is készítette 8 évvel ezelőtt Vincent Cassel főszereplésével, az idei Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri nagydíjával jutalmazták legújabb alkotásáért.

Eredeti cím: Un prophete
Besorolás: dráma
Nemzetisége: francia
Rendező: Jacques Audiard
Forgatókönyvírók: Thomas Bidegain és Jacques Audiard
Zene: Alexandre Desplat
Főszereplők: Tahar Rahim (Malik), Niels Arestrup (César Luciani), Adel Bencherif (Ryad)
Forgalmazó: Szuez Film Kft.

*


Tiszta napfény

Rose kamaszkorában az iskola egyik legnépszerűbb és legtöbbet utánzott diáklányai közé tartozott, egykori osztálytársai nem irigykednének viszont, ha látnák jelenlegi életét: kisgyerekét egyedül neveli, egy nős férfi szeretőjeként csupán szeretetmorzsák jutnak neki, és takarítónőként keresi a kenyerét. Egy hirtelen ötlet viszont mindent megváltoztat: bűntettek helyszínén takarítja el az eluralkodó káoszt, és a vállalkozás hamarosan annyi energia-befektetést igényel, hogy tébláboló testvérét és elmagányosodott édesapját is belevonja a teendőkbe. A női főszerepekben az egyre népszerűbb Amy Adams-t (Charlie Wilson háborúja, Kétely) és Emily Blunt-ot (Szerelmem nyara, Az ördög Prada-t visel) láthatjuk, az apa szerepében pedig egy régi ismerős arc, Alan Arkin tűnik fel.

Eredeti cím: Sunshine cleaning
Besorolás: dráma
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Christine Jeffs
Forgatókönyvíró: Megan Holley
Zene: Michael Penn
Főszereplők: Amy Adams (Rose), Emily Blunt (Norah), Alan Arkin (Joe), Steve Zahn (Mac)
Forgalmazó: Budapest Film

*


2012

2012-ben véget ér a maják naptára, amely régi darab ugyan, de a tévedés nem jellemző rá, így egyesek ezt az évet a világ végének tanúsítják. Jackson Curtis az ellentáborba tartozik, aki csak nevet az apokalipszist jövendölő próféciákon, egészen addig, amíg az ő lába alatt is megnyílik a föld. Innen viszont nincs mese, hiszen nem csak a saját bőrét kell mentenie, de családját is menekítenie kell - na de hová, amikor az egész bolygón sosem látott méretű földrengések, vulkánkitörések és tsunami-k tombolnak?! A kiválasztottaknak természetesen erre is van pénzük és megoldásuk, de a túlélést jelentő bárkákra koránt sem könnyű bejutnia az egyszerű földi halandónak. Roland Emmerich, a Függetlenség napja és a Holnapután rendezőjének legújabb filmje csodálatos látványvilágával pillanatok alatt leveszi a lábáról a nézőt.

Besorolás: akció
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Roland Emmerich
Forgatókönyvírók: Roland Emmerich és Harald Kloser
Zene: Harald Kloser és Thomas Wanker
Főszereplők: John Cusack (Jackson Curtis), Woody Harrelson (Charlie Frost), Thandie Newton (Laura Wilson), Danny Glover (Thomas Wilson elnök), Chiwetel Ejiofor (Adrian Helmsley)
Forgalmazó: Intercom

*


Don Quijote szamarancsa

Miguel de Cervantes Saavedra spanyol író Az elmés nemes Don Quijote de La Mancha című, 1605-ben megjelent alkotása nem csak formailag, de témájában is megreformálta a regény műfaját, egyben társadalomkritika és rendkívül szórakoztató kalandos olvasmány. Főhősét, a bolondos lovagot az olvasóközönség azonnal a szívébe zárta 404 évvel ezelőtt, népszerűsége pedig azóta sem csökkent, és a figura számtalan feldolgozást ért meg. Ezek egyike volt a regény folytatása, melynek most hazájában, Spanyolországban készítették el egy sajátos, animációs verzióját, természetesen ebből sem maradtak ki a könyv legnépszerűbb mellékszereplői, és a szép reményű szamár, Rucio szemszögéből követhetjük Don Quijote kalandjait, valamint epekedését szerelme Dulcinea után.

Eredeti cím: Donkey Xote
Besorolás: mese, animáció
Nemzetisége: spanyol
Rendező: Jose Pozo
Forgatókönyvíró: Angel E. Pariente
Zene: Andrea Guerra
Forgalmazó: Best Hollywood

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei