2009. november 17.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az Antikrisztust Lars Von Trier hozza el nekünk

A Táncos a sötétben és a Hullámtörés rendezője, Lars Von Trier Antichrist címmel forgatott sötét látomást egy házaspárról, akik gyermekük elvesztését szeretnék a világtól elvonultan feldolgozni, ám legfélelmetesebb démonjaikkal kell megküzdeniük. A film már cannes-i bemutatásakor hatalmas botrányt kavart, a női főszereplő mégis a fesztivál legjobb színésznői díját vihette haza.

A viszonylag egyszerűnek tűnő alaptörténet a horror és a dráma maradandó egyvelegét alkotja, amelynek legfőbb ereje abban rejlik, hogy az emberi elme és motiváció legféltettebb zugait kutatja, és a szexualitás veszélyes mélységeit térképezi fel Charlotte Gainsbourg (Az álom tudománya, Jane Eyre) és Willem Dafoe zseniális alakításával fűszerezve. Az Antichrist a világ sok táján még csak filmfesztiválokon került bemutatásra, így elsősorban a nemzetközi kritikusok alkothattak eddig róla véleményt, őket pedig alaposan megosztotta a manipulatív és riasztó film.


Lars Von Trier: Antichrist


A Manhattan Movie Magazine riporterének kérdéseire válaszolva a rendező elmondta, a látványvilág kialakításában nagy hatással volt rá David Lynch Twin Peaks című munkája, valamint, hogy a félelemkeltés elsődleges eszközének a feszültséget keltő karakter titokzatosságát tartja. Nem is titkolja, hogy a film elkészítésekor céljai között prioritást élvezett a botránykeltés, amelyhez a megemelkedett tűréshatár figyelembevételével egyre durvább eszközökhöz szükséges folyamodni. Filmjét olyan horror-klasszikusok nyomdokain haladva építette fel, mint a Ragyogás és a Rosemary gyermeke, és reménykedik benne, hogy saját alkotása is a legfélelmetesebb legendák közé emelkedik egy napon. Ez persze idő kérdése, de az alábbi előzetes alapján abszolút van rá esélye.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei