2009. november 21.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: Alkonyat - Újhold, Paranormal activity

Három eheti filmbemutató is kapcsolódik a sápadt fényű titokzatos égitesthez, de aki nem vevő a Holddal kapcsolatos történetekre, annak sem kell lemondania a stresszt levezető rettegésről, hiszen érkezik a Paranormal activity, ami már világszerte letarolta az alacsonyabb tűréshatárral rendelkező mozilátogatók idegeit.

Alkonyat - Újhold

Sok félresikerült születésnap történetét láthattuk már, de talán nincs annál rosszabb, amikor az ünneplésre összegyűlt barátok egyike csak erőszakkal tartható vissza, nehogy a torta helyett az ünnepeltbe mélyessze fogait. Hogy megkímélje szerelmét a hasonló kellemetlenségektől, Edward úgy dönt legjobb, ha minél messzebb tartja vámpír-kompániáját Bellától, ami azzal is jár egyúttal, hogy szenvednek egymás hiányától, másrészt pedig nincs ki megvédje a lányt a rá leselkedő veszedelmektől. Bella azonban hamarosan új barátokra talál, de nem telik el hosszú idő, mire kiderül, csöbörből vödörbe csöppent, hiszen új cimborája sem az a hétköznapi fiú, akinek látszik.

Eredeti cím: The Twilight saga - New moon
Besorolás: fantasy
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Chris Weitz
Forgatókönyvíró: Melissa Rosenberg (Stephanie Meyer könyve alapján)
Zene: Alexandre Desplat
Főszereplők: Kristen Stewart (Bella Swan), Robert Pattinson (Edward Cullen), Taylor Lautner (Jacob Black)
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Amikor 13 újhold van egy évben

Rainer Werner Fassbinder az európai filmgyártás és -történelem egyik igen szélsőséges alakja, akinek alkotásai azért nem kerültek annak idején mozi-forgalomba, mert nálunk még sokkal visszafogottabb és konzervatívabb filmeket sem volt szokás vetíteni a ’70-es ’80-as években, mint az Amikor 13 újhold van egy évben, így az alkotást 31 évvel elkészülte után nézhetjük meg a magyar moziban. Ez ugyanis egy olyan férfi története, aki Erwin-ből Elvirává válik, ugyanis szereleme kedvéért nővé operáltatja magát, ám személyisége lassan de biztosan széthullik az évek során, és végül már sem régi családja, sem bármilyen társadalmi osztály nem kívánja őt befogadni. A legnagyobb probléma azonban nem is ez, hanem az, hogy végső bizonytalanságában már maga sem tudja, hová is szeretne tartozni, és egyre kevesebb beleszólása van saját sorsa alakulásába.

Eredeti cím: In einem Jahr mit 13 Monden
Besorolás: dráma
Nemzetisége: német - NSZK
Rendező és forgatókönyvíró: Rainer Werner Fassbinder
Zene: Peer Raben
Főszereplők: Volker Spengler (Erwin/Elvira Weishaupt), Ingrid Caven (a vörös Zora), Gottfried John (Anton Saitz)
Forgalmazó: Cirko Film

*


Az irányítás határai

A rezzenéstelen arcú "Magányos ember" Spanyolország futurisztikus, modern repterére érkezik, és átveszi titokzatos megbízóitól a még titokzatosabb megbízatást. A feladat teljesítéséhez azonban további információkra van szüksége, ezért több spanyol várost és tipikus tájegységet érint, ahol hétköznapiságukban egyedi, típusokat képviselő informátorokkal találkozik: egy szőke nővel, egy szakállas mexikói fickóval és egy ideges gitárossal. Végül elérkezik végcéljához, és rezignáltságából egy pillanatra sem kibillenve teljesíti feladatát. A Mystery train és a Szellemkutya rendezőjének, Jim Jarmusch-nak legújabb filmje ez, amelyben még az eddigieknél is magasabb szintre fejlesztette a titokzatosságot és kétértelműséget.

Eredeti cím: The limits of control
Besorolás: krimi, dráma
Nemzetisége: spanyol, amerikai, japán
Rendező és forgatókönyvíró: Jim Jarmusch
Főszereplők: Isaach De Bankolé (Magányos ember), Gael García Bernal (mexikói), Tilda Swinton (szőke nő), Bill Murray (amerikai)
Forgalmazó: Budapest Film

*


Holdhercegnő

A tizenhárom éves Maria apja halála után árván marad nevelőnője oldalán, egyetlen öröksége pedig egy régi mesekönyv. Nehezen feldolgozható helyzetéből a fantáziavilágba menekül tehát, amely tárt karokkal várja, hiszen ő a következő kiválasztott Holdhercegnő, akinek el kell simítani a De Noir-ok és saját családja, a Merryweather-ek viszályát. Csupó Gábor, az USA-ban kedveltté és ismertté vált magyar rendező második élőszereplős filmje ez a Híd Terabithia földjére után, melyben jól felismerhetően használja fel korábbi fantasy műfajban szerzett tapasztalatait, valamint a magyar tájak mesébe illő szépségét, ahol a forgatások zajlottak. Ellentétben azonban korábbi munkáival, a Holdhercegnő esetében nem cél semmiféle szurkálódás és társadalomkritika, a film Elizabeth Goudge angol írónő tündérmesének feldolgozása, elsősorban gyerekeknek szánva.

Eredeti cím: The secret of Moonacre
Besorolás: fantasy
Nemzetisége: magyar, angol, francia
Rendező: Csupó Gábor
Forgatókönyvírók: Lucy Shuttleworth és Graham Alborough
Zene: Christian Henson
Főszereplők: Dakota Blue Richards (Maria), Juliet Stevenson (Miss Heliotrope), Natascha McElhone (Loveday), Tim Curry (Coure De Noir)
Forgalmazó: Hungaricom

*


Paranormal activity

A fiatal pár, Katie és Micah még viszonylag friss kapcsolatban élnek, és újonnan költöznek össze egy lakásban San Diego-ban. Nyugodt éjszakáikat azonban különböző neszek zavarják meg, használati tárgyaik pedig nem ugyanott bukkannak fel, ahol hagyták őket - ezeket a jelenségeket a lány az őt kísértő szellemnek tulajdonítja. Hogy barátnője félelmét eloszlassa, Micah éjszakánként kamerával rögzíti a hálószobában zajló eseményeket, így kívánja bebizonyítani, hogy ágyukban csak ketten vannak, és semmi ok az aggodalomra. A kamera azonban olyan dolgokat vesz fel, ami rettegést kelt bárkiben, aki megnézi. A Paranormal activity az Ideglelés - Blair Witch Project nyomdokain haladó, minimál költségvetésű film, eddigi bevételei alapján pedig az évtized horrorja címet is kiérdemelte.

Eredeti cím: Paranormal activity
Besorolás: horror, thriller
Nemzetisége: amerikai
Rendező és forgatókönyvíró: Oren Peli
Főszereplők: Katie Featherstone (Katie), Micah Sloath (Micah)
Forgalmazó: Intersonic

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei