2009. december 4.Komor Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az ebéd meztelen! - David Cronenberg filmje DVD-n

Kafkát idéző bogárrá változó írógépek, beszélő ánuszok, két méteres óriás százlábúak és a lét szikláin zátonyra futott narkósok - a hazai dvd forgalmazó ipar lassan de biztosan törleszti adósságát a cronenberg-i életmű kiadásával. Ezúttal az 1991-ben készült, William S. Burroughs hasonló című kult-könyvén alapuló Meztelen Ebéd jelent meg dvd hordozón az RTL Filmklub jóvoltából.

Röviden a rendezőről: Cronenberg jelenség, kikerülhetetlen fogalom mind a horror, mind a művészfilmek értelmező szótárában. Művészfilm? Horrorfilm? Mindkettő, mégpedig egyszerre. S ezzel voltaképp értelmetlenné is válik a sokat hajtogatott "Művészet-e a horror?" kérdés. A rengeteg díjat bezsebelt rendező - és itt most a legrangosabb elimerésekre, a Cannes-i Fesztivál elismerésére, vagy az Arany medve díjra célzok - megteremtette a mindaddig nemlétező kanadai horrort, és életrehívta a testhorror, vagy másképp biológiaihorror műfaját, amivel kiérdemelte az azóta ragadványnévként rajta maradt "Vérbáró" címet. Cronenberg-i jelenet - mondogatják előszeretettel a filmkritikusok a mai fiatalok filmjeit nézve, s hatása valóban szerte fellelhető, legyen szó akár horrorról, akár drámáról.

Az íróról: William S. Burroughs amerikai író az irodalmi beat-nemzedék vagy mozgalom úttörő tagja volt. Neve valóságos fogalommá vált a hatvanas években, miután megjelentette botrányos szürreális regényét - obszcenitás vádjával több helyen a bíróság elé is került - a Meztelen Ebédet. A voltaképp összefüggő cselekmény nélküli mű egy narkós hallucinációinak orvosi precizitással felvázolt rémálma: az elejétől a végéig lidérces montázs, Bosch festészetének irodalmi megfelelője, horrorba és pornográfiába át-átcsapó képtelen vízió, gyönyörűen és választékosan megfogalmazott költői képekbe sűrítve. A mű érdekessége, hogy a szerző nem emlékszik rá, mikor és hol írta pontosan - fejezetei akkor születtek, amikor Burroughs a feje tetejéig elmerült a narkotikumok kilátástalan világában: a könyv végén egy hosszú "orvosi feljegyzésben" taglalja, milyen kábítószerekkel került kapcsolatba a mű keletkezésének idején, s alighanem ez az egyik legmegrázóbb fejezete a könyvnek: a lista rendkívül hosszú, aligha akad olyan testnyílása a szerzőnek, amit ne használt volna már kábítószerfogyasztásra, ám a legmegdöbbentőbb, hogy képes volt végül sok év után leszokni a szerről, és a drogfogyasztás elleni küzdelem sokat tapasztalt, egyéni hangú szószólójává vált. Küzdelmének egyik főállomása pedig maga a Meztelen Ebéd volt: a szerző gyomorforgató naturalizmussal mutatja be, milyen pokol vár a drog-csapdába sétáló emberekre, mind fizikai, mind pszichológiai értelemben. A regény megfestett borzalmaitól egyébként megjelenéskor maga a szerző is meghátrálni látszott: egy rövid előszóban voltaképp mentegetőzik miattuk, ám később - alighanem a nem várt sikeren felbuzdulva - hasonló írói képek rendre megjelennek további regényeiben is. Rajongói között tudhatjuk Jim Morrison-t és a Kurt Cobain-t is, akivel stúdiófelvételt is készített.

No de vissza a Meztelen Ebédhez. Hogy lehet egy ilyen regényből filmet csinálni?

Sehogy, hacsak nem Cronenberg ül le a direktori székbe. A két művész találkozása mondhatni sors-szerű és elkerülhetetlen volt, az elkészült mű pedig se nem Cronenberg, se nem Burroughs, hanem mindkettő egyszerre, és egyik sem. Egy érdekes, csodálatos, szürreális, egyben gyomorforgató keverék. A rendező már a legelején leszögezte: a film nem lehet a regény adaptációja. A pontos adaptáció ugyanis több száz millió dollárba kerülne, és csak igen szűk közönségi réteget vonzana a mozikba. Ezzel szemben az az ötlete támadt, hogy félig életrajzi filmet rendez, ami bemutatja, hogyan született meg a nagy visszhangot kiváltó mű, hogyan került Burroughs kapcsolatba a narkotikumokkal, hogyan élte meg valóságként a vízióit. Másrészt pedig a könyvből és az egész Burroughs-i életműből visszaköszönő, vagy csak hangulati világát felidéző szürreális jelenetek és képek adják meg a film feszes "húsát".

A szerzőt a Robotzsaruból ismert, ám annál sokkal komolyabb szerepekkel is megbírkózó (de valahol tényleg robot arcú) Peter Weller játsza, aki a film elején mint megtört arcú rovarírtó jelenik meg előttünk. William Lee (Burroughs álneve és alteregója) bajba kerül, mert valaki titokban lopja a mérget, amivel a bogarakat irtja. Hamarosan kiderül, hogy a tolvaj nem más, mint sápatag és széthullt felesége (Judy Davis), aki kábítószerként fogyasztja a sárga port, finoman szólva is mértéktelenül. Lee megpróbálja leszoktatni őt, ám végül maga is csapdába esik: kipróbálja az anyagot, ezzel jegyet vált Interzónába, egy képzeletbeli iszlám kikötővárosba, ahol a legrémesebb és legfurcsább víziók öltenek testet. Egy részeg baleset során lelövi feleségét, emiatt menekülésre kényszerül: Interzóna és groteszk lakói pedig tárt karokkal várják a múltja elől futó írót.

A történet ezután egyfajta szürreális krimi-horrorba csap át, ahol beszélő bogarak hitetik el Lee-vel, hogy ő valamiféle titkosügynök, akinek feladata, hogy jelentéseket írjon az Interzónában tapasztalt gyanús ügyletekről. A jelentés pedig, amit hol írógépbe, hol beszélő bogarakba, hol pedig narkotikumot nedvedző űrlény-fejekbe gépel a Meztelen Ebéd című regény fejezeteit képezik majd, miközben szürreálisabbnál szürreálisabb, perverzebbnél perverzebb kalandokba keveredik.

A film vége sem hoz feloldozást: Cronenberg nem filmesítette meg, ahogy az író végül kikeveredik ebből a bomladozó világból, helyette ott fejezi be a történetet, amikor "hőse" a legmélyebb pokol bugyrába készül alászállni: Interzónából átköltözik a sejtető nevű Annexiába (annexió = bekebelezés, kényszerű egyesítés).

Egyszóval a Meztelen Ebéd nem egy könnyű, de minden szempontból kihagyhatatlan darab, egy vérbeli kultuszfilm, egy kult-író tollából (vagy tolláról?), egy igazi kult-rendező elmondásában. Hogy 18 év telt el a külföldi bemutató és a hazai dvd megjelenés között, nehezen kimagyarázható, de lényeg a lényeg, hogy megérkezett. Hölgyek és urak, ím, az ebéd meztelen, jó étvágyat hozzá!

***


Meztelen Ebéd
Eredeti cím: Naked Lunch
Rendezte: David Cronenberg
Írta: William S. Burroughs, David Cronenberg
Zene: Howard Shore
Szereplők: Peter Weller, Judy Davis, Ian Holm, Roy Scheider, Julian Sands
Hossz: 115 perc
Bemutató: 1991
Forgalmazó: RTL Filmklub

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei