2009. december 5.B. Heppes Krisztián
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Poligamy - "Kedv! Remények! Lillák! Isten véletek!"

Tökéletes mottója lehetne ez a Csokonai idézet a Poligamy című hamarosan mozikba kerülő magyar vígjátéknak. Több mint kétszáz évvel a vers születése után, ezúttal a Csányi Sándor alakította András kerül reménytelen helyzetbe Lillák (ráadásul mindjárt hét) miatt Orosz Dénes első rendezésű nagyjátékfilmjében.

Annyit egyből érdemes megjegyezni, hogy nem egy tipikus - magyar - romantikus vígjátékkal állunk szemben. Jó, persze vannak benne a műfaj miatt kihagyhatatlan elemek, de a történet alapötlete kifejezetten elüt a megszokottól. Az pedig mindenképpen csak pozitív lehet, ha az ember érzi, hogy nem egy futószalagról lejött filmről van szó.

De akkor mégis miről? Adott egy - első ránézésre tökéletes - pár: András (Csányi Sándor - Kontroll, Kaméleon) és Lilla (Tompos Kátya - Melletted, Valami Amerika 2.). Hat éve vannak együtt, kézenfekvő lenne a családalapítás; ezt azonban ketten kétféleképpen gondolják. Ilyet persze már hallottunk, meg olyat is, hogy a lány egyszer csak mégis bejelenti; terhes. Eddig a pillanatig - kb. tíz perc - talán némileg unalmasnak lehet mondani a történéseket, ám a bejelentés másnapján hirtelen kilép a szokásos medréből a sztori. A kilenc hónap alatt különböző Lillák tűnnek fel reggelente András ágyában, és mindegyik váltig állítja, ő bizony az eredeti. Ez a furcsaság - az apajelöltet leszámítva persze - mindenkinek természetes. Bizonyos időszakokban az ilyesfajta változatosság élvezhető lehet egy férfiember számára, de a végén András már nagyon szeretné visszakapni igazi kedvesét.

A forgatókönyvért nem más, mint a rendező Orosz Dénes a felelős. Ő eddig csak kisjátékfilmeket írt és rendezett, melyek közül a többszörös díjnyertes Melletted (2006) lehet leginkább ismert a közönség számára. Első nagyjátékfilmes próbálkozásaként még abban az évben a feledhető Kútfejekben közreműködött társ-forgatókönyvíróként, de mint már korábban szó volt róla, ez az első saját próbálkozása. Az írásmű végleges verziója a Skyfilmnél landolt, ahol Herendi Gábor (rendezőként: Magyar vándor, Valami Amerika 1-2.) producerként karolta fel a tervet.

Csányi Sándor (akit már nem először választ elsőfilmes rendező főszereplőnek) remekül hozza karakterét. Ez leginkább abból derül ki, hogy a film vége felé nagyon könnyű átérezni András reménytelenségét az ő lehetetlennek tűnő helyzetében. Lilla szerepe kifejezetten Tompos Kátyára íródott, aki már a korábban említett Mellettedben dolgozott együtt Orosszal. Fontos feladat hárul még Mészáros Bélára (Overnight), aki Kornélt, András legjobb barátját alakítja, mert nem mellesleg ő az egyedüli, aki valamennyire hisz neki. Érdekes Péterfy Bori feltűnése pszichológusként és bár jól teljesít, kezdetben nehéz őt elfogadni ebben a szerepben. A további mellékszereplők játéka igen széles skálán mozog. A kiválótól az amatőrig sokféle jelzővel lehet illetni a különböző karakterek megformálóit. Ez talán amiatt is van, hogy a film költségvetése elmarad bizonyos versenytársaiétól. Ennek tudatában kellemes meglepetés - az Olaszországban élő színésznő - Osvárt Andrea rövid szerepeltetése, akit nyolc év szünet után láthatunk ismét magyar alkotásban.

A rendszeresen moziba járóknak feltűnhetnek utalások bizonyos (külföldi és magyar) filmekre a történet nézése közben. Ezt a rendező nem is titkolja, hiszen így kíván tisztelegni azok alkotói előtt. Mi pedig nem kívánhatnánk mást magunknak, mint soha rosszabb elsőfilmes alkotást. Összességében ugyanis elmondható: Orosz Dénes - a kisebb hibák ellenére - érdekes, jó humorú és egyben elgondolkodtató filmet hozott össze csapatával. Remélhetőleg ez azt eredményezi; lesz még lehetősége, hogy további történeteket meséljen el nekünk.

***


Poligamy
Műfaj: romantikus vígjáték
Bemutató: 2009. december 10.
Író-rendező: Orosz Dénes
Zene: Gátos Iván, Váczi Eszter
Főszereplők: Csányi Sándor (András), Tompos Kátya (Lilla), Mészáros Béla (Kornél), Péterfy Bori (pszichológus, Lilla4), Parti Nóra (Adél)
Forgalmazó: Skyfilm Stúdió Kft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei