2009. december 6.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: Törvénytisztelő polgár, Chéri - Egy kurtizán szerelme

Gerard Butler-t bosszúálló családapaként, Michelle Pfeiffer-t a korával minden értelemben harcba szálló kurtizánként láthatjuk ezen a héten, de érkezik hozzánk Luc Besson animációs meséjének, az Arthur és a villangóknak a folytatása, valamint egy figyelemre méltó norvég II. világháborús dráma is.

Törvénytisztelő polgár

Clyde Shelton nyugodtan él családja körében, míg életüket meg nem zavarja egy betörés, amely során a rablók kegyetlenül meggyilkolják a férfi feleségét és kislányát. Az elkövetőket hamar kézre kerítik, és az ügyész, az ellenkező családapa kérése ellenére egy általánosnak tartott megegyezést köt egyikükkel: ha társára vall, 10 év után szabad emberként élhet. Az egyezség megvalósul, az egyik bűnözőt halálra ítélik, a másik pedig börtönbüntetése letöltése után hagyja el az élők sorát. A megkeseredett Shelton lesz az első számú gyanúsított a gyilkosságban, aki nem is vonakodik beismerni tettét, és megígéri az elmúlt időben magasabbra kapaszkodott ex-ügyésznek, hogy ha nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy változzon az a bíráskodási rendszer, melynek köszönhetően családja gyilkosa egyszer csak szabadlábra kerülhetett, mindenki meg fog halni, akinek bármi köze volt a betörés kivizsgálásához és az azt követő eljáráshoz.

Eredeti cím: Law abiding citizen
Besorolás: akció, krimi
Nemzetisége: amerikai
Rendező: F. Gary Gray
Forgatókönyvíró: Kurt Wimmer
Zene: Brian Tyler
Operatőr: Jonathan Sela
Főszereplők: Gerard Butler (Clyde Shelton), Jamie Foxx (Nick Rice)
Forgalmazó: Palace Pictures

*


Chéri - Egy kurtizán szerelme

A maga korában szokatlanul függetlenül élő, gazdag és befolyásos kurtizán, Lea szárnyai alá veszi egykori riválisa fiát, Chéri-t. Hamar megtalálják a közös hangot a céltalanul tengődő, mégis szórakoztató fiatalemberrel, és kilátástalan, ám annál élvezetesebb viszonyba kezdenek. Amikor azonban Chéri anyja úgy határoz, hogy fiának ideje feleséget választania, méghozzá saját korosztályából, kettejük kényelmes világa összeomlani látszik, és Lea-nak nem csak kedvelt szeretőjéért, de egyre látványosabban elmúló szépsége és fiatalsága letéteményeséért is harcolnia kell. A főszerepben látható Michelle Pfeiffer a Veszedelmes viszonyok rendezőjének kedvéért bújt ismét kosztümbe , ráadásul nem ez az első alkalom visszatérése óta, hogy a szép színésznő minden hollywood-i díva rémálmával, az öregedéssel vív elkeseredett harcot a vásznon.

Eredeti cím: Chéri
Besorolás: romantikus dráma
Nemzetisége: angol, francia, német
Rendező: Stephen Frears
Forgatókönyvíró: Christopher Hampton (Colette regénye alapján)
Zene: Alexandre Desplat
Operatőr: Darius Khondji
Főszereplők: Michelle Pfeiffer (Lea de Lonval), Rupert Friend (Chéri), Kathy Bates (Madame Peloux), Felicity Jones (Edmee)
Forgalmazó: Budapest Film

*


Arthur: Maltazár bosszúja

A franciák egyik legismertebb rendezőzsenije, Luc Besson 3 évvel ezelőtt mutatta be nekünk Arthur-t, az élénk képzelő-erővel megáldott kisfiút, aki nagypapája varázslatos könyve alapján merült el a villangók birodalmában, családi házuk kertjében. A félig élőszereplős, félig animációs mese most folytatódik, amikor Arthur már elhagyná a mesevilágot, ám egy rizsszemen váratlan segélykiáltás érkezik hozzá, ezért újra régi barátai segítségére siet. A visszatérő mini-hős hatalmas buliba csöppen a villangók között, ám sajnos nincs lehetősége sokáig felhőtlenül jól érezni magát, hiszen a neki küldött üzenet csapdának minősül, ráadásul Holdviola hercegnő is komoly bajba kerül.

Eredeti cím: Arthur et la vengeance de Maltazard
Besorolás: animációs mese
Nemzetisége: francia
Rendező: Luc Besson
Forgatókönyvírók: Luc Besson és Céline Garcia
Zene: Eric Serra
Operatőr: Thierry Arbogast
Főszereplők: Arthur (Freddie Highmore), Mia Farrow (Nagyi)
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Max Manus

Mivel kevés alkalmunk volt a II. világháború északi országokra tett hatását látni eddig, különösen érdekes lehet a norvégok nemzeti hőséről szóló film. A fiatal Max Manus idealista diák, akinek tanulmányait félbeszakítja a háború, a gyorsan és hatékonyan zajló német megszállás. Nyílt csatára nem igen adódik lehetőség, ezért társaival szabotázsok megvalósításával nyilvánítják ki ellenállásukat, az idegfeszítő előkészületek, a barátok folyamatos elhullása, és a torokszorító tehetetlenség érzése azonban gyorsan kikezdi a lelket, és megnyomorítja azt. Sosem készülhet túl sok alkotás a háborúról ahhoz, hogy újra és újra felhívja a figyelmet társadalmi szinten arra, micsoda végtelen pazarlást jelent néhány fegyverben töltött év, egyéni szinten pedig, hogy milyen veszteségek érhetnek bennünket, és milyen hirtelen omolhat össze nem csak jelenlegi, hosszú éveken át építgetett életünk, de egész jövőnk is mások hatalomvágya és önzősége miatt.

Besorolás: dráma
Nemzetisége: norvég, dán, német
Rendezők: Joachim Rønning és Espen Sandberg
Forgatókönyvíró: Thomas Nordseth-Tiller
Zene: Trond Bjerknes
Operatőr: Geir Hartly Andreassen
Főszereplők: Aksel Hennie (Max Manus), Nicolai Cleve Broch (Gegers Gram), Ken Duken (Siegfried Fehmer), Christian Rubeck (Kolbein Lauring)
Forgalmazó: Grant Film Kft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei