2009. december 9.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: Fame - Hírnév, Poligamy, A tejesember

A 2009. december 10-i héten a feltörekvő zenei és tánctehetségek világába kalauzol el minket a Fame című musical feldolgozása, megtudhatjuk, mit tenne egy fiatal, párkapcsolatban élő férfi, ha büntetlenül használhatná ki a lehetőséget, hogy minden nap más nő mellett ébred, és folytatódik a török költő, Juszuf életét feldolgozó trilógia is.

Fame - Hírnév

Az 1980-ban készült Fame című musical, amely a New York-i művészeti főiskola négy nehéz sorsú hallgatójának történetét mutatja be, akikben csupán az elhivatottság a közös, nem csupán hatalmas sikert ért el a nézők között, de hangulatával és mondandójával korszakának egyik jelképévé is vált. A modern csomagolású feldolgozás, amely a jól bevált alapkoncepción nem változtat, ám a 30 évvel későbbi fiatal generáció számára otthonos környezetben és zenei miliőben játszódik, meglepően csendben érkezik a hazai mozikba, az eredeti rajongói pedig eldönthetik, felér-e azzal a verzióval, ami évekkel ezelőtt lopta magát a szívekbe.

Besorolás: musical, dráma
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Kevin Tancharoen
Forgatókönyvíró: Allison Burnett (Christopher Gore eredeti forgatókönyve alapján)
Zene: Mark Isham
Operatőr: Scott Kevan
Főszereplők: Naturi Naughton (Denise Dupree), Collins Pennie (Malik Washburn), Kay Panabaker (Jenny Garrison), Kherington Payne (Alice Ellerton), Megan Mullally (Ms. Fran Rowan)
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Poligamy

András és Lilla kapcsolatuk ötödik évében járnak, összeköltöztek, és minden lehetőségük adott a kényelmes jövőhöz, amit azonban különbözőképpen képzelnek el: míg a férfi elégedett jelenlegi helyzetükkel, ugyanakkor tart a végleges elköteleződéstől, a nő családalapításban gondolkozik. Egy napon András nagy meglepetésére Lilla bejelenti, hogy gyereket vár, ezután azonban különös furcsaság történik, hiszen a változatosságra vágyó férfi mellett különböző nők ébrednek, akik magabiztosan állítják, hogy eddig is velük osztotta meg életét, ráadásul környezetük is a legnagyobb természetességgel fogadja az új, egyre előrehaladottabb terhességi állapotban leledző Lillákat. A Csányi Sándor és Tompos Kátya főszereplésével készült vígjáték az előzetes vélemények alapján nem csak első rendezésként üti meg a mércét, de új színt hoz a magyar közönségfilm palettájára is.

Besorolás: romantikus vígjáték
Nemzetisége: magyar
Rendező és forgatókönyvíró: Orosz Dénes
Operatőr: Fillenz Ádám
Főszereplők: Csányi Sándor (András), Tompos Kátya (Lilla), Mészáros Béla (Kornél)
Forgalmazó: Skyfilm

*


A tejesember

Semih Kaplanoglu török rendező Tojás-tej-méz című trilógiájának második része A tejesember, amely a szintén idén moziba került tojás (Jumurta - itt ajánlottuk) után egy költőnek készülő ifjú nehéz sorsát mutatja be a hagyományok és a modern kor vívmányai között őrlődő Törökországban. A címszereplő Juszuf a középiskola után próbálkozik a költői pályával, egyetemi felvételije azonban nem sikerül, ezért a mindennapi megélhetés érdekében foglalkozik tejtermékek szállításával. Miközben pedig karrier szempontjából holtpontra jut, családja is széthullani látszik, hiszen a fiú ráébred, hogy törékeny édesanyja titkos viszonyt folytat. A tejesember lassú, lírai szerzemény, méltó folytatása elődjének, és hangulatában előrevetíti a Juszuf gyermekkoráról szóló film stílusát is.

Eredeti cím: Süt
Besorolás: dráma
Nemzetisége: török, francia, német
Rendező és forgatókönyvíró: Semih Kaplanoglu
Operatőr: Özgür Eken
Főszereplők: Melih Selcuk (Juszuf), Basak Köklükaya (Zehra), Riza Akin (Ali Hoca)
Forgalmazó: Mozinet

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei