2009. december 20.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: Avatar, O’Horten

A forgalmazók közvetlenül az ünnepek előtti hétre tartogatják a filmözönt, ráadásul valószínűleg az igen nagy érdeklődésre számot tartó Avatarral sem szeretnék versenyeztetni az általuk gondozott műveket, ezért James Cameron kék bőrű csodalényekről szóló filmje mellett csupán egyetlen másik alkotás érkezik a magyar mozikba, egy idősödő vasutasról szóló norvég dráma.

Avatar

Jake Sully tengerészgyalogos, aki egy akció során deréktól lefelé megbénult, hátralévő életét egy kerekesszékben, viszonylagos tétlenségben kell töltenie. A hadsereg azonban titokzatos körülmények között meghalt ikertestvére helyett újabb bevetésre irányítja, a Pandora nevű civilizáció lakói közé kell beépülnie, és minél több információhoz juttatni az emberiséget ahhoz, hogy az őslakosok élőhelye alatti hatalmas értékű érc-készlethez juthassanak. A Na’avik 2-3 méteres, kék bőrű lények, akik az emberek számára felfoghatatlan harmóniában élnek egymással és az őket körülvevő természettel, és hogy az új jövevényt befogadják, Sully-nak is hozzájuk hasonló formát kell öltenie, ami egy különleges eljárásnak köszönhetően meg is valósul. A tengerészgyalogos virtuális kék lénye, vagyis avatarja formájában visszanyeri egészségét, és emellett bámulatba ejti a furcsa lények társadalma és életvitele is, míg végül egyre kevésbé érez kedvet, hogy részt vegyen kizsákmányolásukban. A Titanic és a Terminátor rendezője, James Cameron hosszas előkészületek után igyekezett monumentalitásban és látványvilágban is felülmúlni minden korábbi alkotását, és bár az első filmrészletek kapcsán a kritikák meglehetősen szkeptikusak voltak néhány hónappal ezelőtt, a teljes filmet megtekintve mégis tudomásul kell venni, hogy sikerült megugrania a saját maga által igen magasra állított lécet.

Besorolás: kaland, fantasy
Nemzetisége: amerikai
Rendező és forgatókönyvíró: James Cameron
Zene: James Horner
Operatőr: Mauro Fiore
Főszereplők: Sam Worthington (Jake Sully), Zoe Saldana (Neytiri), Sigourney Weaver (Dr Grace Augustine), Stephen Lang (Miles Quaritch)
Forgalmazó: Intercom

*


O’Horten

40 évnyi szolgálat után nyugdíjazására készül az idősödő vasúti mérnők, Odd Horten, és miután az elmúlt évtizedeket tökéletes kiszámíthatóságban és a cselekvés hiányának teljes biztonságában töltötte, éppen utolsó vonatját kési le. Így, a véletlennek köszönhetően, különös utazásra indul a norvég éjszakában, amely során nem csak a nagy változással kapcsolatos bizonytalansága kerül felszínre, de végiggondolja azokat a lehetőségeket is, amelyeket kihagyott eddigi élete során, mert félt eltérni mindennapi megszokott rutinjától. Az utazásnak köszönhetően jut arra az elhatározásra, hogy felkeresi régen nem látott ismerőseit, kipróbálja a síugrást és a közelébe merészkedik egy repülőgépnek is, amelytől mindig félelemmel vegyes kíváncsiság tartotta távol korábban. Végül pedig Horten rájön, hogy az a szörnyű bizonytalanság, ami nyugdíjazásának gondolatával eddig együtt járt, tulajdonképpen számos új lehetőséget tartogat arra, hogy kiélvezze a szabadságot, a spontaneitást és az élet apró örömeit. A Tótumfaktum című Matt Dillon főszereplésével készült film rendezője, Bent Hamer ezúttal saját családi élményei felhasználásával egy sötétkék lepelbe burkolt, látszata ellenére igen pozitív, életigenlő üzenetű filmmel rukkolt elő.

Besorolás: dráma
Nemzetisége: norvég, német, francia
Rendező és forgatókönyvíró: Bent Hamer
Zene: John Erik Kaada
Operatőr: John Christian Rosenlund
Főszereplők: Baard Owe (Odd Horten), Espen Skjønberg (Trygve Sissener), Ghita Nørby (Fru Thøgersen)
Forgalmazó: Budapest Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei