2009. december 23.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Karácsonyi filmek cukormáz nélkül

A Karácsony elmaradhatatlan részét képezik azok a filmek, amelyek tömény mennyiségben sulykolják a nézőbe az ünnepek "szeresd-a-másikat-és-ölelkezzetek-a-hóban" hangulatát, akad azonban néhány olyan alkotás is, ami sokkal kevésbé szentimentális nézőpontból, ám nem kevésbé szórakoztató módon közelíti meg ezt az időszakot.

Egy híján túsz

Az ünnepekre őrizetlenül hagyott kúriákat fosztogató betörőnek egy ballépésének köszönhetően menekülőre kell fognia az irányt, hogy kijusson az őt üldözők gyűrűjéből civil túszokat ejt. Második baklövését akkor követi el, amikor az amúgy is örökké civakodó, és a karácsonyi feszültségben még elviselhetetlenebb Chasseur házaspárt választja ki, mint megmentőit. Az estét az ő legkevésbé sem békés otthonukban tölti, és amellett, hogy a folyamatosan veszekedő házaspár az idegeire megy, hamarosan megérkeznek a rokonok is, akik, ha lehet, még hajmeresztőbbek. A Denis Leary és Kevin Spacey főszereplésével készült vígjáték nem csak rekeszizom-fájdítóan nevetséges pillanatokat tartalmaz, de az itt bemutatott pattanásig feszült családi hangulat talán még többeknek lehet ismerős, és éppen ezért találóbb, mint az általában bemutatott idealizált családi-karácsony verzió.

***


Die hard - Drágán add az életed

John McClane, New-Yorki nyomozó a karácsonyi ünnepeket választja, hogy felvegye a kapcsolatot feleségével, és egy utolsó próbálkozással éljen tönkrement házasságuk rendbehozatalára. Romantikus tervét egy csapat terrorista húzza keresztül, akik mit sem sejtve az épületben bujkáló, kiemelkedő képességű zsaruról, szintén ugyanekkor készülnek kirabolni a vállalatot, ahol McClane felesége is dolgozik, és túszul ejtik a karácsonyi parti résztvevőit. McClane vágyakozó férjből egy pillanat alatt vedlik át akcióhőssé, beavatkozásával pedig nem csak a rablást hiúsítja meg, hanem felesége szívét is újra elnyeri. A Die Hard első része, cinikus humorával és hangsúlyos látványvilágával újra lelket lehelt az akciófilmek műfajába, prezentálta a ’80-as évek egyik legemlékezetesebb negatív figuráját Alan Rickman alakításával, ráadásul Bruce Willis-t is megismertette a közönséggel, és mivel átizzadt atlétatrikós, féloldalas mosolyú akcióhősből sosem elég, és másnak azóta sem sikerült különb módon megszemélyesíteni ezt a karaktert, az elmúlt 20 évben három további, nem kevésbé kedvelt folytatás is készült hozzá.

***


Éjfélre kitisztul

A II. világháború utolsó felében járunk, amikor mindkét fél katonáit megviselte már a hosszan tartó hadviselés. Egy amerikai elit alakulat az Ardennek hófödte tájain készül lecsapni, a csapat tagjait azonban nem fűti már semmilyen lelkesedés, az eltelt időszak alaposan megtizedelte őket, vezetőjük pedig idegösszeroppanást kap az otthonról érkező családi hírek hallatán. Az apátiába süllyedt fiatal katonák egy nehéz harcra felkészülten érkeznek Karácsony estéjén a számukra kijelölt helyszínre, ahol legnagyobb meglepetésükre a német hadsereg tagjai puskaropogás helyett az "Oh, Tannenbaum" című dalt énekelve, barátságosan várják őket. Olyan Karácsony ez, amikor az ellenségek együtt ünnepelnek, megosztják a muníciót és kézigránátjaikat dísznek aggatják fel a fenyőfára. Nem csak az Ünnepeket, de a háborút is szokatlan nézőpontból közelíti meg a film, amelyet a szomorkásan szép téma mellett olyan színészek remek alakítása is érdemessé tesz a megnézésre, mint Gary Sinise, Ethan Hawke és Kevin Dillon.

***


Nyomás

A film néhány Los Angelesben élő fiatal különös Karácsony elő-estéjét mutatja be, történeteik pedig végül összekapcsolódnak. Az anyagi problémákkal küszködő Ronna, Claire barátnője kényszeredett segítségével, és a parázásig betépett Mannie legkevésbé sem hatékony közreműködésével lopott drog árusításával igyekszik megoldást keresni helyzetére a Karácsonyi Extázis Party-n, ebbe azonban az átvert dealer-nek, Todd Gaines-nek is lesz némi beleszólása. A görbe estének egy meleg színészpáros által okozott baleset vet véget, és miközben jókat mulathatunk a szerencsétlenkedésükön, ahogy próbálják a nyomaikat eltűntetni, párhuzamosan követhetjük egy baráti társaság nem kevésbé kalandos és nevettető Las Vegasi kiruccanását is. A sztori számtalan csavart, felejthetetlen dumát és igen szórakoztató karaktert vonultat fel, nem utolsó sorban pedig Sarah Polley és Timothy Olyphant remek játéka mellett itt láthatjuk Katie Holmes utolsó, azóta is ismétlésre váró és abszolút értékelhető alakítását is.

***


8 nő

François Ozon filmjében a legkevésbé sem idilli hangulatban gyűlnek össze egy villában a család nő tagjai, hogy közösen megünnepeljék, vagy végigveszekedjék a Karácsonyt. A hangulat a tetőfokára hág, amikor a családfőt vérbe fagyva találják, és mivel közel s távol nincsen más emberi lény a közelben, biztosan lehet tudni, hogy valakinek a házban ténykedő nyolc nő, családtagok és személyzet közül kellett a gyilkosságot elkövetnie. Az egymásra mutogatás közben rég elfeledett és alaposan rejtegetett titkokról hull le a fátyol, és mivel fény derül rá, bármelyiküknek lett volna oka eltenni a ház urát láb alól, ahelyett, hogy tisztulna a kép, egyre zavarosabbá válik a helyzet. A 8 nő ráadásul felvonultatja a francia színjátszás legkiemelkedőbb nő alakjait, szerepel benne Catherine Deneuve, Emmanuelle Béart, Isabelle Huppert, Virignie Ledoyen és Fanny Ardant is.

***


Karácsonyi lidércnyomás

Tim Burton ötletét Henry Selick rendező vitte vászonra, a végeredmény pedig egy kedves őrültsége miatt igen szerethető és emlékezetes animációs bábfilm. A sztori szerint Rosszcsont Jack, akinek általános feladata, mint Halloween városának oszlopos tagja, hogy minél több mindenkit halálra rémisszen, egy napon megirigyli a Télapó munkáját, és a szakállas, piros ruhás bácsika elrablása után maga lát neki az egyedi kivitelezésű ajándékok készítésének. Megrögzött szokásaitól persze nem képes eltérni, ezért tervei szerint ezen a Karácsonyon könyvek, csinos babák és egyéb játékok helyett meglehetősen rémisztő meglepetések várnak az ajándékok után ácsingózó gyerekekre.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei