2009. december 28.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: A hercegnő és a béka, Egyszerűen bonyolult

Az Ünnepek hetére családias hangulatú filmekkel készültek a forgalmazók, aki a karácsonyi bejgli és a szilveszteri lencse közé némi popcornt is beiktatna, olyan filmeken szórakozhat a mozikban, mint a Disney legújabb animációs meséje, Alvin és a mókusok kalandjainak folytatása, vagy Meryl Streep és Alec Baldwin könnyed vígjátéka.

A hercegnő és a béka

A Disney alkotói nem csak a kézzel rajzolt animációs filmek hagyományához tértek vissza, hanem hosszú évek óta ismét egy klasszikussá vált, mindenki által ismert és kedvelt mese sztoriját dolgozták fel. A hercegnő és a béka történetét az Aladdin és A kis hableány rendezői öltöztették új, ám nem kevésbé imádnivaló formába, a film sztoriját New Orleansba, a jazz fénykorába helyezték, ami mind a képi, mind a zenei világra rányomta bélyegét. Ártatlanságában a gyerekek, nosztalgikus hangulatában pedig a felnőttek számára nyújt felhőtlen szórakozást a békává változtatott királyfi megújult története, amelyben a feloldozást ígérő csók a jó szándékú királylányt is békává változtatja, és ebben a formában kell harcba szállniuk az őket sújtó voodoo varázslattal.

Eredeti cím: The princess and the frog
Besorolás: animáció, rajzfilm
Nemzetisége: amerikai
Rendezők: Ron Clements és John Musker
Forgatókönyvírók: Ron Clements, John Musker és Rob Edwards
Zene: Randy Newman
Forgalmazó: Fórum Hungary

***


Alvin és a mókusok 2

Egy szerencsétlen baleset folytán a három éneklő kis mókusnak, Alvinnak, Theodore-nak és Simon-nak otthont adó Dave kénytelen néhány hetet kórházban és gipszben tölteni, ezért a trió áthelyezi főhadiszállását Toby-hoz. Nála aztán megtapasztalják az iskoláslét minden előnyét és hátrányát, átesnek sportsikereken és természetesen azonnal belopják magukat a középiskolás tinédzserek szívébe. Arra azonban nem számítanak, hogy vetélytársakkal is találkoznak 3 lány-mókus formájában, akiknek zenekarát kapzsi exmanagerük próbálja éppen sikerre vinni.

Eredeti cím: Alvin and the Chipmunks - The squeakquel
Besorolás: animáció, vígjáték
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Betty Thomas
Forgatókönyvírók: Jon Vitti, Jonathan Aibel és Glenn Berger
Operatőr: Anthony B. Richmond
Zene: David Newman
Forgalmazó: Intercom

***


Egyszerűen bonyolult

A rendezőnő, Nancy Meyers tovább halad hat évvel ezelőtti filmje, a Minden végzet nehéz csapásirányán, sztorijának középpontjában ezúttal Jane áll, egy szakmájában inkább, magánéletében kevésbé sikeres középkorú nő, aki erős cinizmussal vette tudomásul, hogy férje évekkel korábban elhagyta egy fiatalabbért. Magányos napjai megváltozni látszanak, amikor a felnőtt gyerekek kirepülnek a családi fészekből, és a ház átalakítási munkálatai kapcsán megismerkedik egy válásából lábadozó építésszel. Amikor azonban minden helyrezökkenni tűnik, egy kiadós italozgatásnak köszönhetően ismét ex-férje karjaiban, egyúttal pedig egy igen nehéz döntési helyzetben találja magát.

Eredeti cím: It’s complicated
Besorolás: romantikus vígjáték
Nemzetisége: amerikai
Rendező és forgatókönyvíró: Nancy Meyers
Operatőr: John Toll
Zene: Heitor Pereira és Hans Zimmer
Szereplők: Meryl Streep (Jane), Alec Baldwin (Jake), Steve Martin (Adam)
Forgalmazó: UIP-Duna Film

***


Továbbállók

Az Amerikai szépség és a Szabadság útjai rendezője, Sam Mendes filmjei többségében a család és a társadalom viszonyát veszi górcső alá, és legújabb alkotásában sem marad hűtlen kedvenc témájához. Verona és Burt a gyermekvállalás küszöbén álló fiatal pár, a férfi szüleinél laknak, amikor ők azonban bejelentik, hogy több ezer kilométer távolságba költöznek, elindulnak az országban, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak. Legalábbis ez a kimondott cél, valójában viszont gyereknevelésben jártas ismerőseiket és családtagjaikat látogatják végig, remélve, hogy némi fogalmat szerezhetnek arról, miként is kellene majd a szülői szerepnek megfelelniük. Az utazás azonban válaszadás helyett elbizonytalanítja őket minden eddig vallott nézetükről a felnőttek és gyerekeik, a család és az egyén kapcsolatáról, és a nevelkedés éretten és éretlenül is fájdalmasan nehéz folyamatáról.

Eredeti cím: Away we go
Besorolás: dráma
Nemzetisége: amerikai, angol
Rendező: Sam Mendes
Forgatókönyvírók: Dave Eggers és Vendela Vida
Operatőr: Ellen Kuras
Zene: Alexi Murdoch
Szereplők: John Krasinski (Burt), Maya Rudolph (Verona), Jeff Daniels (Jerry), Catherine O’Hara (Gloria)
Forgalmazó: Budapest Film

***


Karácsonyi történet

Abel és Junon középkorú francia házaspár, akik izgatott karácsonyi készülődés közepette várják otthonukba népes családjukat. Életük nem felhőtlenül boldog, egy genetikus megbetegedés miatt ugyanis elvesztették egyik fiukat, hiányát pedig sosem tudják kiheverni, de remélik, hogy az ünnepi hangulat kicsit feledteti a fájdalmukat. Meg is érkezik a népes família, köztük pedig, nem éppen kellemes meglepetésként a kitagadott fekete bárány, az alkoholista Henri is, és persze - ahogy lenni szokott, ha összegyűlik a család - kiújulnak a megoldatlan viszályok. Ráadásul az anya, Junon is sokkoló bejelentéssel ejti kétségbe a jelen lévőket: csontrákot diagnosztizáltak nála az orvosok, amire a lehetséges megoldást az lenne, ha valamelyik családtagja donornak jelentkezne.

Eredeti cím: Un conte de Noël
Besorolás: dráma
Nemzetisége: francia
Rendező: Arnaud Desplechin
Forgatókönyvírók: Arnaud Desplechin és Emmanuel Bourdieu
Operatőr: Eric Gautier
Zene: Grégoire Hetzel
Szereplők: Catherine Deneuve (Junon), Jean-Paul Roussillon (Abel), Anne Consigny (Elizabeth), Mathieu Amalric (Henri), Melvil Poupaud (Ivan)
Forgalmazó: Szuez Film Kft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei