2010. január 2.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az évtized legjobb filmjei (2. rész)

Folytatódik a 2000-es évek első évtizedének legjobb filmterméseit feldolgozó lista, az előzményekben bemutattuk az általunk legjobban kedvelt 30 film utolsó harmadát, a folytatásban kevesebb a szerelem, több a misztérium és a gyomorforgató naturalizmus, íme a második harmad!

#20 Mulholland Drive - A sötétség útja (2001)

Betty az önmegvalósítás tervével érkezik Los Angelesbe, a házban azonban, ahol megszállni készül, meglepetés várja egy emlékezet-kieséses másik nő alakjában. Rita egy autóbaleset túlélője, arról azonban fogalma sincs, hogy került szorult helyzetébe és ki is szeretné tulajdonképpen nagy erőbedobással eltenni láb alól, ezért a két nő közös nyomozásba kezd, ami során misztikummal és tébollyal kell megbirkózniuk. A film David Lynch különleges egyvelege, a rendező legegyedibb stílusjegyeit mind magán hordozza.

#19 Amerikai psycho (2000)

Patrick Bateman látszólag jól szituált, külsejére különösen igényes, munkájában rendkívül sikeres aranyifjú, mániákusságának első jelei azonban már a kezdetekkor okot adnak a szemöldökráncolásra. Szépen lassan kiderül, hogy szabad óráit brutális gyilkosságok és kegyetlenkedések végrehajtásával tölti. A Bret Easton Ellis regényéből készült film az eredeti naturalizmusához képest még visszafogottnak mondható, ám a metsző bírálat és a tomboló őrület ábrázolása így is kellően hatásos.


#18 Visszafordíthatatlan (2002)

Gaspar Noé alkotása nem csak az évtized, de valószínűleg a filmtörténelem egyik legbrutálisabb darabja is, a francia éjszakában barátnőjük/feleségük megerőszakolása miatt önbíráskodó két férfi története kitörölhetetlenül megmarad a néző emlékezetében. Szédítő képekkel, folyamatos feszültséggel, a végén még egy plusz gyomorrúgásként értékelhető fordulattal operáló film, ami kétségkívül rászolgált a hírére.#17 Lilja 4-ever (2002)

Akinél a Visszafordíthatatlan esetleg még tűréshatáron belül volt, a Lilja 4-ever azoknál is biztosan kiveri a biztosítékot. A szülei által elhagyott, fogcsikorgató szegénységben élő orosz kislány megtörése, végleges elmagányosodása, megalázása, majd prostitúcióra kényszerítése fájdalmas realizmussal kerül bemutatásra egészen az utolsó képsorokig, melyek álomszerű idealizmusa éppen ezért még megrázóbban hat. Nem lehetséges átélés nélkül, távolságtartással végignézni.


#16 Donnie Darko (2001)

Donnie Darko egy szorongásokkal teli, kertvárosi kamasz, akit különcsége miatt pszichológushoz hordanak és gyógyszerrel tömnek a szülei, egyébként teljesen normális, sőt, intelligensebb, mint a társai. Az ő látomásai és történetén keresztül láthatjuk, milyen lenne, ha egyszer a kezünkbe kapnánk a jövő vagy a múlt (ez esetben mindegy) megváltoztatásának lehetőségét, és bár lehet, hogy az elkövetkezendő események ismerete minket is kacajra fakasztana, a film után mégis bele kell nyugodnunk a gondolatba, hogy tudatos döntéseink előre nem látható következményei alakítják az életünket.

#15 Brokeback Mountain - Túl a barátságon (2005)

Ha két szerelmes nem lehet egymásé, alap esetben még nem nagy sztori, viszont ha ez a két szerelmes egy-egy fiatal és jóképű családapa, az már több mint történeti csavar, az társadalmi vitaalap. Bár Ang Lee az általa bemutatott eseményeket egy olyan korszakba helyezte, amit szeretnek konzervatívabbnak beállítani, mint a jelenkort, az igazság az, hogy ez a forrongó vita manapság ugyanolyan aktuális (ez egyébként a filmről alkotott igen megosztott nézeteken is látszik), mint anno, ezért érdemes a ma emberének is magáévá tenni, gondolkozni és véleményt formálni róla. Semmi több célja nincsen, de ez sem kevés.

#14 Shrek trilógia (2001, 2004, 2007)

Az elmúlt évtizedben szemtanúi lehettünk, hogyan válik egy kirekesztett, félelmetes ogre szerény szerelmessé, odaadó baráttá, elégedett családapává, és még nincs is vége. A lapátfogú, tölcsérfülű, zöld húsgombóc akadály nélkül hódította meg a gyerekek és a felnőttek millióit világszerte, és ebben nem kevés szerepe van annak, hogy a nagyszájú szamár és a legcukibb tekintetű Csizmás Kandúr mellett gyerekkorunk legkedvesebb mesealakjai, a tüzet okádó sárkány, a varázspálcás Tündér Keresztanya, Hófehérke és Csipkerózsika, a Szőke Herceg és Pinocchió kísérik útján, márpedig belőlük sosem elég.

#13 Kill Bill Vol. I-II. (2003, 2004)

Habár Tarantino két részben mutatta meg nekünk az esküvőjén kis híján halálra gyötört Mennyasszony bosszúhadjáratát, a két felvonás tulajdonképpen mégis együtt alkot tökéletes egészet. Így együtt hozzák, az akciófilmek történetétnek legveszélyesebb női karakterét, és a rendező szokása szerint nézőjét is belebolondította saját rajongásának tárgyába, a misztikus keletbe és a hideg bosszú esszenciájába. Hírlik, hogy trilógiává bővítené Beatrix Kiddo megpróbáltatásait, de ha esetleg ez nem következik be a közeljövőben, akkor sincs okunk különösebb elégedetlenkedésre, a két filmet megunás nélkül lehet újra és újra nézni.

#12 Gyűrűk ura trilógia (2001, 2002, 2003)

J.R.R. Tolkien regényéből egy olyan filmadaptáció született, amely mind látványvilágában, mind monumentalitásában meghaladta a korát. A Középfölde sorsa felett zajló hercehurca, és a hobbitok derekas harca így viszont több pusztán jól sikerült fantasy-nél, nemes egyszerűséggel technikájában felülírta a műfajt és új határokat állított fel, ezzel pedig egyúttal a filmtörténelem részévé is vált.#11 Kontroll

A budapesti metró mindenki által ismert helyszínén különös gyilkosságok zajlanak, amelynek felderítésére az egymással rivalizáló ellenőrök egyike vállalkozik, a nyomasztó környezet azonban még az ott dolgozók idegeit is próbára teszi. Magyarországon nincsen igazán hagyománya a thriller műfajának, ezért is egyedi Antal Nimród filmje, nem beszélve arról, hogy az események helyszíne miatt mindenki egy kicsit magáénak érzi a sztorit. A Kontrollnak további érdeme pedig az a nem csekély teljesítmény, hogy elérte: egy darabig más szemmel tekintsünk az ellenőrökre.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei