2010. január 4.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Az évtized legjobb filmjei (3. rész)

A 2000-es évek legszebb szerelmes filmjei és legsokkolóbb drámái már szerepeltek a listán, most pedig következik az a tíz mű, amelyek különös meglepetéssel, megrázó, elgondolkoztató és megható élményekkel szolgáltak számunkra, és amelyek így az elmúlt évek legmarandóbb alkotásai közé tartoznak.

#10 A sötét lovag (2008)

Az első Batman film után ismét Joker-t láthattuk a főgonosz szerepében, a két film közötti egyetlen hasonlóság azonban annyi, hogy a pozitív hős ismét csak árnyék maradt a negatív szereplő mellett. A halála előtti években egyre inkább kibontakozó Heath Ledger hattyúdala nem csak a denevér-emberről szóló sorozat legismertebb és legkedveltebb darabja lett, de megjelenése évében minden más alkotást maga mögé utasított látványvilág, média-hype és közönség-siker szempontjából is.

#9 Elveszett jelentés (2003)

A vér nem válik vízzé - mondhatnánk, de persze erre számos ellenpélda rácáfol, sőt, a film rendezője, Sofia Coppola is ezen egyetlen munkája esetében adott tanúbizonyságot a papájától örökölt rendezői vénáról, de itt aztán igazán. A hatalmas tokiói tömegben magányosan kószáló, majd véletlenül találkozó főszereplők hamarosan azon találják magukat, hogy bár életük teljesen különböző szakaszaiban vannak és szinte semmi közös nincsen bennük, mégis egy húron pendülnek, és együtt találják meg a sorsukat színesebbé és élhetőbbé tevő lehetőségeket.

#8 Rekviem egy álomért (2000)

Első látásra drogfüggőséget bemutató film, négy, egymással szoros kapcsolatban álló központi szereplő történetén keresztül feldolgozva. Ha közelebbről megnézzük, akkor azonban rögtön látszik, hogy Darren Aronofsky alkotása sokkal több rétegű témához nyúl, mint a szerek iránti fékezhetetlen vágy: a családon belüli szeretet és ragaszkodás, a tétlen élet céltalansága és az egymás iránti felelősség kérdésköreit feszegeti. A remek forgatókönyv, rendezés és vágás mellett felejthetetlen zenével és sokáig emlékezetes záró képsorokkal sokkolja a nézőt.

#7 Rossz nevelés (2003)

Spanyolország leghíresebb rendezője, Pedro Almodóvar az 1980-as évek eleje óta dolgozik Európában is egyedien változatos, rendkívül színes eszköztárral, és változatlanul magas színvonalon. Az ezredforduló óta négy filmet készített, amelyek közül három (Beszélj hozzá, Rossz nevelés, Volver) saját igen eredményes karrierjében is kiemelkedő, ez a mohó siker- és elfogadási-vágyról szóló darab azonban hajszálnyival lekörözi a többit, és bár színészei kiválasztásában is mindig különös igényességről tesz tanúbizonyságot a rendező, Gael García Bernallal való egymásra találásuk a szokásosnál is szerencsésebbre sikerült, mely során mindkettejük tudásának legjavát sikerült felszínre hozni.

#6 Memento (2000)

Leonard Shelby felesége gyilkosát keresi, alaposan megnehezíti azonban a dolgát, hogy egy különös amnéziában szenved: képtelen fejben tartani a közelmúlt eseményeit, így gyakran találja magát megdöbbentő helyzetekben anélkül, hogy bármi fogalma lenne, hogy is került oda. Christopher Nolan thrillere a filmművészet egyik legcsavarosabb darabja, a szilánkos történet pedig mellbevágó egységet alkot.#5 Sin City - A bűn városa (2005)

Robert Rodriguez és Frank Miller a leglátványosabb, dramaturgiájában, hangulatában, képi világában az eredetihez leghűebb képregény-adaptációt hozta össze, némi segítségük pedig Quentin Tarantino alakjában is érkezett. A Sin City igazi csemege a korábbi halovány, az alapművek hangulatát cseppet sem tükröző képregény-feldolgozások után, amely a jelenlegi színészgeneráció tökéletesen különböző, ám egyaránt karakteres alakjaival igazi sötét utazáson kalauzolja végig a nézőt, egy a valóságnál is kegyetlenebb, borús, korrupt, sötét városban, ahol senki nem menekülhet büntetése elől.

#4 A faun labirintusa (2006)

Ebben az évtizedben hódította meg a nemzetközi filmvilágot a mexikói rendezők hármas-fogata: Alfonso Cuarón, Alejandro González Inárritu és Guillermo del Toro. Legutóbbi kiemelkedő alkotása, A faun labirintusa sikerrel ötvözi a realista háborús film, a félelmetes horror, a káprázatos fantasy és az illúzióteremtő mese műfajait, maradandó élménnyel szolgálva nézőjének. A letaglózó szépségű látványvilág mellett pedig komoly mondanivalót is hordoz emberségről és az önmagunkba vetett hitről.

#3 A mások élete (2006)

Az elnyomás alatt tomboló, kézzel tapintható feszültség, az igazságérzet és a humánus gondolkozás lábbal tiprása ami körülveszi A mások élete szereplőit, akikkel az utolsókat rúgó, ám ettől nem kevésbé vérfagyasztó NDK-s szocializmus időszakában találkozunk. Olyan kérdéseket vet fel, hogy milyen ember lehet az, aki mások magánszférája után kutakodik politikai-ideológiai céllal, és van-e számára lehetőség a változásra? És függetlenül korszaktól és elnyomástól mondanivalója általánosságban is értelmezhető: képesek vagyunk-e emberek maradni egy gerincpróbáló helyzetben, mikor veszélyben van az egzisztenciánk, amit egy egész élet kemény munkájával és törődéssel építettünk ki, annak tudatában, hogy egyik pillanatról a másikra kihúzhatják alólunk a talajt? Kevesen.

#2 Oldboy (2003)

Nem pusztán az elmúlt évek, hanem a filmtörténet egyik leggrandiózusabb bosszú-története született meg a dél-koreai Park Chan-wook kezei alatt, amely bővelkedik megdöbbentő fejleményekben, gyönyörű képekben, remek színészi alakításokban, és amelyben végül kiderül, hogy semmi sem történik véletlenül. Az ázsiai filmek hagyományát követve az Oldboy-ban kevés szöveg hangzik el, ami viszont igen, az egy az egyben aranyköpés az első sortól az utolsóig. Rabul ejtő film egy ember változásáról, tetteiről és azok következményeiről.

#1 Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

A mesés fantáziával megáldott Michel Gondry filmje minden embert megérint, aki élt már valaha párkapcsolatban, tapasztalt már meg ellaposodó szerelmet, és kívánta már, hogy minden rossz emléktől egy csapásra megszabadulhasson. Ez a film megmutatja ezeknek a negatív élményeknek a gyökerét, és hogy a rossz milyen szorosan fonódik össze rossz a jóval, mennyire szükségünk van mindkettőre nem csak saját lényünk kialakításához, de a boldogság átéléshez is. Ezek mellett pedig megdöbbentő színészi alakításoknak is szemtanúi lehetünk, Jim Carrey tudása legjavát hozza, és Kate Winslet, aki kétségkívül az évtized legeredményesebb színésznője, szintén bebizonyítja, mennyire kiérdemelte sikerét. Eszeveszett, zseniális elemekkel tarkított utazás az elme és az emberi kapcsolatok kacskaringós útvesztőin.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei