2010. január 12.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sherlock Holmes, az edzett eszű akcióhős

A XXI. század elvárásainak megfelelően átfazonírozott Sherlock Holmes, és elmaradhatatlan segítőtársa, Dr. Watson megérkezett a magyar mozikba is, hogy Guy Ritchie rendezésében új életre keltsen egy legendát, vagy ha azt nem is, legalább egy korrekt, de messze nem kiemelkedő akció-krimivel szórakoztassa a nézőket.

A furfangos mesterdetektív, Sherlock Holmes két megoldandó bűntény között leginkább mocskos szobájában heverészve önmarcangolással tölti az idejét, és kutyáján kísérletezik. Az sem deríti jobb kedvre, hogy partnere, Dr. Watson nősülni készül, ez pedig a közös legényélet végét jelenti, így nem meglepő, hogy a leendő feleséget sem részesíti szívmelengető fogadtatásban. Némi kikapcsolódásként néha egy kis fogadásos bunyóban is részt vesz, ami lehetőséget biztosít, hogy izmait és biológiai ismereteit ne hagyja berozsdásodni. Borongós hangulatából Lord Blackwood kísérteties jövendölése, majd akasztása utáni feltámadása rángatja ki, végre itt az alkalom, hogy ismét kamatoztassa híres nyomozói képességét, ráadásul némi trükkel az esküvőt és önálló életet szervező barátját, Watson-t is sikerül rábírni a segítségre. A lassan kibontakozó bűntény szálai végül a mindent behálózó szabadkőművesekhez vezetnek, akik köztudottan nem túlságosan együttműködőek a hivatalos hatóságokkal, ha legféltettebb titkaik felderítéséről van szó.


Sherlock Holmes


A főszerepben látható Robert Downey Jr. pontosan azt a figurát hozza, ami miatt kedveljük, letörölhetetlen az arcáról a pimasz grimasz, ám sajnálatos módon nem magát formálta Sherlock Holmes képére, hanem fordítva, és bár már számtalan alkalommal bizonyította képességeit, ez a film nem az, amiben a színjátszás magas fokáról tenne tanúbizonyságot. Ellenben Jude Law tökéletesen beleolvadt Dr. Watson szerepébe, és ennek megfelelően kicsit háttérben marad, mégis domináns: az egyetlen érzelmi szál, amit sikerült érzékletesen bemutatni, az a kettejük barátsága.


Sherlock Holmes


A további mellékszereplők azonban tökéletesen érdektelenek, a korábbi szerelem, Irene Adler (Rachel McAdams) és Holmes közötti lappangó vonzalom egyetlen nyoma egy lefordított fénykép, a negatív karaktert alakító Mark Strong-ban pedig lett volna lehetőség, ám ezt nem sikerült kihasználni. Mivel minden színész esetében világos, hogy ez az egysíkúság nem rajtuk múlt, kénytelen az ember ezt is a rendező, Guy Ritchie kontójára írni, akinek a nevét ha nem tüntetik fel a stáblistán, ki nem derül, hogy ő vezényelte a filmet, a keze nyoma egy-két apróbb villanás kivételével hiányzik róla. Ennek oka lehet az is egyébként, hogy ellentétben korábbi remek alkotásaival, ezúttal hozott forgatókönyvből dolgozott, így nélkülöznünk kell a tőle megszokott remek karaktereket és csípős párbeszédeket, remélhetőleg többet nem csinál ilyet. Összegezve megállapítható, hogy a képzelt elvárásoknak megfelelni vágyó Sherlock Holmes nem tudott túllépni egy sematikus akciófilm keretein, kész szerencse, hogy az éles eszű detektív alakját nem ez a stáb találta ki, mert akkor bizony nem lett volna belőle legenda.

***


Besorolás: akció, krimi
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Guy Ritchie
Forgatókönyvírók: Michael Robert Johnson, Anthony Peckham és Simon Kinberg
Operatőr: Philippe Rousselot
Zene: Hans Zimmer
Szereplők: Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes), Jude Law (Dr. John Watson), Mark Strong (Lord Blackwood), Rachel McAdams (Irene Adler)
Forgalmazó: Intercom

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei