2010. január 15.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: Doktor Parnassus és a képzelet birodalma, 51-es bolygó

A 2010. január 14-i mozi-héten ellátogathatunk Doktor Parnassus, illetve Terry Gilliam varázslatos képzeletének birodalmába, ízelítőt kapunk a tanúvédelmi program romantikus oldalából, belekóstolhatunk a Krétakör rendhagyó előadásába, és megnézhetjük, hogyan boldogul Dobó Kata terhes-hassal.

Doktor Parnassus és a képzelet birodalma

A címszereplő aggastyán cirkuszi társaságával utazgat Anglia-szerte egy hatalmas gördülő színpadon, ám transzba-esős műsorukkal nem vívnak ki nagy sikert egészen addig, míg közéjük nem csöppen egy idegen. Az ő tanácsára használják fel az előadáshoz a titokzatos tükröt, ami tulajdonképpen átjáró Parnassus csodás világot és egyben számtalan veszélyt rejtegető elméjébe, és aminek segítségével sikerül elnyerni a közönség kegyeit, és még annál is többet. A jövevény azonban nem csak anyagi helyzetükön változtat, hanem a társaság érzelmeit is feldúlja, miközben maga is részese lesz annak a színes képzeletbeli világnak, amelyből ha visszatér is valaki, sosem lesz már a régi.

Eredeti cím: The imaginarium of Doctor Parnassus
Besorolás: fantasztikus film
Nemzetisége: angol, kanadai, francia
Rendező: Terry Gilliam
Forgatókönyvírók: Terry Gilliam és Charles McKeown
Operatőr: Nicola Pecorini
Zene: Jeff és Mychael Danna
Szereplők: Christopher Plummer (Doktor Parnassus), Lily Cole (Valentina), Heath Ledger (Tony), Johnny Depp (Tony), Jude Law (Tony), Colin Farrell (Tony), Andrew Garfield (Anton), Tom Waits (Mr. Nick)
Forgalmazó: Budapest Film

***


51-es bolygó

Alapvetően nem sok újdonságot hordoz magában a történet, miszerint a békés kertvárosi család barbecue-partyját egy leszálló UFO zavarja meg, és a jelenlévők teljes megdöbbenésére egy teljesen ismeretlen alakzatú valaki száll ki belőle, hogy az életüket felforgassa. Ezúttal azonban a kis zöld lények vannak otthon, és az ember a betolakodó, akinek keserves tapasztalatok árán, saját bőrén kell megtapasztalnia, milyen nehézségekkel jár egy teljesen idegen bolygón a beilleszkedés, ugyanakkor számos szórakoztató és vidám percet is szerez az új ismeretek begyűjtése.

Eredeti cím: Planet 51
Besorolás: animációs mese
Nemzetisége: amerikai, spanyol, angol
Rendező: Jorge Blanco, Javier Abad és Marcos Martínez
Forgatókönyvíró: Joe Stillman
Zene: James Seymour Brett
Forgalmazó: Intersonic

***


Hova lettek Morgan-ék?

A megállíthatatlanul civakodó Meryl és Paul Morgan házasságuk felbontását fontolgatja, és éppen egy romantikusnak szánt, de természetesen totális kudarcba fúló békülő vacsoráról tartanak hazafelé, amikor gyilkosság szemtanúi lesznek. Jó állampolgárhoz illően a rendőrséghez fordulnak, mikor azonban nyilvánvalóvá válik, hogy a gyilkos mindent megtesz, hogy felderítse hollétüket és őket is eltegye láb alól, kénytelenek a tanúvédelmi program keretében az ország másik felébe költözni. A nagyvárosi élethez szokott pár eleinte horrorként éli meg vidék számukra teljesen új életformáját, de szépen lassan kiderül, hogy ez a változás talán nem csak életben maradási esélyeiket növeli, de egymáshoz is közelebb hozhatja őket.

Eredeti cím: Did you hear about the Morgans?
Besorolás: romantikus vígjáték
Nemzetisége: amerikai
Rendező és forgatókönyvíró: Marc Lawrence
Operatőr: Florian Ballhaus
Zene: Theodore Shapiro
Szereplők: Sarah Jessica Parker (Meryl Morgan), Hugh Grant (Paul Morgan), Michael Kelly (Vincent)
Forgalmazó: Intercom

***


Halálkeringő

A kilencedik hónapban járó terhes rendőrnő, Elza élete távolról sem mondható idillinek, szerelmi bánatát és egy titokzatos bűnténnyel kapcsolatos kínjait drogba fojtja romba döntött lakásában. Ha esetleg nem lenne elég baja, betoppan évek óta távol lévő és a legkevésbé sem szívesen látott apja a nő születésnapja ürügyén, de hamar fény derül rá, hogy udvariassági látogatásnál egészen többről és kínosabbról van szó, a négy fal között pedig idegőrlő küzdelem kezdődik.

Besorolás: thriller
Nemzetisége: magyar
Rendező: Köves Krisztián Károly
Forgatókönyvíró: Szabó István
Operatőr: Dobóczi Balázs
Zene: Rakonczai Viktor és Kovács Áron Ádám
Szereplők: Dobó Kata (Elza), Kern András (Rusty), Lengyel Tamás (Alex), Mészáros Béla (Patrik)
Forgalmazó: Szuez Film Kft.

***


A Niebelung-lakópark

A Krétakör színésztársulat különleges, személyes előadásaival futótűzként terjedő hírnévre tett szert, és legutoljára színre vitt darabjaik egyike volt A Niebelung-lakópark című, modern társadalomra reflektáló antik stílusú eposz. Előadásaikat különböző extrém helyszíneken tartották, a darab rögzítésére az Országos Pszichiátriai Intézet düledező falai között került sor, Mundruczó Kornél, a Delta készítőjének rendezésében. A film hivatott átadni a színielőadás egyedi atmoszféráját, és egyúttal rögzíteni egy igen különleges társulat alkotását az utókornak.

Besorolás: dráma
Nemzetisége: magyar
Rendező: Mundruczó Kornél
Író: Térey János
Operatőr: Dobos Tamás
Zene: Tallér Zsófia, Bozsóki Imre, Darvas Kristóf és Nyirő Gergely
Szereplők: Rába Roland (Hagen), Nagy Zsolt (Siegfried), Gyabronka József (Gunther), Péterfy Bori (Brünnhilde), Csákányi Eszter (Frei), Scherer Péter (Heimdall)
Forgalmazó: Szuez Film Kft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei