2010. február 11.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: Valentin nap, Farkasember, Toy Story - Játékháború

Valentin napra egy habkönnyű, tipikus randi-filmmel készülnek a forgalmazók, szépséges színészek garmadáját felvonultatva, a komolyabb műfaj iránt fogékonyabbakat egy Edgar Allan Poe adaptáció várja, a rettegésre vágyók kedvéért pedig Benicio Del Toro változik farkasemberré ezen a héten.

Valentin nap

Az amerikaiak találmánya a szerelem megünneplésére a legtöbb emberre tulajdonképpen nyomást gyakorol, ez a nap végül a legritkább esetben telik úgy, ahogy a párok eltervezik, vagy ahogy a "recept" szerint mennie kellene. Ez a több szálon futó romantikus vígjáték a Valentin-napi hullámhegyek és hullámvölgyek verzióit mutatja be, de tulajdonképpen leginkább esztétikai élményt ígér, elég végigtekinteni a szereplők listáját.

Eredeti cím: Valentine’s day
Besorolás: romantikus vígjáték
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Garry Marshall
Forgatókönyvíró: Katherine Fugate
Operatőr: Charles Minsky
Zene: John Debney
Szereplők: Julia Roberts (Kate Hazeltine kapitány), Jessica Alba (Morley Clarkson), Kathy Bates (Susan), Jessica Biel (Kara Monahan), Aston Kutcher (Reed Bennett), Jamie Foxx (Kelvin Moore), Patrick Dempsey (Dr. Harrison Copeland), Eric Dane (Sean Jackson), Anne Hathaway (Liz), Jennifer Garner (Julia Fitzpatrick), Queen Latifah (Paula Thomas), Shirley MacLaine (Estelle), Taylor Lautner (Willy)
Forgalmazó: Intercom

***


Az áruló szív

Terry súlyos szívbetegsége a normálisnál is jóval nagyobb aggodalomra ad okot, hiszen egyedülálló apa, lánya magára maradna, ha vele történne valami. Reményt ébreszt azonban egy szívbeültetés, és rövid ideig a műtét után minden rendben lévőnek is látszik, hamarosan azonban új szíve rakoncátlankodni kezd, majd Terry hamarosan ráébred, hogy a beültetett szerv a donor gyilkosának megkeresését sürgeti. Elég nehéz elképzelni, hogy Alejandro González Inárritu 21 grammja után bárki tud újat mondani az "új-szívet-kaptam-és-megbosszulom-a-jótevőm-halálát"-témában, de ha mégis nekifut valaki, minden bizonnyal Edgar Allan Poe írása lehet a legjobb kiindulási alap.

Eredeti cím: Tell-tale
Besorolás: dráma, sci-fi
Nemzetisége: amerikai, angol
Rendező: Michael Cuesta
Forgatókönyvíró: Dave Callaham
Operatőr: Terry Stacey
Zene: David Buckley
Szereplők: Josh Lucas (Terry), Lena Heady (Elizabeth), Brian Cox (Van Doren), Beatrice Miller (Angela)
Forgalmazó: Best Hollywood

***


Farkasember

Lawrence Talbot évekkel ezelőtt elhagyta otthonát, hogy egy családi tragédiából felépülhessen, fivére temetésére azonban hazatér. Eleget tesz a kérésnek, hogy utána járjon, mi okozta testvére brutális halálát, és rövidesen kiderül, hogy a környéken egy vérszomjas szörnyeteg szedi áldozatait, ember nem győzi le, puskagolyó nem fog rajta. Talbot maga is hamarosan szembe kerül a szörnyeteggel, és a sorsfordító találkozás után belőle is sosem sejtett ösztönök törnek elő.

Eredeti cím: The Wolfman
Besorolás: horror
Nemzetisége: amerikai, angol
Rendező: Joe Johnston
Forgatókönyvírók: Andrew Kevin Walker és David Self
Operatőr: Shelly Johnson
Zene: Danny Elfman
Szereplők: Benicio Del Toro (Lawrence Talbot), Sir Anthony Hopkins (Sir John Talbot), Emily Blunt (Gwen Conliffe)
Forgalmazó: UIP-Duna Film

***


Mások vagyunk

Gitti és Chris, egy átlagos pár, akik tökéletesen ellentétes személyiségek, mégis egész jól kijönnek egymással, és nem merül fel bennük, hogy megkérdőjelezzék saját boldogságukat. Egészen addig a bizonyos tengerparti nyaralásig, amelyen találkoznak Hans-szal és Sana-val, az ő párkapcsolatuk ugyanis mindent magában hordoz, amire Gitti és Chris soha nem volt képes, és bár korábban nem volt hiányérzetük, az összehasonlításból mégsem jönnek ki jól, ez pedig egyre súlyosabb konfliktusokat szül.

Eredeti cím: Alle anderen
Besorolás: dráma
Nemzetisége: német
Rendező és forgatókönyvíró: Maren Ade
Operatőr: Bernhard Keller
Szereplők: Birgit Minichmayr (Gitti), Lars Eidinger (Chris), Hans-Jochen Wagner (Hans), Nicole Marischka (Sana)
Forgalmazó: Anjou Lafayette

***


Köntörfalak

Zoli és Eszti randevúja egy étteremben kezdődik, és bár nem igazán sikerül egy hullámhosszra kerülni, és nem látnak hosszú távú jövőt a kapcsolatuk előtt, a férfi mégis a lány lakásán köt ki. Itt találkozik Gáborral, a lány testvérével, és a kérdezz-felelek egyre furcsább beszélgetéssé, majd vitává fajul. A magyar filmgyártásnak eddig nem volt erőssége a kamaradráma (nem is nagyon erőltették), a 7 évvel ezelőtti Tesó című film forgatókönyvírójának rendezése azonban úgy tűnik, járatlan utakra lép, és ígéretes kezdetnek tűnik.

Besorolás: dráma
Nemzetisége: magyar
Rendező és forgatókönyvíró: Dyga Zsombor
Operatőr: Marosi Gábor
Zene: The Uptown Felaz
Szereplők: Elek Ferenc (Zoli), Rába Roland (Gábor), Tompos Kátya (Eszti)
Forgalmazó: Filmteam Kft.

***


Toy Story - Játékháború 2

A Toy Story második részében folytatódnak Buzz Lightyear és Woody kalandjai, amelyben utóbbit elrabolja egy mániákus játékgyűjtő, és barátai megmentésére sietnek. Az idő pedig szorít, hiszen Woody után egy japán gyűjtő is érdeklődik, ha pedig sor kerül az eladásra, sosem láthatja viszont társait. A 15 évvel ezelőtti animációs film folytatása egyébként bemutatásra került nálunk már egyszer még 2000-ben, most azonban 3D-ben élvezhetjük az életre kelő játékokról szóló mesét.

Besorolás: animáció, fantasy
Nemzetisége: amerikai
Rendezők: John Lasseter, Ash Brannon és Lee Unkrich
Forgatókönyvírók: Andrew Stanton, Rita Hsiao, Chris Webb és Doug Chamberlin
Operatőr: Sharon Calahan
Zene: Randy Newman
Forgalmazó: Fórum Hungary

***


Oda az igazság!

Jancsó Miklós történelmi filmjeivel írta be magát a magyar filmkészítés legendáinak szűk körébe, és öt évtizedet felölelő munkássága során sosem maradt hűtlen ehhez a műfajhoz. Most is történelmi témát dolgoz fel, méghozzá Mátyás király udvarába kalauzol el bennünket, bemutatva Magyarország egyik legellentmondásosabb és legmesésebb időszakát, de szokásához híven most sem felejtkezik meg az aktualitásról sem.

Besorolás: történelmi film
Nemzetisége: magyar
Rendező és forgatókönyvíró: Jancsó Miklós
Operatőr: Jancsó Nyika
Szereplők: Gálffi László, Mucsi Zoltán, Cserhalmi György, Mundruczó Kornél, Pindroch Csaba, Szabó Simon, Seress Zoltán
Forgalmazó: Mozinet

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei