2010. február 18.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Egek ura - Egy szerep, ami Oscar-t hozhat George Clooney-nak

A 2010. február 18-án bemutatásra kerülő Egek ura rendkívül aktuális és húsbavágó témát boncolgat: a könyörtelen tömeges elbocsátásokat mutatja be. Másrészről egy saját akaratából elszigetelődött ember személyes drámája is, ami meghozhatja George Clooney első főszereplői Oscar-díját, de az ő játéka mellett a film számos egyéb pozitívummal is büszkélkedhet.

A történet szerint bár Ryan Bingham folyamatosan emberek társaságában mozog, mégis a lehető legelszigeteltebb és legmagányosabb életformát éli. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy munkaköre nem teszi éppen közkedveltté, hiszen az őt megbízó multinacionális cégek alkalmazottainak elbocsátásával foglalkozik, emiatt pedig több időt tölt Amerika felett keresztül-kasul repülve a levegőben, mint a földön. Családjától, testvéreitől is eltávolodik, de tulajdonképpen maga sem akarja másképp, tartós kapcsolat kialakítását például egyáltalán nem tervezi. Életét aztán két nő változtatja meg: egyikük robotszerű fiatal kolléganője, akit tanulóként rendelnek mellé.

Natalie a kockafejű, tökéletesen érzékelten manager prototípusa, az elbocsátások során felmerülő konfliktusok elkerülésére szeretné munkakörét a videokonferencián történő kirúgásokkal forradalmasítani, ám egy szakítás miatt kibújik belőle az ember, és végül meglepő módon ő lesz az, aki a megnyílást egy hajszálnyival humánusabb életstílus lehetőségének felvillantásával elindítja Bingham-ben. A másik nő a Ryan-hez korban illő Alex, ő mind életstílusban, mind gondolkozásban nagyon hasonlít a férfira, aki a benne meginduló változások hatására még családjához is meghívja, a közöttük kialakuló kapcsolat pedig sokkal nagyobb hatással van rá, mint gondolta volna. Aztán persze nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy Bingham tervezi, a felhők közül pedig rendkívül fájdalmas a pofára esés.

Az elbocsátásokkal az Egek ura egy világszerte nagyon aktuális témát boncolgat, és az általa felvillantott társadalom-kritikába felesleges is lenne belekötni, ez a film legerősebb vonulata, mind a foglalkoztatás-ipart, mind a hiábavaló és a bemutatott formában értéktelen önmegvalósítást hajszoló multinacionális robot-munkaerő életét illetően. Csak egy kicsit haloványabb, de egyáltalán nem gyenge a személyes drámát, a jellemfejlődést bemutató szál, ami nagyban épít a főszereplő játékára.

Apropó George Clooney: alakítását a külföldi filmszakma olyan nagyon magasztalja, hogy bár a Golden Globe-ot Jeff Bridges elhappolta előle, mégis abszolút esélyesnek tűnik, hogy második főszereplői jelölését díjra válthassa, és az Oscar-szobrot betehesse a Sziranaért nyert mellékszereplői díj mellé a vitrinbe. Az Egek urában egyébként játéka hibátlan, de nem kiemelkedő, részemről sokkal inkább látom tehetségét megvillanni, amikor karikatúrát játszik, mint például a Kegyetlen bánásmódban, vagy a nálunk március 25-én bemutatásra kerülő Kecskebűvölőkben. Női partnereinek nincs semmi oka a szégyenkezésre, az Alex-et alakító Vera Farmiga, akire a Téglából emlékezhetünk, tökéletesen beleolvad szerepébe (szintén Oscar- és BAFTA esélyes mellékszereplői kategóriában), a kicsit zombieszerű Natalie-t játszó Anna Kendrick pedig egyenesen remek, szerepe is hálás, de nagyon jól is oldja meg a feladatát.

A rendező Jason Reitman munkája viszont (részben a forgatókönyvet is ő jegyzi Sheldon Turner-rel karöltve) nem volt tökéletes, bár természetesen színészvezetésből ötös, de egészében véve egy jó és aktuális alap-sztorival építkező, megfelelő alakításokkal megtámogatott filmből díjeső ide és jelölésáradat oda, nem sikerült kiemelkedőt alkotni. Ennek nem a lassúság az oka, eseménytelenségről pedig egyáltalán nem beszélhetünk, de minden korábban felsorolt pozitívum ellenére nem képes igazán bevonni és megragadni a nézőt, így pedig az Egek ura nem átütő erejű, ami azért sajnálatos, mert megvolt benne a lehetőség.

***


Eredeti cím: Up in the air
Besorolás: dráma
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Jason Reitman
Forgatókönyvírók: Jason Reitman és Sheldon Turner
Operatőr: Eric Steelberg
Zene: Rolfe Kent
Szereplők: George Clooney (Ryan Bingham), Vera Farmiga (Alex Goran), Anna Kendrick (Natalie Keener), Jason Bateman (Craig Gregory), Amy Morton (Kara Bingham), Melanie Lynskye (Julie Bingham)
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Yashima 2010-03-07 14:24:59
Bár a filmnek nincs igazi vége, nekem nagyon tetszett. Jó a kritika is! :-)
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei