2010. február 18.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mozi premierek: Agora, Egek ura, A bombák földjén, A fehér szalag

Nagyon erős a felhozatal a 2010. február 18-i héten a mozikban, megnézhetünk néhányat az Oscar-esélyesek közül, az Egek ura és A bombák földjén számtalan kategóriában jelölt, A fehér szalag pedig a legjobb külföldi film címére esélyes, de nem kevésbé figyelemre méltó Amenábar látványos történelmi drámája, az Agora sem.

Agora

A Római Birodalom utolsó napjaiban járunk, amikor a nagyságától és a külső támadásoktól egyébként is egyre gyengülő, kiemelkedő kultúrával rendelkező világot egyik legsebezhetőbb pontján, Alexandriában támadják meg a keresztények, megostromolva az ókori tudást jelképező könyvtárat. Korának leghíresebb filozófusnője, Hypatia egész eddigi életét a tudománynak szentelte, és nem fél feláldozni sem az Alexandriai Könyvtár védelmében. A belső tenger és a Nyisd ki a szemed rendezője, Alejandro Amenábar egy olyan kiemelkedő történelmi korszak végét viszi vászonra nagyon látványos körülmények között, amely sok-sok évszázaddal később is hatással van kultúránkra.

Besorolás: történelmi kalandfilm
Nemzetisége: spanyol
Rendező: Alejandro Amenábar
Forgatókönyvírók: Alejandro Amenábar és Mateo Gil
Operatőr: Xavi Giménez
Zene: Dario Marianelli
Szereplők: Rachel Weisz (Hypatia), Oscar Isaac (Orestes), Max Minghella (Davus)
Forgalmazó: Budapest Film

***


Egek ura

A Thank you for smoking és a Juno rendezője, Jason Reitman ezúttal a munkaerőpiac és az egyre bizonytalanodó értékrend válságát mutatja be nekünk. Központi alakja a multinacionális vállalatok megbízásából tömeges leépítéseket intéző Ryan Bingham, aki menedéknek használva a munkája által megkövetelt életmódot képletesen és szó szerint sem kíván megállapodni egy pillanatra sem, szorgalmasan gyűjti az USA felett lerepült mérföldeket, és élvezi a legkevésbé sem otthonos, ám annál inkább fényűző külsőségeket. Egészen addig, amíg két nő meg nem változtatja az életét, és egy kicsit lerángatja a felhők közül.

Eredeti cím: Up in the air
Besorolás: dráma
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Jason Reitman
Forgatókönyvírók: Jason Reitman és Sheldon Turner
Operatőr: Eric Steelberg
Zene: Rolfe Kent
Szereplők: George Clooney (Ryan Bingham), Vera Farmiga (Alex Goran), Anna Kendrick (Natalie Keener), Jason Bateman (Craig Gregory), Amy Morton (Kara Bingham), Melanie Lynskye (Julie Bingham)
Forgalmazó: UIP-Duna Film

***


A bombák földjén

Az amerikai hadsereg szakértő különítménye bombák hatástalanításával foglalkozik Irakban, közéjük kerül a csapatban újonc, de szakmájában igen gyakorlott William James, aki a háború által megváltoztatott (megnyomorított?) személyiségű katonák között sem mindennapi. A fiatal férfi ugyanis félelem nélkül hajszolja a legveszélyesebb bombák hatástalanításakor átélhető hatalmas adrenalin-löketet, egyedül kétesélyes jövője aggasztja: a haláltól nem fél ugyan, de a háború vége utáni békés életmód, ami nélkülözi a már megszokott izgalmakat, teljességgel elképzelhetetlen a számára.

Eredeti cím: The Hurt Locker
Besorolás: akció, dráma
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Kathryn Bigelow
Forgatókönyvíró: Mark Boal
Operatőr: Barry Ackroyd
Zene: Marco Beltrami és Buck Sanders
Szereplők: Jeremy Renner (William James), Guy Pearce (Matt Thompson), Ralph Fiennes (csapatvezető), David Morse (Colonel Reed), Evangeline Lilly (Connie James), Anthony Mackie (J.T. Sanborn)
Forgalmazó: Budapest Film

***


A fehér szalag

A későbbi németországi eseményeket magyarázandó egy korábban tanítóként dolgozó férfi narrációja kísér el bennünket varázslatos időutazásra egy aprócska faluba, 1913-ba. Első blikkre a közösség élete rendezettnek látszik, azonban egyre furcsább halálesetek sora bolygatja meg életüket, és egyre több brutalitásról, hazugságról és mételyről lebben fel a békés tudatlanság fátyla. A film látszólag arra próbál rávilágítani, milyen társadalom volt az, sőt, egészen közelről milyen emberek voltak azok, akik között a világháborúk gyűlölködő rákfenéje felüthette a fejét, de persze naivitás lenne azt feltételezni, hogy nem aktuális történetet mesél el.

Eredeti cím: Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte
Besorolás: dráma
Nemzetisége: osztrák, német, francia, olasz
Rendező és forgatókönyvíró: Michael Haneke
Operatőr: Christian Berger
Szereplők: Christian Friedler (tanító), Leonie Benesch (Eva), Ulrich Tukur (báró), Ursina Lardi (bárónő), Rainer Bock (doktor)
Forgalmazó: Cirko Film

***


Villámtolvaj - Percy Jackson és az olimposziak

Az első két Harry Potter film rendezője, Chris Colombus továbbra is kitart a tini-fantasyk mellett. Rick Riordian regénysorozatára alapozva egy olyan történetet mesél a nézőnek, melyből kiderül, az ókori görögök istenei egyáltalán nem tűntek el híveikkel együtt, továbbra is közöttünk élnek a legkevésbé sem erkölcsös életet. Az emberek közé tett látogatásaik alkalmával manapság is elpottyantanak egy-egy félistent, közülük való Poszeidón törvénytelen fia, az emós kamasz Percy Jackson is, aki miután észbe kap származását illetően az istenek háborújának kulcsává válik: neki kell visszaszereznie Zeusz ellopott villámait.

Eredeti cím: Percy Jackson and the Olymians - The lightning thief
Besorolás: fantasy
Nemzetisége: kanadai, amerikai
Rendező: Chris Colombus
Forgatókönyvíró: Craig Titley
Operatőr: Stephen Goldblatt
Zene: Christophe Beck
Szereplők: Logan Lerman (Percy Jackson), Brandon T. Jackson (Grover), Alexandra Daddario (Annabeth), Sean Bean (Zeusz), Uma Thurman (Medúza), Rosario Dawson (Perszephoné), Pierce Brosnan (Kheirón)
Forgalmazó: Intercom

***


Így, ahogy vagytok

A repülés szerelmese, aki pilótaként világbajnoki címmel is büszkélkedhet, egy városka polgármesterévé avanzsál, a politikai és magánéleti összefonódások hatására azonban hamarosan kemény és fájdalmas földet érés részesévé válik. Makk Károly a magyar színészvilág krémjét vonultatja fel nyilvánosan ritkán vitatott kérdéseket boncolgató filmjében.

Besorolás: dráma
Nemzetisége: magyar
Rendező: Makk Károly
Forgatókönyvírók: Makk Károly, Kertész Ákos, Bereményi Géza és Medvigy Gábor
Zene: Szakcsi Lakatos Béla
Szereplők: Cserhalmi György, Törőcsik Mari, Nagy-Kálózy Eszter, Trill Zsolt, Csányi Sándor, Szabó Győző, Szirtes Ági, Fenyő Iván, Reviczky Gábor, Gáti Oszkár, Mácsai Pál, Jordán Tamás, Bán János
Forgalmazó: Hungaricom

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei