2010. március 2.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szinglik éjszakája - Másfélórás reklámblokk filmnek álcázva

Sas Tamás legújabb filmje a Szinglik éjszakája akció-vígjátéknak vagy romantikus filmnek van titulálva, de sem átérezhető érzelmek, sem értékelhető poénok, sem mérhető mennyiségű feszültség vagy kaland nincsen benne, ellenben megszámolhatatlan mennyiségű sablon és reklám, az igen.

Sas Tamás tizenkét éve készített egy remek filmet, a Presszót, azóta inkább a szórakoztatás irányába fordult, de a 9 és ½ randi vagy az SOS szerelem még működőképes volt, könnyed vígjátékként okozott kellemes pillanatokat.

Ez az, amit a Szinglik éjszakájával ezúttal nem sikerült megismételnie, csak egy unalmas, humortalan, nyomasztóan sablonos filmet készített. Pedig a történetben lettek volna lehetőségek, négy lány annak idején fogadalmat tett, hogy nem házasodik, most egyikük mégis férjhez megy. De az angol vőlegény számára oly fontos ősi, családi gyűrűt ellopják és a lányoknak vissza kell szerezniük még ez esküvőig.

Az első hibát már a forgatókönyvíráskor elkövették, ugyanis a Szinglik éjszakája egyetlen szereplőjének sem sikerült értékelhető egyéniséget, karaktert adni. Pedig a Szex és New York óta a négy barátnőről tudható, hogy jó kis történetet lehet köréjük kerekíteni. Már ha van bennük bármi érdekes. Juli, Hámori Gabriella menyasszonykényt gyönyörű, de eléggé üres, és szenved az ostoba párbeszédektől, amikre rákényszerül. Ráadásul kevés szerepet kap, passzívan várja a kastélyban a gyűrű megkerülését angol vőlegénye oldalán, akiről az a legemlékezetesebb, hogy kedves arca van.

A másik három lány nevezhető a főszereplőnek, de a nővérről, Zsófiról, vagyis Gallusz Nikolettről annyi derül ki, hogy kicsit lökött és nem igazán áll neki jól a sárga szín. A másik két nőről pedig még ennyi sem, Edit, Nagy Ilona sportos-harcias, Adrienn, Szávai Viktória szimplán semmilyen. Olyanok, mint egy próbababa, megmutatják a viselt ruhát, de alatta sablon és műanyag van, vagy úgy ripacskodnak, hogy az ember szégyelli, hogy nő. Ezért voltaképpen senkit sem érdekel, hogyan szaladgálnak, üldöznek, másznak a csatornarendszerben Eger városa alatt.

A lányok ellenlábasai sincsenek sokkal jobb helyzetben, a fő-gonosz Zsé, Seress Zoltán érthetetlenül és értelmetlenül viselkedik, jobb és bal keze, a két smasszer az amerikai filmek tipikus ostoba rosszfiúi, de legalább hozzájuk fűződik egy jó poén, amit aztán elsütnek még párszor. Két olyan figura van, akihez ötlet és humor kapcsolódik: Róka, a piti bűnöző, Karácsonyi Zoltán alakításában szerethető, már ránézésre vicces és kellően szerencsétlen. Valamint a taxisofőr Sherer Péter, aki szegény mindig akkor kezdene bele egy szendvicsbe, amikor a lányok beugranak a kocsijába.

Eredetiséget nem várt senki sem, de azért egy akció-vígjáték eleve nehezen működhet élvezetes karakterek és értékelhető poénok nélkül, de ezen felül is sok minden hibádzik a Szinglik éjszakájában. A párbeszédek teljesen élettelenek, a cselekmény csavarjai vagy ésszerűtlenek, vagy kiszámíthatóak, Sas Tamás próbál gyors vágásokkal váltani a történetszálak között, de mindig rosszkor, amikor a néző már éppen megpróbálná beleélni magát.

Az egyetlen, ami átgondoltan mindig a legjobb és legfeltűnőbb jeleneteket és képeket kapta, az a reklám. Hosszú a lista, ételtől italig, autókon és számítógépes szoftvercsomagokon keresztül a megjelenő termékekből, és meg sem próbálták elrejteni, vagy kevésbé feltűnőbbé tenni őket.

Így ha a néző nem is, a szponzorok legalább boldogok lehettek. Évek óta közbeszéd tárgya, hogy miért nem néz a magyar ember magyar filmet, miért érzi kínosnak. Az efféle filmek riasztják el végleg a nézőket, így nem csak állami támogatást nem kéne adni nekik, hanem egyenesen törvénnyel kéne tiltani az elkészítésüket.

***


Szinglik éjszakája
Műfaj: játékfilm
Hossz: 95 perc
Gyártás éve: 2009

Rendező: Sas Tamás
Forgatókönyvíró: Kovács M. András, Szajki Péter, Zsigmond Nóra
Zeneszerző: Gulya Róbert
Operatőr: Miklauzic Márton
Díszlettervező: Gárdonyi László
Jelmeztervező: Breckl János
Gyártásvezető: Baló Sándor

Szereplők:
Hámori Gabriella (Juli)
Nagy Ilona (Edit)
Szávai Viktória (Adrienn)
Gallusz Nikolett (Zsófi)
Karácsonyi Zoltán (Róka)
Seress Zoltán (Zsé)
Hevér Gábor (Torony)
Scherer Péter (taxis)
Kolovratnik Krisztián (Levi)
Korda György (póker játékos)
Gubík Ági (Andi)
Tordai Teri (Gyöngyi)
Vándor Éva (Mrs. Alvey)
Gyuriska János (Török)
Szabó Margaréta
Görög László

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Rob 2010-03-10 10:39:13
Lehet, hogy nem ér fel egy amcsi filmmel, de egész jó. Szerintem a rosszízű kritikák az irigyek hangja...
nem
regisztrált
Egri 2010-03-09 11:50:32
Egyetértek. Szerintem se az év filmje, sőt. Azért egyszer fogyasztható, és mókás volt a városomat így "átrendezve" látni.
nem
regisztrált
Peti 2010-03-08 07:41:49
Sztem azért ennyire nem rossz, egyszer végig lehet nézni.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei