2010. március 4.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Viharsziget - DiCaprio és Scorsese az idegeinket borzolja

Egy thrillertől a néző azt várja, hogy legyen lebilincselően izgalmas és megmozgassa a fantáziát míg tart, majd foglalkoztassa az embert, miután a stáblista már lepörgött. Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio legújabb közös filmje tökéletesen megfelel ezeknek a követelményeknek, és bár a mesteri rendező leginkább gengsztertörténeteiről ismert, ebben a műfajban is sikerült maradandót alkotnia.

Teddy Daniels szövetségi nyomozó újdonsült társával érkezik egy félreeső szigeten található elmegyógyintézettel kombinált börtönbe, hogy az egyik szökött rabnőt, aki megmagyarázhatatlan módon tűnt el a szobájából, megkeressék. Egy közeledő hatalmas vihar miatt tovább kell a nyomasztó körülmények között maradniuk, mint eleinte tervezték, ráadásul az intézet vezetősége segítség helyett inkább hátráltatja az ápolt felkutatását és a nyomozók távozását. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Daniels fiatalon elhunyt feleségét gyászolja, akivel álmaiban folytat a legkevésbé sem megnyugtató párbeszédeket, második világháborús katonai élményei újabb és újabb látomások formájában térnek vissza, és migrénje is az őrületbe kergeti. A számtalan negatív tényező összejátszásának eredményeképpen Teddy Daniels számára egyre nehezebbnek tűnik a szabadulás mind a szigetről, mind elméje újonnan felfedezett sötét útvesztőjéből.


Viharsziget


Ez tehát a kiindulópont, de a Viharsziget egészen más élményt tartogat a néző számára, mint amit akár az előzetes, akár az alap-sztori alapján várna: nem csupán egy furcsa és titokzatos nyomozást láthatunk, a történet hirtelen új irányt vesz, és megdöbbentő csavarral szolgál. Ez azonban nem pusztán a film alkotóinak érdeme, hiszen a történet alapját Dennis Lehane (akinek írásaiból a Titokzatos folyó és a Hideg nyomon is készült) azonos című 2003-as regénye szolgáltatja. Az viszont már igenis a készítőkön, leginkább természetesen a rendezőn múlt, hogy az idegtépő feszültséget sikerül folyamatosan fenntartani, majd egy végső fordulattal teljesen meglepni a nézőt, Martin Scorsese-nek tehát ismét sikerül a tőle már szinte elvárt bravúr.


Viarsziget - Shutter Island


Leonardo DiCaprio a főszerepben érdemli ki ismét kedvenc rendezője és a mozirajongók bizalmát, már többször bizonyította, hogy generációjának kiemelkedő színésze, nem meglepő tehát, hogy ezúttal is brillírozik. Nagy megelégedettségre szolgálnak a mellékszereplők is: Ben Kingsley hipnotikus a vezető orvos szerepében, Emily Mortimer (korábban a Plasztik szerelem és a Match Point című filmekben láthattuk többek között) abszolút meggyőző. A nyomozó partnerét alakító Mark Ruffalo pedig eleinte úgy tűnik, túlságosan komolyan veszi a mellékszereplő státuszt, és nagyon visszahúzódik, aztán kiderül, hogy ez csupán trükk, és amint a történet engedi, maximálisan kihasználja a szerepét. Az egyetlen gyenge pont Michelle Williams, aki a látomásként megjelenő feleséget alakítja, ami a történet előrehaladtával egyre hálásabb szerepnek bizonyul, de mivel arcjátéka nulla, pusztán teste tekergetésével nem tud élni a lehetőséggel.


Viharsziget


Ez az apró szépséghiba azonban szerencsére nem elég, hogy foltot ejtsen egy izgalmas alapra építkező remek forgatókönyvön, hozzáértő rendezésen, az átérzéssel, gondosan kialakított karaktereken, így a Viharsziget képes azzá lenni, aminek szánták: egy feszültséggel teli, látványos, egyedi atmoszférával és fantáziadús történettel büszkélkedő thriller, amit érdemes látni.

***


Viharsziget
Eredeti cím: Shutter island
Besorolás: thriller
Nemzetisége: amerikai
Rendező: Martin Scorsese
Forgatókönyvíró: Laeta Kalogridis
Operatőr: Robert Richardson
Szereplők: Leonardo DiCaprio (Teddy Daniels), Mark Ruffalo (Chuck Aule), Ben Kingsley (Dr. Cawley), Michelle Williams (Dolores), Emily Mortimer (Rachel)
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei