2010. március 6.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Oscar 2010: Részletek a 82. díjátadó ünnepségről

2010. március 7-én, vasárnap este 82. alkalommal kerül megrendezésre a filmszakma legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye, az Oscar díjátadó-ünnepség a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben. A legfőbb kérdés, és az este fénypontja nyilván a legjobb film kiválasztása lesz, de lássuk, hogyan jutunk el odáig, mire lehet számítani a ceremónia során.

Az első, 1929-ben megrendezett díjátadó még zártkörűen került megrendezésre, azóta ez nagyot változott, ahogy a nyertesek nyilvánosságra kerülése is, hiszen eleinte már az ünnepség előtt hetekkel tudni lehetett a különböző kategóriák nyerteseit. A kezdetekkor a díjátadóról újságokból értesülhettek a mozirajongók, ahogy azonban növekedett az érdeklődés az Oscar irányában, egyre több médium, előbb rádió, majd televíziós csatorna közvetítette az eseményeket. Így jutottunk el napjainkig, amikorra a nyertesek megünneplése köré hatalmas show-t kerítenek a szervezők, és minden évben kiválasztásra kerülnek olyan kedvelt színészek, akiknek a megtisztelő feladat jut, hogy levezényelhessék az estét. 1987 óta nem fordult elő, hogy ezen a feladaton többen osztoztak volna, az idei év azonban ismét ilyen lesz, Alec Baldwin és Steve Martin, akik az Egyszerűen bonyolult című komédiában szerepeltek együtt a 2009-es évben, karöltve szórakoztatják majd az érdeklődőket.

Nem kevésbé jelentős megtiszteltetés éri azokat a színészeket, akik a különböző kategóriák felvezetésében és a nyertesek felkonferálásában vesznek részt, az ő soraikat gyarapítja az idei évben többek között Gerard Butler, Matt Damon, Sean Penn, John Travolta és Barbra Steisand is. Sacha Baron Cohen (a.k.a. Brüno/Ali G/Borat) szereplését azonban az utolsó pillanatban nem-kívánatosnak nyilvánították a szervezők, mert úgy gondolták, hogy a humorista mini-showja, amelyben Ben Stiller tolmácsolásában kék n’avi asszonynak öltözve bejelentette volna, hogy James Cameron szerelem-gyerekét hordozza a szíve alatt, túlságosan megrázta volna a legjobb rendező díjára esélyes alkotó lelki világát.

A jelöltek szelektálására is igyekeznek egyre hatékonyabb módszereket kidolgozni az Akadémia tagjai, az utóbbi évek szokásaival szakítva a zsűri az 1943-ig folytatott kiválasztási mód szerint nem csak 5, hanem 10 filmet jelölt az év legjobb alkotása címére, ezzel kívánták erősíteni a versenyt. Ennek ellenére a találgatások szinte kizárólag kettő filmre koncentrálnak mint legnagyobb esélyes, mégpedig az Avatarra és A bombák földjén című alkotásra, ezt leginkább a moziba járó közönség hatalmas érdeklődése, és a médiahype támasztja alá, hiszen az említettektől minőségben és jelentőségben nem marad el a többi jelölt sem, csak például a Becstelen brigantyk vagy az Egek ura rajongó-tábora kicsit csendesebb.

Változás még a díjátadó menetét illetően, hogy a sokak által unalmasnak talált köszönő-beszédek, amelyeket Robert De Niro is lazán kiparodizált a Dühöngő bika legjobb főszereplői díjának átvételekor ("Köszönöm a szüleimnek, hogy megcsináltak, és a nagyszüleimnek, hogy a szüleimet megcsinálták…") ezúttal nem lesznek a műsor részei, ehelyett a díjak átvételekor a nyerteseknek pár szóban arról kell majd nyilatkozniuk, hogy mit is jelent számukra az Oscar, az őket támogató családtagoknak, szomszédoknak és háziállatoknak pedig élő adáson kívül nyilváníthatják ki a hálájukat. Várható, hogy az elmúlt évekhez képest pörgősebb ritmusú, de az emlékezetes pillanatokat remélhetőleg ezúttal sem nélkülöző díjátadóra számíthatunk tehát az idén, a fő kérdés a nyerteseket illetően pedig vasárnap éjjel dől el.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Roznovszkyné Pécs 2010-03-08 00:09:32
Itt élőben megy:http://www.rajangan.net/template_li ve.php?ida=8684

Csatlakozott:

2008-05-27

Írt kommentek:

3 db

Kovács Enikő 2010-03-06 21:12:07
Kedves Buci!

Magyar tv-csatornák műsorában nem szerepel közvetítés, németül beszélők a Pro7-en és az ORF1-en tudják követni az eseményeket.
nem
regisztrált
buci 2010-03-06 11:53:21
valaki nem tudja, hogy itt melyik csatornán adják élőben ???
tavaj itt is leadták...
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei