2010. április 3.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Egy lányról: a 3 Oscar-díjra jelölt film április 8-tól Magyarországon

Április 8-án mutatják be a magyarországi mozikban a számos díjjal jutalmazott filmet, melyet 3 Oscar-díjra jelöltek, a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb forgatókönyv-adaptáció kategóriájában. Az Egy lányról című angol dráma egy 16 éves diáklány és egy harmincas éveiben járó szélhámos férfi közötti nem tipikus, ma büntetendő szerelmi kapcsolat történetét mutatja be.

Egy tizenéves fiatal lány és egy nála jóval idősebb férfi szerelmi története sokak számára ismerős lehet az életből, hírekből, könyvekből és filmekből egyaránt. Az egyeseket megbotránkoztató, másokat érdeklő sztereotíp téma legújabb feldolgozása Lone Scherfig (Olasz nyelv kezdőknek, Wilbur öngyilkos akar lenni) dán rendező nevéhez köthető. Az Egy lányról című angol dráma Lynn Barber memoárjából készült és az ünnepelt brit író, Nick Hornby adaptálta filmvászonra. Jelölték a filmet Golden Globe, BAFTA- és Oscar-díjra, de közülük egyedül a Legjobb női alakításért járó BAFTA-díjat vehette át a főszereplőt alakító Carey Mulligan.

A történet a hatvanas években játszódik, London külvárosában. Jenny (Carey Mulligan), a 16 éves iskoláslány sok elvárásnak kell, hogy megfeleljen: konzervatív szülei, különösen a sznob apja, Jack (Alfred Molina) példás, fiatal hölgyhöz illő viselkedést, jó tanulmányi eredményeket és kicsapongás nélküli fiatalkort várnak el. Ezekhez az elvárásokhoz próbál igazodni Jenny: nagyon okos, így az iskolában jól teljesít, franciául tanul, ami ugyan nem tetszik az apának, de hozzájárul a nagyvilági nővé váláshoz, hobbiból az iskolai zenekarban csellózik és apja legnagyobb örömére Oxfordban készül folytatni a tanulmányait.

Jenny egy álmodozó lány, aki nem szeretne ugyan ellentmondani nagyra becsült édesapjának, de mindenképp szeretne kitörni a merev szabályok és kötelékek alól. Juliette Greco lemezt hallgatva álmodozik a felnőttkorról és még az iskolai udvarlóját is bemutatja szüleinek - nem túl nagy sikerrel. Élete azonban nagy fordulatot vesz, és az álom valósággá válik, amikor egy napon megismerkedik Daviddel (Peter Sarsgaard). Az esőben ázó lány hamar beleszeret megmentőjébe, a kifinomult, éttermekbe, színházba, aukciókra járó férfibe. Olyan világot ismer meg Jenny David segítségével, amiről előtte csak álmodozott. Igazi úrinővé válik mellette.

A fiatal lányt hamar elcsábítja a harmincas éveiben járó férfi világa, ahol a nőknek szinte semmit nem kell csinálniuk, csupán szépnek és gyorsnak lenniük. Élő példa erre David egyik barátja, Helen (Rosamund Pike), aki nem túl okos, nem érdekli a művészet, de szépen és igényesen öltözködik és nagyon csinos. Ennek a társaságnak a hatására megváltozik Jenny értékrendje, és mindent, ami korábban fontos volt számára, felad a szerelem és a könnyű megélhetés reményében.

Az egész filmben egy olyan ember van, aki ész érvekkel próbálja jobb belátásra téríteni a szerelemtől megbabonázott lányt, Miss Stubbs (Olivia Williams), az egyik tanárnő, de mivel élete nem olyan csábító, mint Helené, Jenny nem hallgat rá. Az egyik legérdekesebb mozzanata a filmnek, hogy David hogyan tudja megbabonázni Jenny szüleit. A megoldás valószínűleg az, hogy a sznob apa és a kényeztetésre, hízelgésre kiéhezett anya számára éppoly csábító a jó egzisztenciával rendelkező úriember, mint lányuk számára. Kérdés azonban, hogy érdemes-e feladni az elveket és a racionális terveket az álmokért és a könnyű vagy inkább könnyelmű életért. Általános érvényű igazság természetesen nem létezik, de a nézők eldönthetik, hogy az adott történetben megérte-e.

Mivel a fiatal, naiv lányt elcsábító idősebb férfi történetét már számos alkalommal feldolgozták, a forgatókönyv nem fog meglepetést okozni. Említésre méltó azonban a színészek játéka. Készítettek már olyan filmeket, melyekben huszonéves nők tizenéves lányokat alakítottak, de legtöbb esetben meglátszott a színész és az általa alakított szereplő kora közötti különbség. Sajnos Carey Mulligan sem tudta mindvégig a 16-17 éves lányt játszani. Amikor még iskolai egyenruhában látható, diáktársai között vagy az iskolapadban, hihető, hogy 16 éves, de akkor, amikor a 16 éves Jenny 25-nek próbál kinézni, túl jól sikerül neki. Hatvanas évekbeli ruha, frizura, smink, és a 16 éves Jenny helyett mintha Audrey Hepburn lépne elénk a filmvásznon. Carey Mulligan saját bevallása szerint tartott attól, hogy egy 16 éves lányt kell alakítania: "Aggódtam, hogy látszani fog, amint egy 22 éves úgy próbál tenni, mint egy tinédzser. Aztán arra gondoltam, milyen volt 16 évesnek lenni, és nem voltam annyira más. Visszagondoltam, hogy vajon magasabb volt-e a hangom, vihogtam-e állandóan, de rájöttem, hogy nem. Az egyetlen dolog, ami megváltozik, hogy amikor fiatal vagy, nem veszed észre, hogy megbántod az embereket azzal, amit mondasz, és kevésbé vagy képes pihentetni dolgokat, kevésbé vagy képes felmérni magadat."

Az Egy lányról igazán jól megteremti a hatvanas évek hangulatát: korabeli autók, ruhák, kiegészítők, frizurák, a több alkalommal felcsendülő bárzene és a francia sanzon által egyaránt beleélheti magát a néző a korszakba. Ehhez jelentős mértékben hozzájárulnak a szereplők is - Jack és Marjorie (Cara Seymour) az ötvenes évek konzervatív szülői, míg lányuk, Jenny a lázadó kamasz. Életükbe David hozza el az igazi hatvanas évek hangulatot, de hogy ez mivel jár, április 8-tól kiderül a mozikban.

***


Egy lányról (An Education)
Szereplők: Carey Mulligan (Jenny), Peter Sarsgaard (David), Alfred Molina (Jack), Rosamund Pike (Helen), Emma Thompson (Igazgatónő)
Rendező: Lone Scherfig
Forgatókönyvíró: Nick Hornby (Lynn Barber memoárja alapján)
Zene: Paul Englishby
Producer: Fiona Dwyer, Amanda Posey
Operatőr: John de Borman
Hossz: 95 perc
Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2010. április 8.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei