2010. április 16.Vajda Ágota
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Titanic Filmfesztivál 2010: Érzelmi pótlék

Adott egy harminckét éves, érzelmi és érintési nehézségekkel küzdő fiatalember, Eli (Amir Wolf) és egy harmincegy éves partner-pótlék, Hagar (Lana Ettinger). Heti találkozásuk során szinte laboratóriumi környezetben gyakorolják az intimitást. Mindkettejüket felszabadítja ez a fiktív viszony, de a változások amiken Eli keresztülmegy nemcsak az ő, de a családja életét is felforgatja.

Az partner-pótlék terápia hazánkban nem igazán ismert, Izraelben viszont már viszonylag régóta sikeresen használják. A filmbéli minimalista stílus nem jellemző a való életben, ott inkább a nagy párnák, gyertyák, füstölők, és a bujaság dominál.

Az egész film alatt a felszínen lebeg a kérdés: mi fog történni a következő pillanatban? A fiatal izraeli rendezőnő nem a szokványos erkölcsi nézőpontból mutatja meg a címbeli foglalkozást. Végig érezni lehet azt a feszültséget, ami Eliben keletkezik, amikor megérintik őt. Eli folyamatosan változik, de családi körbe visszatérve mindig ugyanoda esik vissza, ahonnan indult.


Érzelmi pótlék


Hagarral való kapcsolata egyre intenzívebb, amitől kezdenek eltűnni a korábbi nehézségek. Eddig ismeretlen helyzetekkel és ismeretlen érzésekkel találja magát szembe főhősünk, ami a terápia ideje alatt egyre többször ismétlődik meg.

A film direkt készült már szinte laboratóriumi környezetben, így szemléltetve e kapcsolat furcsaságát. A néző végig találgat: nem kockázatos ez? Hogyan cselekednénk hasonló helyzetben? Nem lenne iszonyatosan nehéz, hogy ne szeressünk bele abba, akivel "gyakorlati szexuális terápiát" folytatunk?


Érzelmi pótlék - Nem szokványos erkölcsi nézőpont


Hiszen egyrészt valóban felszabadít, de másrészt felőröl, hiszen a nyíltság egyre több érzelmet, érintést, gondolatot szül. Az ’érintés-fóbiából’ való kigyógyulás szinte garantált, de aranyszabály az, hogy a pácienssel nem szabad párkapcsolatba bonyolódni.

Lehetséges, hogy mindvégig hűek maradjunk a terápiában megkötött "parnet-pótlék" szerephez? Erre ad választ Tali Shalom-Ezer kiszámíthatatlan filmdrámája, amiben az ábrázolt érzelmek a legjobb Dogma-filmek keresetlenségét és intenzitását adják az Érzelmi pótléknak.

***


Érzelmi pótlék
Eredeti cím: Surrogate
Izrael, 2008
Rendezte: Tali Shalom-Ezer
Forgatókönyv: Tali Shalom-Ezer
Operatőr: Radoslaw Ladczuk
Vágó: Aya Somech
Zene: Alon Lotringer
Szereplők: Grigorij Amir Wolf, Lana Ettinger, Rosina Kambus, Yonatan Swirski, Liat Glick
Hossz: 57 perc

Vetítések a Titanic Filmfesztiválon:
2010. április 16. 18:45 Toldi

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei