2010. április 30.Felvidéki Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

XVI. Lengyel Filmtavasz - Fiatal farkasok II.

A Budapesti Lengyel Intézet a Budapest Filmmel közösen idén immár 16. alkalommal rendezi meg a legújabb lengyel filmeket felvonultató Lengyel Filmtavaszt. A 2010. május 6 -14. között zajló rendezvénynek Budapesten a Művész mozi, Pécsett pedig az Apolló Art mozi ad otthont.

Az idei válogatásnak nem véletlenül adták a Fiatal farkasok II. címet. Az első falka 1997-es feltűnése után ismét egy progresszív, energiával teli filmes generáció jelentkezett Lengyelországban. Ennek a kompromisszumot nem ismerő, alkotói útjának elején járó nemzedéknek a legújabb alkotásai kaptak helyet a fesztivál programjában. A Lengyel Filmintézet mindig is kiemelt figyelmet szentelt az új generációnak, támogatva annak munkáját. Ennek eredményeként a tavalyi évben szép számmal jelentek meg fiatal felfedezettek, olyan alkotók, akiknek a filmjeit megérdemelten díjazták mind lengyel, mind pedig külföldi fesztiválokon és az otthoni közönség körében is nagy népszerűségnek örvendtek.

Az idei program különlegessége, hogy a nagyjátékfilmek mellett két kiemelkedő, nemzetközi fórumokon nagy elismerést aratott dokumentumfilm is vetítésre kerül: A berlini fal nyulai (r. Bartek Konopka), melyet az idén Oscar-díjra jelöltek, valamint a Poste restante (r. Marcel Łoziński), mely elnyerte az Európa legjobb rövid dokumentumfilmje díjat.


Borys Lankosz: Az érem másik oldala


A Filmszemle keretében Borys Lankosz Az érem másik oldala (Rewers) című filmje kerül elsőként bemutatásra, mely a tavalyi Lengyel Játékfilm Fesztiválon tizenegy kategóriában aratott elismerést, majd a Sas Lengyel Filmdíj kilencszeres kitüntetettjeként az év legünnepeltebb alkotásává lépett elő. Ez - debütáns filmesről lévén szó - nagy elismerésnek számít. Lankosz történetét a sztálini-korszakba helyezi, úgy hogy közben lenyűgöző színészi alakításokat felvonultatva sajátos feketekomédiát teremt. Filmje humoros, intelligens, fordulatos, sajátos hangvételű alkotás. A lengyel mozgókép történetében ezek az erények ritkán jelentkeznek egyszerre, a fiatal elsőfilmes munkája épp ezáltal értékteremtő. Erről tanúskodik a Rewers-t kísérő díjzápor.

Jacek Boruch Minden, amit szeretek (Wszystko, co kocham) című alkotása szintén a Lengyel Népköztársaság idején játszódik. Második filmjében a szerző ’80-as évekbeli ifjúságához tér vissza. A hadiállapot idején játszódó film, egy tengerparti városka életén keresztül, a felnőtté válás, a szerelem és a punck-rock muzsika iránti rajongásból kibontakozó barátság témáit felvonultatva fest igazi korképet. A rendszert kiszolgáló és az azt megtagadó, rendszerellenes család konfliktusa a Rómeó és Júlia történetét idézi.

Láthatjuk még Xawery Żuławski legújabb Lengyel-ruszki háború (Wojna polsko-ruska) című alkotását, melyet nyugodtan nevezhetünk az elmúlt év legőrültebb filmjének.


Xawery Żuławski: Lengyel-ruszki háború


Żuławski nagy merészséggel ültette át a filmvászonra Dorota Masłowska magyar nyelven is megjelent tizennyolc éves korában írt első, azóta kultikusnak számító regényét, mely sajátos szlenget használva mutatja be a lakótelepi szubkultúrák életét. A rendező nem mindennapi feladatra vállalkozott, minthogy egy szerző-narrátor fejében megszülető és kibontakozó történetet kellett filmes eszközök segítségével bemutatnia. Xawery Żuławskinak sikerült a regényhez hasonló őrült filmes alkotással előrukkolni. Második filmje - hasonlóképpen az elsőhöz - ismét eredeti hangon szólal meg.

A szemle keretében bemutatják továbbá Katarzyna Rosłaniec Plázacicák (Galerinaki) című, valós eseményeket feldolgozó első filmjét, mely merészen nyúl le napjaink plázák tarkította reáliáinak legsötétebb, polírozott bugyraiba. A mindennapjaikat -fogyasztásra specializálódott- hermetikus katlanokban tengető kamasz hősök számára semmi sem lehetetlen. A napjaink szomorú valóságát bemutató film éles társadalomkritikát fogalmaz meg, rámutatva a kamasz nemzedék újkori szocializálódásának torzult perspektívájára.

Végül az idei fesztivál keretében bemutatott elsőfilmesek sorát Paweł Borowski zárja Zéró (Zero) című filmjével. Egyetlen nap történéseit láttatja huszonnégy különböző hős szemszögéből, több szálon futó elbeszélést teremtve. Az egyszerű, de korántsem könnyű sorsok egymásba fonódva alakulnak át nagyvárosi mozaikká. A Krakkói Képzőművészeti Egyetemen végzett rendező aszketikus, jól komponált képekbe sűrítve beszéli el hétköznapi küzdelmeinket.

***


A XVI. Lengyel Filmtavasz programja Budapesten:

május 6.
19.30 Poste restante, 14 perc
Az érem másik oldala, 99 perc

május 7.
19.00 Plázacicák, 80 perc
20.30 Lengyel-ruszki háború, 108 perc

május 8.
19.00 Poste restante, 14 perc
Minden, amit szeretek, 95 perc
21.00 Poste restante, 14 perc
A berlini fal nyulai, 51 perc

május 9.
19.00 Zéró, 110 perc

Szervezők: Lengyel Intézet, Budapest Film, Művész mozi (Budapest), Apolló Artmozi (Pécs)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei