2010. május 3.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Vasember 2, bombázó színésznő 2: Jon Favreau tudja, mi kell a nézőnek

Magyarországon a május 7-i, amerikai premier előtt, 2010. április 29-én mutatták be Tony Stark történetének várva várt folytatását, a Vasember 2-t. Ritka, hogy egy film második része fel tudja venni a versenyt az elsővel, főleg hollywoodi alkotások esetén, de a Vasembernek sikerült. A szereplői gárda jól ismert arcokkal bővült, az izgalmak fokozódnak.

Tony Stark legyőzhetetlen - legalábbis ezt bizonyítja a Vasember 2, melyet 2010. április 29-én mutattak be a magyar mozikban. A Vasember 2 története előtt azonban nem árt egy kis múltidézés. Vasember, valódi nevén Tony Stark a Marvel Comics képregényeiben tűnt fel először, 1963-ban. Stan Lee szerző, Larry Lieber író, Don Heck és Jack Kirby rajzoló alkotta meg a szuperhőst, aki megszületése után önálló életre kelt. Videójátékok, sorozatok, rajzfilmek és filmek szereplőjévé vált. Vasember kalandjainak megfilmesítési jogait az Universal Pictures már 1990-ben megvásárolta, de a film nem készült el. 2006-ban a Marvel Studios elnöke, Avi Arad bejelentette, hogy a Marvel fogja elkészíteni A Vasember című filmet Jon Favreau rendező közreműködésével. Tony Stark szerepét Robert Downey Jr. kapta, és a világpremierre 2008. április 30-án került sor. A filmet a közönség és a kritikusok is elismeréssel fogadták, így nem csoda, hogy a szuperhős kalandjai a képregényhez hasonlóan a filmvásznon is folytatódnak.

Az első részben a néző végigkísérheti, hogyan születik meg a Vasember, mely képes lehet akár világuralomra is törni, ha rossz kezekbe kerül. Tony Stark (Robert Downey Jr.), a szerkezet milliárdos feltalálója azonban nem tömegpusztító fegyverként használja. Irigylésre méltó páncélját Obadiah Stane (Jeff Bridges) próbálja lemásolni, sőt tovább is fejleszti, de Stark legyőzhetetlennek bizonyul. Nem sikerülne azonban győznie Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) segítsége nélkül. A fiatal, vörös és szeplős asszisztensnő és Stark erősen szimpatizálnak egymással, de meglepő módon nem alakul ki közöttük semmilyen közelebbi kapcsolat (még).

Azok, akik látták az első részt, otthonosan mozognak a szereplők között és azt is tudják, hogy Stark mellkasa azért világít, mert egy olyan szerkezetet kellett kialakítania, ami távol tartja a szívétől a testébe került vasszilánkokat. Ha az első rész végén valaki nem várta meg a stáblista végét, meglepő lehet számára Samuel L. Jackson feltűnése a második részben, pedig Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. egyik ügynökeként már korábban bemutatkozott. Tony Starknak sok irigye és követője van. Stane után a második részben Ivan Vanko próbálkozik egy Vasember-utánzattal legyőzni a Vasembert, de a nézőknek nem kell csalódnia, mert hollywoodi szokáshoz és a Vasember-történetekhez hűen Stark mindenki felett győzedelmeskedik.

Pepper Potts amiben csak tud, segít Tony Starknak. Ha kell, átveszi a milliárdokat biztosító cég vezetését, máskor utána viszi a hordozható, táskából átalakítható Vasember páncélt, és szükség esetén segít neki a kikapcsolódásban. Tony és Pepper Potts kapcsolata minden eddiginél szorosabbá válik, és elcsattan az első csók, amit a nézők már az első feszültségekkel teli este után vártak. Potts azonban nem az egyedüli nő Tony életében. Megérkezik ugyanis Natalie (Scarlett Johansson), aki kezdetben úgy tűnik, Potts helyére pályázik, de valójában a S.H.I.E.L.D. egyik ügynöke, akit Nick Fury küldött Starkhoz. Natalie és Fury szerepe elsősorban kedvcsinálóként funkcionál az évek múlva várható folytatásokhoz.

A Vasember 2 minden várakozást felülmúló alkotás és vetekedik az első résszel mind izgalmak, mind az akciók megvalósítása terén. Egy valami lehet zavaró, az, hogy túl sok szereplőt próbáltak meg az alkotók neves színészekkel bevezetni a második részben, így egyes szerepek kidolgozatlannak tűnnek, és vannak olyan figurák is, akiknek lezáratlan vagy túl hollywoodi a története. Ide sorolható például Nick Fury és Natalie alakja, akikről korábban már volt szó. Fury szerepe szinte teljesen funkciótlannak tűnik azon kívül, hogy jelzi, lesz még folytatása a történetnek, és tudjuk, fél szemét mindig Starkon tartja. A hozzá hasonló karakterek általában a háttérből irányítanak. Natalie ennél több szerepet kap: bizonyos feladatok esetében Potts helyébe lép és még Starknak is segít megmenteni a világot.

Tony Stark újabb két ellenfele Justin Hammer (Sam Rockwell), a rivális vállalat vezetője és Ivan Vanko (Mickey Rourke), az idősebb Stark volt társának fia. Rockwell és Rourke alakítása fantasztikus. A gonosz két arcának igazi megtestesítői, akiket egész nap elnézne az ember. Ivan Vanko igazi rosszfiú - kinézete, orosz akcentusa és tettei egyaránt ezt az érzést keltik a nézőben. Hammer nem rosszfiú, inkább sunyi, alattomos és kiszámítható, ami igazán ellenszenvessé teszi alakját. Furcsának vagy inkább elcsépeltnek tűnhet bűnhődése, mert Potts kihívja rá a rendőrséget és védekezés vagy menekülés nélkül szinte belesétál a rendőrök karjaiba. Drasztikusabban ér véget Vanko története. Egy nem annyira hosszúra nyújtott harcjelenet közben, amikor a néző még várna valamilyen csavart a történetben, Vanko felrobban és meghal.

Hiányérzete maximum azért lehet a nézőnek, mert várja a folytatást és nézné még a jobbnál jobb szereplőket, de véget ér a film. A folytatásra minden bizonnyal néhány éven belül sor kerülhet, de addig, ha valakit érdekelnek Vasember kalandjai, olvashatja a nagy sikerű képregényt, és 2010. április 29-től megnézheti a Vasember 2-t a mozikban. Az első részhez hasonlóan most sem érdemes kimenni a stáblista vége előtt, mert ismételten meglepetés várja a nézőt.

***


Vasember 2 (Iron Man 2, 2010)
Szereplők: Robert Downey Jr. (Tony Stark), Gwyneth Paltrow (Pepper Potts), Scarlett Johansson (Natalie Rushman/Natasha Romanoff), Mickey Rourke (Ivan Vanko), Jeff Bridges (Obadiah Stane), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Sam Rockwell (Justin Hammer)
Rendező: Jon Favreau
Forgatókönyvíró: Arthur Marcum, Matt Holloway, Mark Fergus, Hawk Ostby
Zene: Ramin Djawadi
Producer: Avi Arad, Kevin Feige
Operatőr: Matthew Libatique
Hossz: 126 perc
Forgalmazza: VIP-Duna Film
Bemutató: 2010. április 29.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei